Ti nénizitek az óvónőket?
Lehet, hogy csak nekem fura. Negyvenes korosztály a gyereke óvónői, amúgy aranyosak, fiatalosak.
A leveleiket Zsóka néni, Adri néni néven írják alá, a szülőin is így beszélnek egymásról (“Adri néni fogja elmondani, mit tapasztaltunk az elmúlt hónap során” stb.)
Talán csak azért, mert magam is elmúltam negyven, de nekem marha fura. Én a keresztnevükön szólítom őket, de hallottam, ahogy ma az öltözőben egy másik anyuka azt mondta: “Zsóka néni, szeretnék kérdezni valamit”.
8!
A bankban Kovács asszonynak/kisasszonynak vagy urnak szolit az ügyintéző, aki esetleg max évente párszor lat.
Akivel napi kapcsolatban vagy, azzal megbeszeli az ember, hogy hogyan szólítsa. Már az értelmesebbje. Nálunk senki semmi sertot nem talal benne, ha bemutatkozáskor-merthát ilyen elvetemültek vagyunk, felenk az is szokás- megkerdezi az ember a Kovács Juliakent bemutatkozo nőt, hogyan szólíthatja. (Amúgy en nem Magyarorszagon élek, itt a vezetéknevem és asszonyom együtt a megszólítás és kapaszkodj, pl az orvost is így kell szólítani, nem doktorúrnak vagy doktornőnek. Ja, ő is bemutatkozik amugy)
Figyelj, ha nem Magyarországon élsz, az nyilván más.
Mi is éltünk külföldön, ott a helyi szokásoknak megfelelően szólítottuk a pedagógusokat: az óvónőket keresztnéven, a tanítókat Miss/Mrs/Ms X. (de tök mindegy, mert abban a dialektusban mindhárom ugyanúgy hangzott). Nyilván nem néniztünk, mert az ott nem volt.
A kérdés egyértelműen a magyar viszonyokra vonatkozott, és itthon igenis létező jelenség, hogy a szülők nénizik a pedagógusokat. Meg lehet ezen botránkozni, de attól még a magyar nyelvben ez van.
Nyilván nem azt az esetet kérdeztem, mikor a gyerek ott van. És de, épp ma mondta anyuka az óvónőnek, hogy "néni". Szóval kíváncsi voltam. Mert én a keresztnevükön szólítom őket. De például valamiről beszéltem 8gyerek nélkül, magánban) Zsókával, aki mondta, hogy majd egyeztetnek Adri nénivel.
Ezért lettem kíváncsi.
(Egyébként jó lenne mások minősítése nélkül válaszolni, úgy vélem.)
Én tanár vagyok, szoktak nénizni, már 23 évesen is, mikor kezdtem a pályán. Nem haragudtam, szerintem mások sem.
A gyerek előtt jobb, ha néniznek, ha épp nincs ott a gyerek, akkor pedig gondolom megszokásból mondják. Persze, nincs baj simán a keresztnevemmel sem, csak inkább azt akarom mondani, hogy kár,ezen rugóznotok, mert egyikért sem fogunk haragudni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!