Könyvvásár az óvodában. Hol a határ?
Gyermekem óvodájában a gyerekek öltözőjében található asztalra állítják ki a megvásárolható könyveket.
Ezt elég pofátlan direkt marketing-nek tartom, mert óvodás korú gyerekek érzelmeire hatnak azzal, hogy odateszik, látja, megfoghatja, lapozhatja, nézegetheti. Ezzel együtt pedig szerintem egy aljas húzás a szülőkkel szemben, mert azért mégsem a Tesco-ba vittem be a gyerekemet...
Eddig mindig megvettem amit kért, mert önmagában véve a könyvet is jónak találtam, de mostanra kontrollálhatatlanná vált a helyzet:
Egyre sűrűbben raknak ki újabb könyveket, és megjelent egy másik árusító is, az ő portékáit egy másik helyre teszik ki, de szintén a gyerekek öltözőjébe.
Eddig úgy gondoltam, hogy havonta pár könyv belefér. De főleg most az ünnepek közeledtével néhány naponta újabb könyveket hoz mindkettő.
Ha megveszem, akkor túlmegyünk azon a határon, amit én ilyesmire szánnék, vagy amit normálisnak gondolok. Ha nem veszem meg, akkor a gyerekem minden nap, egész óvodaidő alatt sóvárog majd egy olyanért, amit nem fog megkapni. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha más gyerek meg megkapja; vagy épp fordítva az én gyerekem kapja meg, és ez egy másiknak okoz rossz érzést. Arról a gyerekről és szülőről nem is beszélve, akik nem engedhetik meg...
Másoknál is ez megy az óvodában?
Hála az égnek ilyen nálunk nincs.
Már az is zavar, hogy a kötelezően megvetetett Tappancs meg Tatu újságokhoz könyvrendelő füzetecske jár telis tele olyan könyvekkel, amit csak azon keresztül tudsz megrendelni, neten nem leled. Tisztára 90-es évek (mint a könyvklub...stb).
Aztán a tanítónéni írja, hogy xy-nak megtetszett az z könyv (úgy hogy se belelapozni, se semmi infót nem lehet tudni róla), kösz. Zsákbamacskát nem veszek, de sértődés van.
(Rengeteg könyvünk van.)
Azért mert ott van nem kell megvenni. A gyereknek sem lesz semmi baja, ha nem kap meg mindent, aminután "sóvárog"
Nákunk is ki van rakva, az egyik gyerekem már elballagott, a másik a második évet húzza, de egy darab könyvet nem vettem még onnan.
"Aki lepontozott ugyan mondja már el szerinte normális egy gyereken ez a marketingolás?:D"
Ugyan én nem pontoztam, de egyértelműen normális manapság. A marketing lényege az, hogy adott dologból minél többet vásároljanak. Ezért teszik az edessegeket a kassza mellé az üzletekben, ezért sütik frissen a pekarut, ezért van a mindennapos szükségletet kielégítő termék az üzlet másik végében. A gyerek nagyon jó marketing tényező, hiszen kb minden xar kell neki, pláne ha látja. Ha meg a másiknak van, egyértelmű, hiyg anélkül nem lehet élni. Törvény nem tiltja, hogy az óvoda az öltözőbe tegye ki a cuccot. A szülő az egyetlen, aki eldonti, megveszi e az éppen aktuális hiszti tárgyát, vagy sem.
Nem tudok egyetérteni az utolsó válaszolóval, ugyanis egy oktatási intézményről van szó, és nem a Tesco-ról! Nem szabadna, és nem is lehet a kettő között párhuzamot vonni!
A gyerek nem lehet 'marketing tényező' ott, ahová kötelező jelleggel kell járnia, oktatási, nevelési céllal!
Nem kell velem egyet érteni, de azt meg kell érteni, hogy a tényeket írtam le.
Ha az zavar, ami az oviban van, akkor máris felkészülhetsz, az iskola sokkal rosszabb lesz. A Tappancs és társai, ahogy már írták, nálunk pl kötelező volt. Természetesen nem hivatalosan, csupán nagyon ajánlott volt, hogy legyen a gyereknek elofizetese, mert tanitoneni abból adta fel a hazifeladatot sokszor, hiszen "25 gyerekből 23nak van elofozetese". Aztán ott volt a biztositas, ami alapból ugye minden gyereknek van, az állam fizeti, de "kell az extra", mert mindenkinek van és "Kovács anyukának is biztos van olyan fontos Pistike, mint Szabó anyukának a Lajoska" - a gyerek előtt. Ilyen gyűjtő album, olyan kézműves szett, kulonfoglalkozasok, minden de minden a gyerekek előtt említve.
16# Nálunk se oviban,se iskolában nem voltak ilyenek. Néha jött a Tappancs vagy bármi,de ennyi,nem pedig folyamatosan volt kitéve,hetente frissülő akármi. :) Úgyhogy nem biztos,hogy rosszabb lesz.
De egyébként a kérdezővel egyet kell értenem. Oké,kirakják egy játszóházba vagy játszótérre,akárhova,de egy oktatási intézménybe nem kéne azért. A másik igen azért a bevásárlóközpontot ne hozd már ide. :D Neked az ovi az bolt? Igazából így van,nem lehet mit csinálni ellene,max morogni,attól még okádék a gyereken keresztül és nyilván ha lenne rá az embernek behatása úgy betiltaná ezt,mint a huzat.
17
Kell némi értelem ahhoz, hogy az ember megértse a bolt és az ovi közötti parhuzamot, ez nyilvánvalóan nem mindenkinek van meg. Természetesen vannak olyan iskolák, ahol semmi ilyesmi nincs, de a többségben bizony nyomva van minden hülyeség, amire egy gyerek vevő lehet.
18# így van,sajnos. Itt is hiányzik 1-2 emberből az értelem,mint a 14-es is.
19# Belőlem is ezt hozza ki amúgy ez,hogy ha csak egyedül járnék oda rácsesznének...:D Mert direktbe máshol venném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!