Veletek is kifizettetik, ha a gyerek nem tud fejlesztésre menni?
Az óvodában régóta nyomasztanak, hogy vigyem mindenféle fejlesztésre a gyereket. Jár már amúgy focizni, mert azt szereti, meg tornázni (általános típusú torna), aztán elkezdett rajzolni-agyagozni, és most mozgásfejlesztő kellene. Természetesen ezt az óvoda nem biztosítja. A mozgásfejlesztés 6000 Ft/alkalom, kettőt javasolnak egy héten, ez közel 50 ezer lenne egy hónapban, ezt már nem bírom, így egy alkalommal járna hetente.
De most kaptam levelet, hogy előre kell fizetni a havi alkalmakat, és ha hiányzik, azt nem térítik vissza, mert nekik attól ugyanannyi a kiadásuk.
Nekem viszont ezzel az a bajom, hogy idén is sokat hiányzott betegség miatt az oviból, és biztos kiborulok, ha a semmire fizetek ki ennyi pénzt.
Az összes többire ha nem tud menni, ott nem fizettetik ki. (Pedig azok közül pl. a rajzolós nem is csoportos, hanem egyéni, és nyilván a csoportosnál is ugyanúgy készülnek - pl. foci -, ha eggyel-kettővel-hárommal stb. kevesebben vannak.)
Ha lefoglalod a helyet valaki más elől és végül nem mész el, akkor egyértelmű, hogy nem a szolgáltató fogja bukni a pénzt, mert te nem mész. A rajzolós biztos nincs úgy tele, hogy kiesés legyen, ha a gyerek nem megy, ezért nem kéri. A fejlesztőnél valószínűleg sorban állás van, ezért nem adja vissza a pénzt, ha nem mész, mert mehetett volna akkor más helyetted.
Az én fiam is focizni jár. Egy félévre kell előre befizetni a díjat, és nem adnak belőle vissza akkor sem, ha egyszer sem ment. Az a te bajod. Ők ott vannak, ha mész, ha nem.
Ha fontos a fejlesztés, akkor le kell mondani valamit a többiből. Döntsd el, hogy melyik a fontosabb, ha nincs pénz az összesre.
Már amikor én voltam ovis, akkor is hallottam, hogy akkor fizetett az anyuka, mikor a fejlesztő foglalkozáson részt vett a kisgyerek, és most is így van errefelé.
Én nem fizetnék, keresnék mást.
#13: Tök mindegy, hogy siklóernyőzés vagy táppénz. Lefoglaltad, ő neked adta el arra az időpontra az idejét, tudását stb. Kifizeted és kész.
#22 a rajzolós egyéni, és tele van, és nem kéri, ha nem megyünk.
A foci ugye csoportos, nem kéri, ha nem megyünk.
A fejlesztés is csoportos - itt meg kéri.
Ennyi.
Egyébként nem teljesen elfogadhatatlan számomra, hogy van, ahol fizetni kell, csak kiváncsi voltam, máshol hogy megy.
Lehet ezt kioktatás, fölényeskedés és agresszivitás nélkül is.
Köszi az utóbbi kategóriának.
Szia, gyakorlati tapasztalatom (és elméleti tudásom) van kisgyermekek fejlesztéséről. Miféle finommotorikus gondjai vannak szerintük...?
És kezdjük evvel: az életkor, fél év pontossággal mindig add meg, javaslom! Enélkül általában nem lehetséges hiteles választ adni.
Továbbá: nem értem, milért nem vagy képes nemet mondani. Vélhetőleg le akarnak húzni téged anyagilag, ha jól értelmezem leírásod. miért hagyod magad?? Az ovisokat direktben nem ajánlatos fejelszteni, leeszámítva 1-2 kivételt, mint heti fél óra nagytesi (ebből ez az optimális, nem több!).
A finommotorikára rátérve: az óvoda, az óvodás kor (többek között) arra való, hogy a nagymozgások intenzíven felődjenek, például. Emellett pedig a finommotorika apránként érik, és nem kell tökélyre fejleszteni! Arra vannak a kisiskolás évek. Igazából a Waldorf pedagógia csinálja ezt jól, hogy csak NAGYMOZGÁSOKKAL(!) tanítja iskoláikban az írást, pl homoktálcába, vagy a levegőbe írva, jóóóó nagy betűkkel. Ugyanis a kéztő csontosodása csak 9 éves korra fejeződik be.
Ennél fogva a rajzolást, ceruzafogást is meg kellhagyni olyannak, ahogy az ovisnak jól esik, sőt, a kisiskolásnak is, kb a 8. életéve végéig!
Tehát miféle finommotorika és miféle fejlesztés? Át akarják verni a búrádat, most szólok. Jóból mondom.
#25: Gondolom rám célozgatsz, de el kell keserítselek. Nincs ebben semmi fölényeskedés. Megrendeltél egy szolgáltatást. Ez nem raktározható, így ha lemondási időn belül nem veszed igénybe, nem tudja másnak értékesíteni. Kifizeted és kész.
Mondhatnék egy harmadik példát is. A munkahelyed hazaküld, hogy nincs mit csinálni. Nyilván nem mondod azt, hogy oké, arra a napra nem kapok bért és kész, ülök otthon a fenekemen munka és fizetés nélkül (nyilván alkalmazotti munkaviszonyban, nem valami megbízásos dolog esetén)
Pontozd le ezt is nyugodtan
Nálunk egész máshogy vannak ezek. Van az oviban zenés foglalkozás, alkalmanként 800 forintért, csoportos, csak arra kell fizetni, amin ott is van a gyerek, ezért írnak névsort minden alkalommal. Mondjuk 5 fő alatt nem is tartják meg.
Jár kézműves foglalkozásra, szintén az oviban, ez ingyenes, az ovi alapítványa állja, tehetséggondozás jelleggel működik.
Idén jár iskolaelőkészítőre is, ez nem az oviban van, viszont ingyenes, minden gyerek mehet, aki volt tavaly iskolaérettségi vizsgálaton.
Ezen kívül heti két torna, ezt a város állja, minden 10 év alattinak ingyenes.
Az első kettő az oviban van, nem kell külön menni máshová, csak azokon a napokon fél órával később végez, a harmadik reggel van, egy órával később megy oviba aznap, csak az utolsó olyan, hogy délután még menni kell máshová.
#27: 6,5. Rahuz még egy évet az oviban, amit én pártolók. Már tavaly is üldöztek az óvónők, hogy beirattam-e.
Most a rajzolos hölgy is szólt, pedig az ő gyerekei waldorfba jártak (négyen), gondoltam, csak tudja.
Állítólag csecsemokori kenyszertartasa is van.
Én pont szeretném megvédeni attól, hogy szarrá rángassák, mondtam, szóljon, ha valami nem tetszik neki.
Köszi a hozzászólást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!