Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Hogyan tudnék segíteni a...

Hogyan tudnék segíteni a gyermekemnek hogy elfogadja az új óvonéniét?

Figyelt kérdés

A kislányom szeptemberben tölti a 6.életévét, nagyon szereti az óvodát főleg az egyik óvonőjéért rajongott, sajnos 2 hónapja meghalt az óvonénije. Azóta a kislányom mindennap emlegeti, még július közepéig fog járni óviba,szeretném ha megszeretné az új óvonéniét.

Május közepén felvettek a helyére egy 30év körüli fiatalos nőt. Beszéltem vele és látszik oda van a gyerekekért, a lányom nem tudja elfogadni, nem tudja elfogadni a tényt hogy nincs többé a kedvenc óvonénie.

Ugye a csoportban 2 óvonő van , nos a másik óvonőt se szívleli a lányom mert ő meg túlakaratos, más szülők is erre panaszkodnak. De az ő gyermekeik nem emlegetik folyton a régi óvonénit.

A legnagyobb gond hogy a lányom megjegyzéseket tesz az új óvonénire és ezt őmaga miutan hazaért óviból el is meséli nekem például: rászólt Laura nénire (az új óvonéni) hogy nem úgy rajzolja a tulipánt ahogy Erika néni (volt óvonéni) szokta.

Folyton hozzá hasonlítja, persze az óvonő jól kezeli de szeretném ha nem mondana ilyeneket a kislányom.

Mit tehetek vele? Vigyem el pszichológushoz?

El lett neki magyarázva hogy a régi óvonéni angyalka lett, egyszerűen nem nyit az új felé. Megértem hogy mindez idő kérdése de még egy évig ide fog járni félek hogy végig emlegetni fogja. Más is járt már így?

2021. jún. 15. 09:16
 1/9 anonim ***** válasza:
61%

"Azóta a kislányom mindennap emlegeti, még július közepéig fog járni..."

"Megértem hogy mindez idő kérdése de még egy évig ide fog járni ..."

Akkor most melyik? Következő év július közepéig?

Nem tudom, viszont ha nem tudja elfogadni a tényt, hogy az az óvónéni nincs többé, akkor lehet, hogy érdemes lenne gyerek pszichológust felkeresni.

2021. jún. 15. 09:33
 2/9 A kérdező kommentje:

Július közepéig fog menni utána az óvodában leállás lesz szeptemberig.

Mivel szeptember 22én tölti a 6.életévét így kötelező még egy évet óvodába járnia. Az iskolát 2022 szeptemberében fogja elkezdeni.

Ne haragudj ha félreérthető voltam

2021. jún. 15. 09:36
 3/9 anonim ***** válasza:
86%

Ha valóban még egy év, akkor tényleg pszichológushoz vigyed, mert egy 6 évesnek már el kellene tudnia fogadni bizonyos változásokat.

Az is lehet, hogy elég lenne nektek reálisan beszélni a halálról, mint ami az élet velejárójáról, mert a "régi óvónéni angyalka lett" ez elalvás előtti mesének jó, de a gyerek ettől még nem fogja tudni lezárni.

Mindezt hívő emberként mondom neked.)

2021. jún. 15. 09:42
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, beszélek ma vele erről és pszichológust is fel fogok keresni.
2021. jún. 15. 09:53
 5/9 anonim ***** válasza:
76%
Hát gyászol a gyerek, fogadd el! Iszonyú csapás érte! Elvesztette azt, akit nagyon szeretett, akivel a mindennapjait élte! Semmi baj a gyerekkel, teljesen normális! Légy vele türelemmel, és hallgasd meg, ha a régi óvónénijéről beszél! Ki kell beszélnie a fájdalmát! Páratlan marhaság, hogy el kéne fogadnia a halál tényét. Ebben a korban ez még nincs így, de ha ő meg is érti, attól még az nagyon fáj! Ne szólj rá, ha az új óvónénit a régihez hasonlítja, nem az udvariasságnak van itt az ideje, főleg hogy az új óvónő elég intelligens ahhoz, hogy ezt megértse, hanem a gyásznak!
2021. jún. 15. 10:20
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Ezért nem tanácsos háziállat elvesztése után azonnal beszerezni egy másikat. Mert nem lesz ugyanolyan. Vagy szakítás, megözvegyülés után azonnal beleugrani egy másik kapcsolatba. Előbb el kell gyászolni az előzőt, és úgy továbbmenni. Ez nem átugorható lépés. Csak hát óvónénivel ez nem kivitelezhető, de attól még nem kell elvárni, hogy azonnal pótolja a veszteséget. Ha bezár egy kedvenc boltod és ami a helyén nyílt, az nem olyan jó, azt is sajnálod, pedig az nem ember!
2021. jún. 15. 11:36
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Azon kell dolgozni, hogy feldolgozza a halálát, de az, hogy a tulipánt és egyebeket az előző óvónénihez hasonlítja, az teljesen normális. Ha nem teljesen pályakezdő az új óvónő, akkor hozzá van szokva, tudja kezelni. A gyerekek ilyenek. Én tanító vagyok és új osztályomban sokszor megkaptam, hogy ez x néninél így volt...Nincs ezzel baj, azt szokta meg, majd megszokja az újat is. Egyébként az is a feldolgozás része, amikor neked meséli.
2021. jún. 15. 12:37
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ez normális. A pszichológussal én még várnék, nem olyan súlyos ez a helyzet szerintem.

Te max annyiban tudsz segíteni, hogy őszintén elmondod a lányodnak, hogy az óvónő meghalt (így szó szerint, hiszen ez az igazság, nem 1 éves már a lányod), és hogy soha többet nem fog visszajönni, de hogy nagyon szerette őt és az emlékeikben él tovább. Ezt elmondtátok neki, vagy csak az angyalkás sztori van?

Az jó, ha sokat beszélgettek róla, a lányod is jó ha beszél róla, de próbálnám nem túlságosan fenntartani a témát. Majd megszokja az új óvónőt.

Az mért baj egyébként, hogy emlegeti e régit? Elfelejteni nyilván nem fogja, de azt meg kell értenie mindenképp, hogy a halál végleges és régi óvó néni már nem fog visszajönni soha, akkor se ha ő azt szeretné, vagy ha neki nem szimpi az új.

2021. jún. 15. 13:07
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Pont most futottam bele ebbe a gyerekgyászos cikkbe. Nem pont óvónénis, de sok megszívlelendő gondolat van benne. [link]
2021. jún. 15. 21:57

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!