A nevelőszülőknél való elhelyezés tényleg ilyen rideg dolog majdnem mint a nevelőotthon?
Szóval adott egy idős pár, akik nevelőszülők és több államigondozott gyerek él velük. Az egyikük nemrég lett 18 és már egyből "kiraktár". Nyilván a pontos körülményekkel nem vagyok tisztában csak azt hogy már nem velük él. Ez tényleg ennyire rideg dolog, mintha csak egy intézetbe lennének, hogy ahogy betöltik a 18-at kicsapják őket a nagyvilágba, aztán boldoguljanak ahogy tudnak?
Magamból kiindulva, én 18 évesen azt sem tudtam merre vagyok fejjel, nem hogy elkezdtem volna annyi idősen önálló életet élni.
A nevelőszülőség munka. 0-24-es munka, ráadásul olyan "fizetés" jár érte, ami viccnek is rossz. Miből tartsák el 18 éves kora után is azt a fiatalt?
Én gyerekotthonban nőttem fel, ott hivatalosan nem lehetnének 12 alattiak, őket nevelőszülőhöz kéne kihelyezni, de olyan kevés a nevelőszülő, hogy 6 éves is volt a zaciban. Egy 6 évesnek nagyobb szüksége van arra a férőhelyre a nevelőszülőnél, mint egy 19 éves utógondozottnak.
Most tiltották be, hogy az egyedülállók és a melegek is örökbefogadhassanak, így azok a gyerekek, akik nagyobbak/betegek/cigány számazásúak, már biztos, hogy a rendszerben ragadnak, mert őket eddig is csak az egyedülállók/melegek fogadták el, mert ők mást korábban sem kaphattak...
"Miből tartsák el 18 éves kora után is azt a fiatalt?"
Amiből a saját, vér szerinti gyerekemet tartanám el, ha még tanulna. Ha pedig dolgozna: ha rá vagyok szorulva, elfogadnám hogy a rá eső költséget maga fizeti, de legalább ingyen lakhasson nálam, ne 100e+ Ft-ért béreljen egy lakást (szobát?) magának.
És jelzem: saját gyerek felnevelése is 24 órás munka, mégis normális szülő ezt szívesen teszi. Sőt, sokan nehezen élik meg, amikor a gyerekük elköltözik tőlük, és többé csak látogatóba jön hozzájuk.
A kulcsszó nálam nem munka és fizetés, hanem szeretet.
"A kulcsszó nálam nem munka és fizetés, hanem szeretet."
Kár, hogy a szeretetért nem adnak kenyeret a boltban.
Ott maradhat utógondozásban, ha a nevelőszülővel meg lett beszélve. 21 éves korig "ott maradhat". Csak kérvényt kell benyújtani. Itt viszont a pénz már másképpen van.
Általában azok vannak utógondozásban, akik még tanulnak, "megvárják" a kisebb testvért, speciális nevelésű fiatal és még fogni akarják a kezét, vagy egyszerűen csak nem akarja még elengedni. Főleg tovább tanulás miatt maradnak.
Én 19 vagyok, egyetemen tanulok, utógondozásban vagyok.
A testvéreimet úgy "tették ki", hogy találtak nekik más helyet. A testvéreim a nevelőszülők segítségével vettek házat. Még a nevelőszülő tanácsadó is részt vett benne. Az összes papír munkában segítettek. Még az újítás elejében is.
Ezt csak azért meséltem el, hogy ilyen is van. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!