Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Ha nem szobatiszta a gyerek...

Ha nem szobatiszta a gyerek beveszik az óvodába szeptemberben? És ha nem akkor otthon kell még maradni vele egy évet következő év szeptembereig?

Figyelt kérdés
tegnap 21:43
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
És majd novemberben lesz 3 éves, egyáltalán felveszik kor szerint óvodába?
tegnap 21:44
 2/15 anonim ***** válasza:
94%

Nem, így nem. Eleve nem is óvodaköteles. Ráadásul nem is szobatiszta.

2026 szeptemberben óvodaköteles csak.

Ha fontos,hogy intézménybe kerüljön, én bölcsibe adnám a helyedbe 1 évre. Ott szobatiszta is lesz,és felkészül az ovira teljesen.

tegnap 22:16
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Abszolút óvoda függő, ott kérdezd meg.

Van ahol annyira nincs hely , hogy hiába szobatiszta akkor se veszik fel, ha még nem óvodaköteles, van ahol felveszik év közben is, ha akkor lesz szobatiszta (vagy akkor tölti be a 2,5 évet, amitől felvehetik), és van ahol pelenkásan is beveszik, mert általában nagyon gyorsan elhagyják a csoport szellem miatt.

tegnap 22:34
 4/15 anonim ***** válasza:
35%

Felvenni felveszik, 2,5 éves kortól felvehetik (nyilván szabad hely függvényében).

Az én fiam szeptemberben lesz 3, így ő sem lenne még óvodaköteles, de felvették gond nélkül a körzeti bölcsibe.

Én nagyon bízom benne, hogy addigra szobatiszta lesz, mert bölcsibe biztos nem fogom adni 3 évesen.

Sok helyen szokták amúgy azt mondani, hogy pelust nem lehet ráadni, de csomagolni kell neki sok váltóruhát, és akkor lehet vinni... remélem ez az ovi is így áll hozzá, ha szükséges.

Ha ez nem működik, akkor viszem családi napközibe addig, míg szobatiszta nem lesz, hisz 3 éves kora után nem maradhatok vele itthon, vissza kell mennem dolgozni.

tegnap 23:52
 5/15 anonim ***** válasza:
83%

Nagyobbik lányomat is fel vették anno úgy, hogy novemberben töltötte a 3-at. Egy kérvényt kellett ki tölteni, hogy kezdhessen hamarabb. Bár ő akkor már szobatiszta volt.

Kisebbik lányommal kezdett egy lány, aki még pelenkás volt. Ez teljesen óvoda függő. Szerintem kérdezed meg az óvodát, óvónőt, hogy náluk ez mennyire fér bele.

Lehet nem kell neki sok és szobatiszta lesz és szeptemberig még van egy jó fél év. Mindenképp érdeklődd meg ahova íratni szeretnéd, ők tudnak pontos tanácsot adni ilyen helyzetben.

ma 06:12
 6/15 anonim ***** válasza:
62%

Nálunk most óvodakat zárnak be, mert kevés a gyerek. Ebben a helyzetben el tudom képzelni, hogy felvesznek boldog boldogtalant, de egyébként mivel nem óvodaköteles (csak a 3. születésnapját követő szeptembertől), ezért nem kötelességük.

Nem a szobatisztaság lesz a fő ok. Ha óvodaköteles lenne, nem utasíthatnák el a szobatisztaság hiánya miatt.

Mondjuk szerintem embertelen az a gyakorlat, hogy ilyen helyzetben vigyél sok váltót és ha tízszer piszkítja össze magát, annyiszor öltöztetik. Egy életre szóló traumát okozhat. Ez csak annál a gyereknél működik, aki érett, csak egy kis löketre van szüksége. Annál aki éretlen, a fejed tetejére is állhatsz, nem lesz ettől előbb szobatiszta, viszont fix, hogy sebeket okoz, az ovit is meggyűlöli, társai is cikizni fogják.

Áprilisban lesz a bölcsis beiratkozás, vidd oda. Max. beszélj az óvodavezetővel, hogy évközben esetleg átveszik-e.

ma 06:43
 7/15 A kérdező kommentje:
Most bölcsis, elvileg bölcsiben még egy évet csupán azért nem maradhat, mert nem szobatiszta az ovira.
ma 12:58
 8/15 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk azt mondták nem gond, de nem pelenkáznak. Átöltöztetik. Ha a gyerkőcben van hajlandóság (általában van), akkor viszi a flow, mert a többiek is mennek wc-re, kicsi a wc, a mosdókagyló, gyorsan szobatiszta lesz.

Viszont fontos, hogy legyenek előtte törekvések a szobatisztaságra otthon is, ne ott szembesüljön először a gyerek azzal, hogy hogy mennek a dolgok, mert az tud nehezítő körülmény lenni, akár negatív élmény is a gyereknek az állandó bepisilés, bekakilás.

Nálunk ha van szabad hely, lehet 2,5 évesen ovit kezdeni, de általában nincs. Szóval nem a szobatisztaság hiánya a kizáró ok, hanem a helyhiány. A szobatisztaság hiánya miatt inkább a szülők szokták még meggondolni magukat.

ma 13:19
 9/15 anonim ***** válasza:

De ha novemberi, akkor maradhat, mert nem óvoda köteles.

Az én fiam is novemberi és minden probléma nélkül 2025 szeptemberében is folytatja a bölcsödét. Pedig nagy eséllyel addigra szobatiszta is lesz (Bízom benne legalábbis, mert ő az a fajta lesz aki inkább bepisil, minthogy abba kelljen hagyni a játékot :D )

ma 13:35
 10/15 A kérdező kommentje:
Úgy látszik ez is intézményfuggo, nekem azt mondták bölcsiben nem maradhat még egy évet, csak ha speciális eset valami miatt.
ma 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!