Melyik óvodát választanád a helyemben?
Azt tudni kell, hogy a kislányom nyáron tölti a 3-at és nagyon nehéz esett. Itthon rengeteget hisztizik, az akarata rendíthetetlen, rosszul eszik, válogat és lassú vagy etetni kell, aludni csak babakocsiban vagy autóban hajlandó napközben. A gyerekeket imádja, barátságos mindenkivel, kivéve, ha olyanja van, pl egy óvónő megsimogatta a fejét és a lányom szépen elhajtotta...
Kiscsoportba szeretnénk iratni, nem vegyesbe.
Ovi 1:
Ez az ovi nagyon közel van, oda is tartozunk. Általában nincsenek 30-an egy csoportban
. Sok SNI-s gyereket befogad így lehet türelmesebbek a pedagógusok. 1 tiszta kiscsoport indul és aki nem fér bele vegyesbe megy. Az intézmény vezetője egy végtelenül gyermekimádó, rugalmas nőnek tűnik, ami miatt belopta magát az ovi a szívembe (rugalmas a gyerekekkel, pl ha nem akar valaki énekórán részt venni nem erőltetik, ha valaki az SNI-s gyerekek gyógytornájára akar menni egészségesen mehet nyugodtan). 130 fős, régebbi épület, egyik udvar jó, felújított, a másik régebbi és nincs gumi a mászókák alatt. Az óvónénik közül volt aki kedvesnek tűnt, de pl az udvaron a gyerekek hosszú ujjú pólóban szaladoztak a 9 fokban meg a bokorban bújkáltak. Annyira az óvónőkkel nem kerültünk kontaktba. Facebookra töltögetnek fel programokról képeket (szülői engedéllyel), amit én igénylek. Beszoktatás már nyár végén elkezdődik, szerintem több idő, rugalmasabb.
Ovi 2:
Szép, új épület, hatalmas tornaterem, beépített trambulin az emeleten, új udvar, mindenhol gumitalaj, 3 részre van bontva az udvar a különböző korú gyerekeknek, tiszta kiscsoportok indulnak. A csoportlétszám 30 körül mozog. Az óvónénik figyelnek, még oda is jöttek hozzánk, a lányomtól kérdezték oda fog-e járni.🙂 (Ő csuklóból, dacosan azt mondta nem😅) Állítólag lehetetlen bekerülni, de most 1 helyett 2 kiscsoport indul, így az óvónénik bíztattak, hogy van esélyünk. Kedves óvónéniket is láttunk. Gyalog messzebb van, kocsival közel. Hihetetlenül szabályozott. Ez egyrészt jó, de úgy érzem mi innen kilógunk. Pont az igazgatóhelyettes simogatta meg a lányom fejét, mire ő ellenkezni kezdett...😁 Ott minden gyerek olyan volt, mint egy "katonaoviban". A beszoktatás csak 2 nap. Az óvónénikkel itt sem kerültünk nagyobb kontaktba, de nem a nyiltnapon történt amikor kedvesen megszólitottak minket és ez nekem nagyon imponált, hogy odaugrodtak a kerítéshez, hogy mégis mit akarunk mi itt, vagyis figyelnek, más oviban csak a telefont nyomdosták (az az ovi ki is esett a listánkról).
Szóval összességében a távolabbi ovi, ahová szinte lehetetlen bekerülni biztonságilag, esztétikailag közelebb áll hozzám, de a másik közelebbi és rugalmasabb az igazgató hozzáállása, viszont ott lehet vegyes csoportba kerülnénk, amit nem szeretnék és az óvónénik szerintem kevésbé figyelhetlen a gyerekekre, de nem tudom. Azt nem tudom milyen óvónőt fognánk ki, szerintem ez lutri bárhová megyünk.
Ti melyiket választanátok? Meg kell jelölnöm melyik az elsődleges.
A lányok csoportszobájában is van galéria, ott is alszanak páran ebéd után. A fiam emeleti teremben van. Mindegyik remekül boldogul, pedig korkedvezménnyel kicsiként kezdtek.
Kicsit túlfélted előre a gyereket, az óvónők kezelik és megtanítják ezeket használni. Ne ezen múljon már a döntés.
Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de ilyen kontrollálhatatlan hisztikkel, dühkitörésekkel,nemevéssel indult az SNI kivizsgálásunk, amikor 2,5 éves volt a fiam.
Abba add, ahova felvesznek sni-s gyerekeket,mert nagyon nagy törés, x hónap után új ovit keresni,ha eltanácsolják.
Én a helyedben megfontolnám a gyermekem pedagógiai szakszolgálatnál való felmérését.
Minden rossz indulat nélkül szerintem a te gyermeked is sni gyanús. Első ovit választanám.
A dacossága életkori sajátosság, de egy szuperjó könyvet tudok ajánlani, amivel ezt az időszakot segítheted mindkettőtöknek:
Joanna Faber - Julie King : Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje (kék borítós).
Az oviválasztáshoz pedig azt tudom javasolni, hogy beszélj olyan anyukákkal, akiknek odajár a gyermeke, és tőlük kérdezz. Sokkal kevésbé adják elő mézes-mázasan, mint az ovónők. Sztem jobban ki tudod majd szűrni ezekből a beszámolókból, hogy a számodra fontos dolgokhoz hogy viszonyulnak, mint egy nyíltnapból.
Csak hogy saját példát hozzak, nálunk a körzetes ovi felújított, gyönyörű nagy udvar, bár vegyes csoport, ami számomra nem igazán meggyőző, de nem ez volna a döntő, sok ismerős gyerkőc is lenne, akikkel gyakran találkozunk. Sok bnőm gyereke jár oda, ezért elsőként őket kérdeztem, és elmondták, hogy rettenetesen keveset vannak az udvaron a gyerekek, már többen jelezték, de nincs nagy változás. Heti 1-2x ha kimennek, már jónak számít. A nyílt napon az ovónők úgy a szemembe hazudták, hogy minden nap kint vannak a gyerekek, mint a sicc. Amikor megkérdeztem, hogy lehet, hogy a nyílt nap, ami 10-12 óra között van, és csodásan süt a nap, nem kint van, akkor azt a választ kaptam, hogy lássuk a csoportokat, hiszen az számít. Tehát egy hétig, míg a nyíltnap tart, 80-90 gyermek szívjon bent, hogy az a 10-20-30 gyerek (és anyukája) meg tudja nézni a csoportokat. Számomra ez annyira visszás, hogy nem elfogadható! Az evésről is mondtak furcsa dolgokat, kissé erőltetik, bár még ezt a részt is meg tudtam volna magyarázni magamnak.
A másik ovi egy kicsit távolabb van, és ha a nyíltnap alapján kéne döntenem, NEM AZT VÁLASZTANÁM, mert béna volt. Nem volt tematika, nem tudtuk körbejárni, stb. De rengeteg embertől tudom, hogy mennyire szuper óvoda, mennek kirándulni, minden nap kint vannak, és tiszta csoportok vannak.
Szóval kérdezgess anyukákat, akiknek oda jár a gyereke (ma már fb csoportokban tök könnyen találhatsz ilyen anyukákat, akik szívesen mesélnek esetleg). Aztán hallgass a megérzésedre, mert az nem csal sosem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!