Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Óvodák » Kiscsoportos nem mehet kirándu...

Kiscsoportos nem mehet kirándulni. Többi lent?

Figyelt kérdés

Kislányom kiscsoportba jár, és az óvodájában az a szokás hogy kiscsoportosokat nem visznek kirándulni messzebbre. Ez nem is lenne gond, csakhogy vegyes csoportba jár, amiben a legtöbb gyerek középső vagy nagycsoportos, és hallja hogy mennek, és most szembesült vele, hogy ő nem mehet. Szerintem teljesen jogosan érzi, hogy kimarad valami jó dologból. Sírt szegény, amikor beszéltünk erről. Annyira sajnálom szegényt, mert szívesen menne. Még az sem vigasztalta, hogy Apával otthon lehet (ami ritka, és máskor örül, ha elviszi valahova), sem az, hogy egy szuper programot helyeztem kilátásba, ő a csoportjával menne.

Nem tudom, hogyan segithetnék neki, és igazságtalannak érzem a helyzetet, hiszen a kicsik is ugyanúgy a közösség tagjai. Másfelől ezen nyilván az előző éveken a többiek is átmentek, ők is megértették, az én kislányomnak is meg kéne értenie... de attól ez még nem lesz igazságos.

Még azon gondolkoztam, rákérdezek az óvónőknél, Apával együtt lehet e csatlakozni. A férjem úgy gondolja, túl fog rajta lépni a kislány és már megvan, hogy hova viszi az ovis kirándulás helyett.

Vegyesek az érzelmeim...

Az aggodalmam azért van egyrészt, mert nem szokott ilyenen sírni, másrészt mert hiába bármilyen szuper program, nem biztos, hogy felér a csoportjával most már, majdnem 4 évesen (évvesztes) .

Került valaki esetleg hasonló helyzetbe, és ha igen akkor hogy oldotta meg? Vagy én reagálom túl?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2019. okt. 2. 22:32
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
84%
kiscsoportost lehetőleg nem mozdítunk ki a megszokott környezetéből. Az első időkben elég nagy alkalmazkodóképesség kell ahhoz, hogy megszokja az új társakat, felnőtteket, szokás-és szabályrendszert. A kicsik fáradékonyabbak,lassabbak, más az érdeklődési körük, és az óvodai hierarchiához is alkalmazkodniuk kell. Ezért nem szívesen engedjük délutáni szakkörökre, hanem ez az egy év a beilleszkedésről szól egy apró három éves gyermeknek.
2019. okt. 3. 07:44
 12/22 A kérdező kommentje:

Nem haragudtam meg 😀 Én nem ragaszkodok a metrózós kirándulás hoz, semmi bajom nem volt ezzel egészen a sirasig. A kislányomat sajnálom. Bepisilve kelt. Este megkértem az apját, hogy reggel még beszéljen vele (este már nem találkoztak) , elmondta, hogy vmi szuper helyre mennek, most úgy tűnik örül, lelkes.

Annyi még, azoknak, akik beszólogattak, hogy nem gondolom, hogy azzal, hogy mindent megteszek szülőként a gyerekért, vagy segítem, elkapatnam. Vannak dolgok, amiket meg tud tenni egy gyerek, pl. ilyenek az önkiszolgáló tevékenységek, ezt nyilván nem végzem el helyette. De vannak amiket nem tud elintézni magának, mert gyerek,vez pedig a felnőtteket tartozik, hogy megbeszéltek.

2019. okt. 3. 08:01
 13/22 anonim ***** válasza:
97%

Én megértelek, de sajnos el kell fogadni, hogy ez a szabály. Ha ő mehetne apukával, akkor a többi kiscsoportos jogosan érezheti magát rosszabbul, hogy másik kiscsoportos végül elmehet, de ő még mindig nem. A gyereket még sok ilyen fogja érni. Attól még, hogy a szülő nem érzi igazságosnak, el kell fogadni.

Nálunk amúgy ugyanez a helyzet. A kiscsoportosok kb. semmiben se vehetnek részt. Nem mehetnek programokra, amikre a nagyokat elviszik, nem viszik őket gyerekszínházba, még a sportnapon a sorversenyeken se vehetnek részt, csak szurkolhatnak... pedig mennyiből állna egy olyan feladatot kitalálni, amit ők is meg tudnak csinálni és örülhetnének, hogy ők is a részesei voltak. Szóval nekem se tetszett. Most hogy középsős, már több mindenben részt vehet. Azért is volt fura ez nekem tavaly, mert az akkori középsősök korábban kezdték az ovit, 3 éves koruk előtt, lányom meg 3,5 évesen, tehát kiscsoportosként annyi idős volt, mint az akkori középsősök, mégsem vehetett részt kb. semmiben.

2019. okt. 3. 08:14
 14/22 anonim ***** válasza:
91%

Kiscsoportos, főleg így év elején még nem tudja a szabályokat, nem tudja a közösségben való viselkedés mikéntjét. Nálunk tiszta csoport volt, de az első hónapokban kb csak a töb körül sétáltak, és "tanulták", hogy kell kézenfogva sorban menni, nem kiszaladgálni a sorból, nem megállni csigabigát csodálni, nem odaszaladni az arra sétáló nagymamához stb.

Az első év arra való, hogy mindezt megtanulja, utána majd ő is mehet kirándulni.

Apával az ovis kiránduláson? És szerinted a többi gyerek hogy érezné magát? És a tied honnan tudná, hogy akkor most ki a főnök, kinek fogadjon szót? És ha apa nem ért egyet az óvónéni döntésével (Akár csak abban, hogy nincs még 2 perc játék, most indulunk tovább)

Évvesztesként az oviban ez a 2. éve? Mert ebben az esetben viszont simán rá lehetne beszélni az óvónőket, hogy számolják középsősnek. De ha most kezdte az ovit, akkor teljesen rendben van, hogy ő kicsi, nem mehet még kirándulni.

2019. okt. 3. 08:40
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
Meg gondolj arra is, hogy a 6 éves nagycsoportosok lesétálnak könnyűszerrel egy adott távot, amit ő még nem biztos, hogy tudna. Rövidebb pihenőt tartanak, mert nekik már nem kell olyan sok, és mennek tovább. A kislányod meg "futna utánuk"?
2019. okt. 3. 09:14
 16/22 anonim ***** válasza:
88%
Ahogy látom, óvoda válogatja. Nálunk is van vegyes csoport, és programokkor nem szedik szét őket. Ahova a nagyobbak mennek, viszik a kicsiket is. Ettől függetlenül a szabály az szabály. Ha nálunk ilyen helyzet állna fenn, akkor aznapra csinálnék valami különlegesebb programot neki, hogy ne érezze hiányát annak, hogy nem mehetett kirándulni.
2019. okt. 3. 09:56
 17/22 anonim ***** válasza:
69%
Nálunk sem vitték a kicsiket (3 éveseket), mindkét gyerekem túl élte. Amit viszont nem értek, hogy a 4 évest miért nem viszik el? A 3 éves azért mert lassabb, váratlanul pisilnie kell, nehezebb megoldani velük dolgokat, bepisil, bekakil (kitudja... előfordulhat) stbb... de a 4 éves már nem ez a kategória. Én rákérdeznék...
2019. okt. 3. 15:51
 18/22 anonim ***** válasza:
78%
Azert picit tulzasnak erzem, hogy a 4 eves osszepisili magat almaban, mert nem mehet kirandulni. Ezt biztos nem “magatol” reagalja igy tul, gondolom ez megy most nalatok. Picit tuldramatizaljatok, apuka meg szoba is hozza reggel, hogy biztos ne tudjatok tullepni ezen.
2019. okt. 3. 23:47
 19/22 A kérdező kommentje:

#14 kiscsoportos, mert 2x járta a bölcsi, hogy ne nagycsoportot ismételje.

#18 nincs tul dramatizalva, aznap volt téma meg masnap, szerintem írtam, hogy már elfogadta az apás progit, ami meglepetés így már várja is ☺️

2019. okt. 4. 08:09
 20/22 A kérdező kommentje:

#11 az apró 3 évesem következő hónapban 4 éves. 2 évet járt bölcsibe, tud mindent amit egy középső csoportos. Az óvónők teljesen elégedettek vele. De amúgy is azt gondolom - és ezek szerint pedagógusként ön is tudatja, hogy a gyerekek életerő ütemben fejlődnek, így egy 3 éves is lehet 4 éves szintjén, és egy 5 éves is 3 éves szinten.

A csoportkirandulast megértés, de pl. foglalkozásokat nem, hogy miért nem lehet legalább kiprobalni, felmérni, ha a gyerek szívesen menne. És nyilván ezt nem csak az én gyerekemre értem most

2019. okt. 4. 08:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!