"Különlegesebb" gyümölcs az oviba? Sok gyerek tényleg alig találkozik gyümölccsel?
Az óvónő kérte a szülőktől, hogy különlegesebb gyümölcsöket vigyünk.
Visszakérdeztem, hogy az mit jelent.
Válasza: Ananász, mangó meg ilyesmik, mert sok gyerek még nem is látott ilyen gyümölcsöket és csak itt az oviban találkoztak vele először vagy itt kóstolták először. Egyszerűen nem ismerik fel ezeket. Vegyes csoport. Nem egy szegény városban, tehát nem lehet a pénz az oka.
Tényleg van olyan ovis, aki ott találkozik először ilyen gyümölcsökkel?
Nálunk is mondták szülőin mert csak az alma meg a banán meg néha a narancs amit visznek a szülők.
De utána jött a felháborodás szülői után, hogy a másik 2 éve nem vitt gyümölcsöt így ne gondolja már az óvónő, hogy ő drága és különleges gyümölcsöt visz. Azt az ő gyereke is megenné otthon..
Annyiból igaza van, hogy a 27 fős csoportból 5-en visznek gyümölcsöt de nem a legszebben fejezte ki magát.
Én meg azt nem értem, hogy miért kell erőltetni a déligyümölcsöket? Itt a Kárpát medencében, mérsékelt éghajlaton.
Mint ahogyan az egyik válaszoló is írta, egyszerűen mire ideér az a déligyümölcs, abszolút nem olyan élmény, mint amilyen a hazájában.
Ha nem olyan finom, mint amilyennek kell lennie, akkor miért vegyem?
Annyi, de annyi gyümölcs terem meg itthon, hogy nehezen hiszem, nem elégíti ki a gyümölcs iránti vágyakat. Sok-sok méltán mellőzött, zöldségünk, gyümölcs, gabonaféle terem meg elérhető áron, de nyilvánvalóan iszonyatosan rossz a marketingjük, azért nem kell senkinek.
Ehelyett kell a több ezer km-re termett, éretlenül leszedett, vegyszerekkel tartósított, szállítási költséggel terhelt, méregdrága déligyümölcs. És a kérdező számára ez alap.
Pont, hogy a különleges déligyümölcs fogyasztást nem kéne népszerűsíteni oviban! Iszonyú drága, a szállítással rengeteg üzemanyagot elhasználnak, szennyezi a levegőt, a különféle gombaölő szerek, és egy rovarirtókról nem is beszélve, amivel kezelik a gyümölcsöt, hogy nem rohadjon meg, mire ideér.
Nem beszélve arról, hogy mennyire etikus a szüretelése az adott gyümölcsnek a hazájában, vajon gyerekek szedik éhbérért?
Egy dolgot sokan elfelejtenek. Messzi földön termett gyümölcsök olyan anyagokat (allergén) tartalmaznak, amelyekhez egy közép-európai ember nincs hozzászokva. Nem véletlen, hogy a legbiztonságosabb, leghagyományosabb hozzátáplálás elv is makrobiotikus. Magyar gyerek almával kezdi, egy görög gyermek hallal.
Miért a déligyümölcsöket érti az óvónő a különleges alatt? Miért nem elég az, ami Magyarországon megterem? Azért elég hosszú a lista....
az almának számtalan fajtája van
kivi (hazai termelőtől)
naspolya (majd novemberben-decemberben)
körte (vadkörte)
számos szőlőféle van
füge (már írták)
szeder (még érik nálam)
málna (folytontermő szintén érik ősszel)
őszibarack
szilva (vadszilva)
áfonya
birsalma
gesztenye
som
csipkebogyó
homoktövis
fekete berkenye
kökény
köszméte
josta
Tavasszal, nyár elején
ribizli (fekete, fehér, piros)
szamóca
faeper
sárgabarack
cseresznye
meggy
Plusz a magvak:
dióbél
mogyoró
mandula
földimogyoró
napraforgómag
És tuti, hogy kihagytam egy csomót.
#36 ezek közül is mondott párat, de gondoltam leegyszerűsítem az ismertebbekre.
Magokat azért nem írtam, hogy ne a fulladás veszélye legyen a téma. Én szoktam betenni magvakat és aszalt gyümit is.
Valaki írta miért a szülők viszik. Azért, mert sok gyerek otthon egyáltalán nem eszik gyümölcsöt, itt legalább megpróbálják hozzászoktatni őket. (Óvónő mondta, számomra ez furcsa, mert nálunk alap, de én is ismerek olyat, még rokont is, aki alig vagy szinte semmi zöldség, gyümölcs nincs az étrendjében. Ők a húst hússal rokonok😀.)
Gondolom a csordaszellem. Ha látják, hogy sokan eszik, többen megkóstolják.
Nem tudom, tipp. Én sem értem, mert nálunk nem gond, mindent megesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!