Könyvvásár az óvodában. Hol a határ?
Gyermekem óvodájában a gyerekek öltözőjében található asztalra állítják ki a megvásárolható könyveket.
Ezt elég pofátlan direkt marketing-nek tartom, mert óvodás korú gyerekek érzelmeire hatnak azzal, hogy odateszik, látja, megfoghatja, lapozhatja, nézegetheti. Ezzel együtt pedig szerintem egy aljas húzás a szülőkkel szemben, mert azért mégsem a Tesco-ba vittem be a gyerekemet...
Eddig mindig megvettem amit kért, mert önmagában véve a könyvet is jónak találtam, de mostanra kontrollálhatatlanná vált a helyzet:
Egyre sűrűbben raknak ki újabb könyveket, és megjelent egy másik árusító is, az ő portékáit egy másik helyre teszik ki, de szintén a gyerekek öltözőjébe.
Eddig úgy gondoltam, hogy havonta pár könyv belefér. De főleg most az ünnepek közeledtével néhány naponta újabb könyveket hoz mindkettő.
Ha megveszem, akkor túlmegyünk azon a határon, amit én ilyesmire szánnék, vagy amit normálisnak gondolok. Ha nem veszem meg, akkor a gyerekem minden nap, egész óvodaidő alatt sóvárog majd egy olyanért, amit nem fog megkapni. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha más gyerek meg megkapja; vagy épp fordítva az én gyerekem kapja meg, és ez egy másiknak okoz rossz érzést. Arról a gyerekről és szülőről nem is beszélve, akik nem engedhetik meg...
Másoknál is ez megy az óvodában?
19# vagyok. Kérdező én nem írtam, hogy tök oké ez, csak azt, hogy ilyen világban élünk és nem értem min vagy meglepődve, amikor a marketingstratégia tökéletesen működik, hiszen te is több könyvet megveszel, mint amennyit amúgy vennél. Ez pontosan arról szól, hogy te/ti szülők mire mondtok nemet, mert ha senki nem venné, nem vinnék oda értelemszerűen, de továbbmegyek, ha minden szülő aláírná a levelet, hogy tegyék az aulába a könyveket, hisz úgysem fogy és csak a gyerekeket piszkálja fel, akkor kétlem, hogy nemet mondanának...
Attól, hogy itt megy a pampogás, hogy nem értjük a problémát, nem lesz változás. Dehogynem értjük, nekem is van gyerekem és le is írtam, hogy nekem ez a "márcsak azért sem kategória". Ha megtetszik egy könyv, megveszem máshonnan, ahol fairplayben játszanak és megkapja a gyerek ovitól teljesen függetlenül. Elfelejtjük a saját felelősségünket ezekben a helyzetekben. Ha nincs kereslet, nincs kínálat sem.
A fiam óvodájában van egy polc a bejárattal szemben, oda teszik ki látható helyre ezeket az újságokat, játékokat, könyveket. Van, hogy magazin rendelés szórólapot tesznek a szekrényébe, mert az ezzel megbízott óvónő körbejár és utólag begyűjti a pénzt rá. Ezeket rendszerint a szekrény tetejére teszem olvasatlanul. A polcon lévő színes, kacat ajándékos újságot meg megnézheti és elmondom, hogy az a másik csoportnak van kitéve. Ha akarok, keresek és találok számára hasznos újságot érdemi ajándékkal és arra költök is, de az ovis gerillamarketing nem érdekel.
A csúcsa a karácsonyi fotózás volt. Egy bűnrossz fotóst fogadtak, aki elkészített sok grimaszos képet a gyerekekről, majd előre előhívva, több méretben nyomtatva bevitte az óvodába, hogy a szülők megnézzék és megvegyék 4-6-10 ezerért. Én is megkaptam az óvónőtől, ránéztem és várta volna a pénzt, de azonnal adtam vissza a csomagot, mert ezt nem kértem, nem fizetek. Meglepte, de nem szólt vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!