Oviban éneklik/ tanítják még mindig a „gólya, gólya, gilice“ meg a „katalinka, szállj el“ c. törökellenes dalokat?
#9 Tudja szösz, de én ovis fejjel sem utáltam a törököket. Sőt még az Egri csillagok elolvasása után sem.
Meg nem is ismerek senkit, aki ezért utálna bárkit is, mert régen volt a népével kapcsolatban egy gyerekdal.
Oké, olyat ismerek, aki Gárdonyit szidja a könyv miatt, hogy vastag lett nagyon, meg az oktatási minisztériumot is, mert minek kell ilyen régi könyveket olvasni, de bízom benne, hogy idővel fel fogja tudni dolgozni ezt a traumát.
9-essel egyetértek. Nekem az oviban csak az maradt meg, hogy valami gonosz szörny népek lehetnek a törökök, egyik gyereket ezzel is cikizték késöbb. Hogy törökösen néz ki és sírt, mert ez csúfolódásnak számított.
Csak érdekelt, hogy senkinek nem jutott-e eszébe, hogy megint eltelt 20 év s talán ami akkor belefért, ma már nem kéne.
Nem szabad démonizálni mindent, mert ez nem vezet semmi jóra. Ez csak egy gyerekdal. Semmi több.
Nem kell az egyenlőséget és a pc viselkedést túltolni!
Nem érzem rasszistának, se nacionalistának. Próbálj az akkori emberek szemével tekinteni erre. 150 évig török elnyomásban voltak, a szenvedéseiket, félelmeiket énekelték ki magukból.
Ha lehetek egy kicsit groteszk, akkor elmondok egy viccet.
Nyugatra költöző magyarok gyereke ottani oviba kerül. Az ottani óvónéni rémülten konzultál a szülőkkel:
- Kedves anyuka, nem tudom, mi folyik itt, a gyerekével nem volt semmi gond?!
- Dehogy, semmi különös, miért? :)
- Hát mert például lángoló csigát rajzolt! Gyanús jel, a lelkiállapotáról! Nem piromán a gyerek véletlenül??
- Dehogy, dehóóóógy. :D Ó az csak egy aranyos magyar gyerekdal: Csigabiga gyere ki, ég a házad ideki! :)
- Hm... hát értem, na de ez nem minden, kedves anyuka... Ugyanis egy megcsonkolt tehenet is rajzolt!!
- Jaj, hát az egy másik cuki magyar gyerekdaaaal! :) Boci boci tarka, se füle, se farka! :)
- Na jó, deee... Kétségbeejtenek ezek a rajzok... Egyáltalán... Tudna nekem mondani valami kellemes tartalmú magyar gyerekdalt is, kedves anyuka, vagy csak ilyenek vannak?? Olyat említene nekem, amely optimista...?
- Hogyneee! :D Süss fel Nap, fényes Nap, kertek a..... uff baszki... :/
"Nem érzem rasszistának, se nacionalistának. Próbálj az akkori emberek szemével tekinteni erre. 150 évig török elnyomásban voltak, a szenvedéseiket, félelmeiket énekelték ki magukból."
Igen, az akkori emberek, de nem a mai emberek. Egy mai magyar embernek semmi oka nincs hogy ilyen dalokat tanítson a gyerekének. Ahogy mondtam, ha a román óvodákban énekelnének magyarellenes rasszista dalokat akkor persze már egészen más lenne a véleményed. Akkor azt mondanád micsoda barbárok ezek a románok hogy már a 3 éves gyerekeket is magyargyűlöletre tanítják.
Nem, mert aki nem szélsőségekben gondolkodik csak, az képes csak gyerekdalnak látni.
Másrészt viszont nagyobb probléma az, hogy sokszor a gyerekek hamarabb kezdik el a rap dalokat szajkózni, aminek szintén vitatható a szóhasználata, és a tartalma. Tiltsuk be?
Az óvodásnak nem igazán megy át az értelme a daloknak, a ritmusa dominál. Kérdezzetek meg egy gyermekpszichológust. Rokon szakmám van.
"Igen, az akkori emberek, de nem a mai emberek. Egy mai magyar embernek semmi oka nincs hogy ilyen dalokat tanítson a gyerekének. Ahogy mondtam, ha a román óvodákban énekelnének magyarellenes rasszista dalokat akkor persze már egészen más lenne a véleményed. Akkor azt mondanád micsoda barbárok ezek a románok hogy már a 3 éves gyerekeket is magyargyűlöletre tanítják."
Ácsi, ez eléggé kettős mérce, ahogyan írsz, és alaptalan.
Ugyanis, gondolj csak bele, mégis mikor bántottuk mi a románokat, mi magyarok? Vagy bárkit is? Sose. A történelmet viszont hamisítjha a germán, a zsidó, meg Vatikán, részben a magyarok rovására alaptalanul.
A románok viszont elvették Erdélyt tőlünk. Viszont a törökös dalaink nemcsak, hogy jogosak (hiszen a törökök is ártottak nekünk, ezt mindenki tudja),
de még csak nem is rasszisták, hanem az egykori félelmek vannak benne kiénekelve ("Katalinka szálj el, jönnek a törökök, mély kútba tesznek" satöbbi.)
Ezek tények, semmi szubjektív nincs abban, amit írtam. Tehát elléggé alaptalan a felvetésed.
Szubjektív viszont az, hogy erről ki mit gondol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!