Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Örökbeadás, örökbefogadás » Örökbeadtam a fiam a nevelőany...

Örökbeadtam a fiam a nevelőanyjának, de megbántam, mit tegyek?

Figyelt kérdés
A férjemmel még a fiam babakorában elváltunk, én nagyon magam alatt voltam, anyagilag sem voltam rendben, ezért többnyire a volt férjem gondoskodott a gyermekünkről, de azért hetente többször is töltöttem vele időt. A férjem szinte azonnal újranősült, szerencsére jól bánik a nő a gyerekekkel, amúgy óvónő ráadásul, tesó is lett, a fiam boldog velük, és amikor egy idő után felvetették, hogy a nő örökbefogadná a fiamat, úgy éreztem, nem mondhatok nemet. Sosem leszek olyan jó anya, mint a nevelőanyja, és sosem tudnék neki egy olyan boldog és teljes családot biztonsítani, mint ami ott körülveszi. Megbeszéltük, hogy azért tarthatom a kapcsolatot vele, ugyanúgy, mint mikor még láthatások voltak, de kezdem bánni, ami történt. Félek, hogy egyszercsak kitalálják, hogy nem hozzák többet a fiamat, és nekem nem lesz semmi eszközöm arra, hogy lássam. Pedzegették korábban, hogy felköltöznek Budapestre, az tőlem 180 km, hogy tartom én onnantól a fiammal a kapcsolatot? Vagy félek, hogy nagyobb korában a fejemhez fogja vágni, hogy örökbeadtam, pedig nem érzem ezt olyan klasszikus örökbeadásnak, egyszerűen csak ott él teljes családban, így hozta az élet, de én nem mondtam le róla a szívemben, ugyanúgy szeretem, és szeretnék gondoskodni róla én is, csak nekem ez nem megy egyedül. Tudom, rémes anya vagyok, kérlek ne gyertek ezzel, tudom magamtól is, de állati nehéz egyedül csinálni a dolgokat, és engem mindig az vezérelt, hogy a gyerekemnek a legjobb legyen. Meg fogja érteni a fiam? Vagy utálni fog? Egyelőre még kicsi, nem érti ezt az egészet, nem is foglalkozik vele, de azt azért szokta mondani, hogy "anya, hiányzol", és ilyenkor mindig összefacsarodik a szívem, mert ő is nekem, de már késő, a volt férjem nem engedné, hogy több időt töltsünk együtt, ezt a kicsit is bármikor elveheti tőlünk az örökbeadás óta. Elvileg jogilag nem lehet már visszacsinálni a dolgot, de ha valaki mégis ismerne valami precedenst ilyesmire, örülnék, ha megosztaná. Köszönöm.
2019. szept. 21. 13:20
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
95%
Hány éves a kicsi?
2019. szept. 21. 14:24
 12/30 A kérdező kommentje:
Még óvodás.
2019. szept. 21. 15:34
 13/30 anonim ***** válasza:
40%

Butaság volt.

Talán lehetne hivatkozni arra, hogy nem voltál beszámítható, mikor îgy tettél.

Ha magad alatt voltál, szedtèl gyógyszert, jártál terápiára, próbálkoztál öngyilkossággal, ilyenre lehetne hivatkozni.

Egyébként szerintem ne foglalkozz ezzel jobban, a gyerekedet nem fogja zavarni a jogállása.

Írass végrendeletet, hogy mindent örököljön utánad, tarts vele kapcsolatot és legyél jó anyja.

Az én gyerekem pár perc után is mondja, hogy hiányzom, nem súlyosabb a tiétek sem.

Ha veled lenne, az apját hiányolja.

Látogasd rendszeresen és ha elköltöznek vegyél ki szobát hétvégére Bpn, nem egy nagy távolság.

Szerintem semmi gond azzal, hogyha az egyik szülővel és annak párjával él a gyerek, amennyiben a másikkal is rendszeres és jó a kapcsolata.

Benne van a pakliban, hogy lelépnek, de ugyanúgy leléphetne ha te lennél a gyermek anyja hivatalosan, csak akkor törvénytelenül nem látod a gyereked, így meg törvényesen nem látnád. Semmit nem jelent.

Szerintem nem lesz gond, ovis gyerek, annyifajta család van, nem fog kilógni, a jogállását pedig nem kell tudnia, amíg nem kezdi érdekelni.

2 anyja van, egész jó a helyzete, 3an szeretik nagyon.

Jó neki.

Sokat adsz magadból. Ha a csaj lelép, te akkor is ott leszel.

Nem lesz gond, a gyerekek nem a jogállás alapján szeretik az anyjukat, az idő, foglalkozás, kapcsolattartás, szeretet számít nekik. Legyél ott, amikor kell, akár csak lélekben, és rendben lesz.

Ha nagyobb lesz majd szabadon telefonálhat, bővülni fog ez a kapcsolattartás.

2019. szept. 21. 15:54
 14/30 anonim ***** válasza:
20%
Ja és gondolj arra, hogy egy részed a gyerekben él, a vonásain, a temperamentumában te vagy, ez erőt fog adni. A vér hatalmas kötelék, olyan erős, mint a neveltetés(szerintem erősebb, hatalmas dolog a saját vonásaid a gyermekeden látni, olyan dolgokra olyan reakciót látni, amit nem gondoltál volna, de te vagy..de ezt az örökbefogadók miatt nem nagyon hangoztatom).
2019. szept. 21. 16:06
 15/30 anonim ***** válasza:
87%
Én ezt most nem értem. Azt mondod, nincs semmilyen papír. Akkor tisztázzuk. A volt férjeddel egyszerűen csak megbeszéltétek, hogy ő neveli az új feleségével a fiatokat, vagy hivatalosan a gyámhatóságon keresztül örökbe adtad. Ha az előbbi, akkor hivatalosan te vagy az anyja, ők csak nevelik, de ha az utóbbi, akkor neked már nincs közöd a gyerekhez. Nem vagy az anyja. Amúgy ha hivatalos úton történt, akkor van 6 heted a döntéstől, hogy meggondold magad.
2019. szept. 21. 18:38
 16/30 A kérdező kommentje:

Az örökbeadás hivatalosan történt, gyámhatóságnál. A nevem már a születési anyakönyvi kivonatában sem szerepel elvileg.

Az a kommentem az egyik válaszolónak szólt, aki azt kérdezte, írtunk-e papírt a további kapcsolattartásról. Nem írtunk, mert örökbefogadásnál nem lehet ilyet.

A 6 hét pedig csak újszülötteknél van, nagyobb gyerek örökbeadásánál nincs. De különben is letelt már rég.

Azért köszönöm.

2019. szept. 21. 20:11
 17/30 anonim ***** válasza:
86%
Hívd meg egy kávéra a volt férjedet és mondd el neki ezt így, ahogy nekünk tetted. A kommunikációnál jobb megoldást én nem látok. Te mondtad hogy nem olyan szörnyű ember. Beszéld meg vele hogy ugyan jogilag lemondtál a gyerekről, de az, hogy te vagy az anyja fizikailag megmásíthatatlan tény, és ugyanúgy szereted mint eddig, szeretnéd tartani vele a kapcsolatot, szeretnéd látni, szeretnéd követni az életét. Ettől függetlenül szerintem szögezd le és emeld ki, hogy soha nem fogod a nevelőanyja ellen hangolni a kisfiút, soha nem fogsz semmi rosszat mondani az új családjára, nem fogsz keresztbetenni a nevelési módszereiknek, nem avatkozol bele az életükbe, egyszerűen csak nem szeretnél eltűnni az életéből akkor sem, ha ilyen szerencsétlenül lett. Mert nyilván a volt férjed félti a családját, félti az összhangot, a békét. Ha biztosítod arról, hogy semmilyen formában nem fogod ezt megzavarni, meg kell értenie, hogy csak látni szeretnéd és ennyi, direkt nem fog neked keresztbetenni. Ha elköltöznek az más tészta, azzal sajnos semmit nem tudsz tenni...
2019. szept. 21. 21:26
 18/30 anonim ***** válasza:
86%
Ne haragudj kérdező, de neked már nincs fiad, és semmilyen eszközöd arra, hogy láthasd, ha ők úgy döntenek a látogatásoknak vége, vagy ha messzire költöznek. Nem értem miért mondtál le róla, lehetett volna szimplán annyi, hogy hivatalos gyermekelhelyeznél neki ítélik a gyereket, te meg látogatod. Akkor a jogaid megmaradtak volna, igaz, a kötelezettségeid is. Fizikailag valóban te vagy az anyja, de hivatalosan mint anya te nem létezel. Nincs semmilyen jogi lépés amivel biztosíthatnád a láthatást, minden a volt férjed jóindulatán múlik.
2019. szept. 22. 06:27
 19/30 anonim ***** válasza:
11%

Van fia, csak jogilag nincs, de egész életében ő lesz a vér szerinti anyja, az ő dnse van a gyerekben, rá hasonlít, a gyerek egész életében hozzá IS fog tartozni, csak nem nevelheti.

Én nem mondanám el ezt az exnek, hisz engedi a kapcsolattartást, csak megrémítené, ha azért emelnék hangot, amit eddig is megkaptam.

Mi az a 15 év, amíg nagykorú lesz, a gyermekével tölthet utána 50et.

Szerintem ez nem fog megszakadni egyébként, eddig is engedték, ezután is fogják.

Egész életedben a gyermeked lesz, minél többet leszel vele, annál jobb, de hagyd, hogy azokkal is lehessen, akikre a nevelését bíztad.

Szeretni fog, tudni fogja, hogy hozzád is tartozik, pláne úgy, hogy ott vagy mellette, amennyit lehet.

Próbálj úgy élni, mint az elvált apukák, testben ott vagy, de a suli döntést meg egyéb gyerekkel kapcsolatos dolgokat a másik szülőre hagyod.

Az apák nagy része nem mondott le jogilag a gyerekkel kapcsolatos döntésekről, csak nem élnek ezzel a joggal. Pont úgy az anya hozza a döntést, mint nálatok az ex.

Ne lebegjen a legrosszabb végkifejlet a szemed előtt! Jelenleg normálisak veled, normálisak a gyerekkel, élvezd, hogy ez van!

Elég jó a gyermekednek, nem fogja érdekelni, mi van egy darab papíron!

2019. szept. 22. 08:41
 20/30 anonim ***** válasza:
1%

Aki lepontoz elmondaná mi a csudáért? Érveket!

Örökbefogadók vagytok és a tévképzet él bennetek, hogy a gyerek, akit neveltek, egyedüli anyaként tekint rátok? Hogy jutottatok át egyáltalán a pszichológiai vizsgálaton?

Vagy azt hiszitek attól lesztek anyák, hogy egy papíron a nevetek áll és a jog kimondja?

Azt hiszitek a vér, a dns, a test és öröklött jegyek nem érnek semmit? Ebből áll a gyerek, tessék utánaolvasni, a nevelés csak annyit ér, mint a környezeti tényező formáló hatása!

Az kell az anyasághoz, hogy a testedből legyen a gyermek és az, hogy időt tölts vele. A kérdező ebben egész jól áll!

A kérdező pont annyira a gyerek anyja marad egy életen át, mint az a nő, aki jogilag rendelkezik felette 16-18 éves koráig! Az a nö kölcsön kapta, lehetőséget kapott arra, hogy a gyerekkel lehessen, amíg nagykorú nem lesz!

Ráadásul a vér szerinti anya előnyben is van, mert ő nem csak a testet adta a gyereknek, hanem kapcsolatot is tart vele, a gyermek személyiségének fejlődésében is részt vesz.

Kb kétharmad-egyharmad aránya van a nevelőanyához képest, aki a gyermek nevelésének csak egy részét látja el(ott az apa is, meg a vér szerinti anya is).

Elfogadom a nullát, ha megindokolja valaki, miért nem számít, kinek a dnse, vonásai, temperamentuma van a gyerekben, és lesz egy életen át.

Miért nem számít, hogy ez a nő rendszeresen és folyamatosan jelen van a gyermeke életében?!

Minden adott az anyasàghoz, csak a lakhatásáról, beiskolázásáról nem dönthetsz.

Sajna tudom, milyen keveset ér a papír, egyedül nevelem az apja nélkül. Hogy mennyit ér, hogy papíron ő szülő? csak a lakcím meg az intézményválasztás az, amibe joga van beleszólni, ezekkel a jogokkal nem élhetek egyedül, lakcímet is csak külföldre nem módosíthatok nélküle, belföldön simán.

2019. szept. 22. 11:45
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!