Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Óvodába gyümölcs?

Óvodába gyümölcs?

Figyelt kérdés

Havi 1 alkalommal gyümölcsöt kell majd bevinnem az óvodába.

Semmi bajom nincs ezzel az intézkedéssel, csak nem tudom mások hogy csinálják ezt.

Szülői még nem volt, ahol meg tudnám kérdezni, az óvónők reggel még azt se tudják hol áll a fejük, még nem akartam ezzel terhelni őket.

Szülők, akik visztek gyümölcsöt a gyereketek csoportjába, mit szoktatok vásárolni?

Csak egy fajtát vagy vegyesen? Pl alma, szőlő, körte, télen narancs kivi, banán?

2022. szept. 5. 16:13
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:

Most kezdte a fiam az óvodát, személy szerint nem sajnálom egyik gyerek szájából sem a friss gyümölcsöt. Úgy látom az egész csoportunk ezen a véleményen van, mert több éves szokás szerint haladnak.

Nem teszem patikamérlegre, hogy 4 napig almát kap és majd 5.nap kap barackot, mert lesz aki csak az olcsót fogja vinni, lesz aki mást.

Eddig is evett a gyerekem gyümölcsöt, ezután is kap otthon

is, ugyanígy nem fog fájni ha havi 1x a társait is megkínáljuk.

Kb 22 gyerek van a csoportban és minden nap más visz be gyümölcsöt, így jön ki a sor, hogy kb havi 1 nap a miénk.

Hiszek abban is, hogy közösen jobban ízlik a falat.

Szóval köszi, aki válaszolt és tapasztalatból írt, erre voltam kíváncsi ☺️

2022. szept. 5. 19:39
 22/30 anonim ***** válasza:
28%

17: ezt miért tartottad fontosnak leírni, ha nem is Mo-on éltek?

IRRELEVÁNS!

2022. szept. 5. 19:39
 23/30 anonim ***** válasza:
69%

(Nem tudom egy és ugyanaz a személy-e, de lényegtelen)

Itt csupán arról vam szó, hogy ha tetszik, ha nem, vannak olyan gyerekek -nem is kevesen-, akiknek nem jut gyümölcs minden nap. Vagy csak ritkán. Vagy még ritkábban. És ennek az "oviba felváltva gyümölcsöt viszünk" dolognak az a lényege, hogy ezek a gyerek is tudjanak minden nap gyümölcsöt enni, legalább az oviban. Azokról a szülőkről, akik a semmire szülnek, olyannyira hogy nem tudnak változatos táplálkozást biztosítani a gyerekeiknek, nekem is meg van a nem éppen kedves véleményem. De. Nem a szülőnek viszünk be pár hetente X kg gyümölcsöt, hanem annak a szerencsétlen gyereknek aki csak akkor kap, ha mi viszünk. Én úgy gondolom, hogy ha van gyereked, szereted. Nem? Tehát érző lélek vagy. Akkor miért nincs hogy annyi szociális érzékenységed hogy a fent leírtakat megértsd? Egyébként sem kötelező gyümölcsöt vagy egészséges nasit bevinni.

De hangsúlyozom, nem az anyjának/apjának viszed, hanem a gyereknek. A gyereknek, aki semmiről nem tehet.

2022. szept. 5. 19:46
 24/30 anonim ***** válasza:
75%
Nálunk 2-3 kg kell mikor sorra kerül valaki, kb havonta. Mindegy milyet.
2022. szept. 5. 20:44
 25/30 anonim ***** válasza:
80%
És mi van azokkal a szülőkkel, akik nem tudnak bevinni?
2022. szept. 5. 21:20
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

kétféle módszerben is volt már részem.

1. amikor félévente egyszer jutott rám (vagy hát a gyerekre) a "gyümölcsfelelős" szerep.

2. hetente egy nap kell vinni de akkor minden héten és csak keveset.

1 esetben úgy kellett vinni, hogy annyi főre kellett ahányan vannak a csoportban. (/2… mert párban voltunk felelősek.... de ez csak a félévben egyszer volt)

Általában olyan gyümölcsöt viszek aminek éppen idénye van. Nyilván most nem állok neki epret vagy dinnyét hajtani.

A 2.verzio amikor minden szülő minden héten egyszer (a hét elején) visz be annyit amennyit kb a gyereke egész héten (szerinte) megeszik. Az én fiam esetében ez max 3-5 db valamilyen gyümölcs. pl 1 alma egy banán meg két mandarin vagy éppen egy barack, 3 szem szilva meg egy alma. Stb.

Nem haragszanak meg ha néha elfelejtem.

Láttam valaki irta, hogy nem érti mire jó ez. Szerintem több okból is jó.

Én pl nagyon hálás vagyok, amiért van ilyen gyümölcsnap, mert a gyerekeim sokkal nyitottabbak voltak az új dolgok megkóstolására ha az oviban látták hogy más gyerek is megeszi azt.

Másrészt felénk ez a 10 órai étkezés, ami azért jól jön az udvaron szaladgálás előtt nekik.

Harmadrészt, vannak olyan szülők akik sajnos nem tehetik meg azt, hogy vásároljanak a gyerekeiknek gyümölcsöt vagy éppen nem mindenféle gyümölcsöt tudnak megvenni és az úgy sokkal korrektebb, hogy így mindenki kap mindenből egy kicsit. Ettől még persze én is adok otthon is.

2022. szept. 5. 21:26
 27/30 anonim ***** válasza:
20%

20!

Tévedsz, de nem zavar. A hozzaszolasod téged minősít

2022. szept. 6. 05:58
 28/30 anonim ***** válasza:
96%

Még annyit tennék hozzá (mert mindent leírtatok előttem), hogy ez a gyümölcsösdi a közösséghez tartozás része. A gyerek beletartozik egy mikroközösségbe, ezáltal a szülő is. Rendkívül fontosak ezek a szokások, a szociális éréshez elengedhetetlen. Tartozok valahová, vannak szerepeim, közösen csinálunk dolgokat. A gyerek látja, és természetesnek veszi, hogyha tartozunk valahová, ott kötelességeink lesznek, mindenki a maga szintjén és lehetőségeihez képest tesz hozzá. Hiszen így aki valami miatt kilóg a sorból, vagy szerényebb körülmények között él, lehetősége lesz látni, hogy van másféle is. Nálunk az oviban sok esetben a szülő is nevelődik, ugyanis mesélte a dajka, hogy egyes szülők a gyerek elmesélése alapján ismeri meg egyáltalán a gyümölcsöket.

Mellesleg sok rosszevő gyerek lehet, hogy bátrabban fog kóstolgatni, ha látja, hogy az ovistársai jóízűen falatoznak.

2022. szept. 6. 08:46
 29/30 anonim ***** válasza:
100%
#28: 10 pont! :)
2022. szept. 6. 09:28
 30/30 anonim ***** válasza:
21%
20as, milyen hozzáállásom? ismersz? Rendszeresen adakozom, de felháborít hogy kötelezővé teszik, olyan szülő gyerekét kell etetnem aki soha életében egy napot se dolgozott még, sose hoz semmit, de elvárni elvárja hogy az övé kapjon. Nálunk van 24 gyerek, ebből 6 gyerek szülője sose hoz semmit, mi visszük a gyümölcsöt, szalvétát, wc papírt, szappant, a csoportpénzből jön kirándulni, bábszínházba, abból kap mikuláscsomagot, amibe persze anyuci egy fillért nem rakott mert szegények. Mi se vagyunk gazdagok,átlagosan élünk, nekünk miért kell más gyerekének a dolgait fizetni?
2022. szept. 6. 17:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!