Ajándékok helyett élményeket a gyereknek, szerintetek jó ötlet?
Egy anyukás oldalon olvastam pár hete egy posztot. A nőnek 3 gyereke van, és azt írta, hogy náluk a családban nem szokás az ajándékozás. Sem karácsonyra, sem szülinapra nem kapnak a gyereket tárgyi ajándékokat. Ehelyett ezeken a napokon együtt a család, és mindig valami közös programot csinálnak. Állatkert, élményfürdő, kirándulás, gyerekeknek szóló rendezvények stb. És persze mindig meglepetés, a gyerekek nem tudják előre, hogy mi lesz. Szerinte ez sokkal jobb, mintha egy rakás játékot kapnának, mert így a gyerekek nem azért várják ezeket az ünnepeket, hogy vajon mit kapnak, hanem az együtt töltött idő, az új "kalandok" miatt.
Megmondom őszintén, nekem nagyon szimpatikus ez a hozzáállás. A mi lányunk 14 hós, és mi is eldöntöttük a férjemmel, hogy ezután ezt fogjuk csinálni. Szerintem így sokkal tartalmasabb gyerekkort tudunk neki biztosítani, mintha lenne ugyan rengeteg játéka, de alig lennének emlékezetes pillanatai.
Nektek mi a véleményetek erről? Követnétek ezt a példát, és miért? Ha nem, miért nem?
Ezek nem ajándék elmények amiket leírtál, hanem alapból rendszeres programok.
Fiam volt, hogy névnapjára csak pici tárgyi ajándékot kaptt, de melle 1 hetes plussz nyaralás volt az ajándék, nem állatkert.
A tárgyi ajándékok is nagyöröm a gyereknek. Nálunk mindig van mindkettő.
Az ajándékok élménye nem tudom kinél, hogy van, de nálam felnőtt korra is megmaradt, úgy értem emlékszem rá , hogy kilenc éves voltam amikor kaptam Barbit , meg hozzá egy szekrényt a ruháinak, egy évre rá kaptam Kent, és tisztán emlékszem amikor a nagymamámtól egy hatalmas oroszlán plüsst kaptam, azóta is megvan , ennek már több mint 30 éve, de szinte fel tudom sorolni , hogy kiskoromtól kezdve melyik évben mit kaptam! Tehát senki ne mondja , hogy ez nem élmény egy gyereknek.
Ja igen, és egyik évben , egy gyönyörű én pici Pónimat, azóta is az a legszebb én pici Pónim amit valaha is láttam, sajnos a költözéskor elveszett.
Sokan írjátok, hogy a családi közös programok nálatok semmi különlegeset nem jelentenek, mert gyakoriak.
Nálunk ez másképp van. Én itthon vagyok ugyan a picivel, de a férjem rengeteget dolgozik, van, hogy napokra is el kell mennie. Átlagban heti egyetlen nap van, amikor szabad, de mivel hulla fáradt, sokszor csak pihenni akar, itthon. Persze akinek ilyen idős gyereke van, az tudja, hogy a "pihenés" sem igazán pihentető, mert a gyerek is igényli, hogy az apja foglalkozzon vele, amit ő örömmel meg is tesz, de sokszor már nincs ereje arra, hogy még egy egész napos programra is elmenjünk.
Ezért számít nálunk különlegesebb napnak az, amikor úgy megyünk valahova, hogy apa is jön. Szeretném, ha a lányunk is megtanulná, hogy az együtt töltött idő értékesebb, mint a legújabb játék.
"Ezért számít nálunk különlegesebb napnak az, amikor úgy megyünk valahova, hogy apa is jön. Szeretném, ha a lányunk is megtanulná, hogy az együtt töltött idő értékesebb, mint a legújabb játék."
de akkor a hétköznapjaitokat tegyétek ezzel különlegessé ne pedig azzal, hogy ha meglátsz egy cuki rongybabát, máris megveszed neki, mert minek várjon. Akkor csináljatok belőle rendszert, hogy minden 2. hétvégén pl apával együtt elmentek piknikezni, sétálni, cukrászdába, moziba... persze később, mert jelen pillanatban a 14 hónapos az állatkertben is csak egy fárasztó 14 hónapos lesz, aki ráadásul még otthon sincs, hogy a megszokott helyén alatsd és át tudj menni a másik szobába kicsit tévézni, olvasni.
Minden gyerek más.
Valaki írta, hogy mennyire örült a játékoknak.
Emlékszem, hogy a fiam mennyire oda volt a Scooby Doo meséért, és egy boltban láttuk a kutyát. Alig lehetett tőle elvenni, és hazáig sírt, hogy mennyire szeretne egy ilyet. Pár héttel később volt a szülinapja, persze, hogy megvettük. Nagyon örült neki. Egy hétig még a wc-re is azzal ment. Egy hónap múlva azt se tudta hogy hol van. Nagyon csalódott voltam.
Sok játék volt ilyen, hogy létszükséglet, amíg nincs, aztán lecseng. Ezért sem veszek mindig valami játékot, mert ha túl sok van, akkor annál kevésbé fogja megbecsülni. Sajnos ismerek olyat, aki 5 éves gyereknek azért vett tabletet, mert már csak az nincs. De szó szerint: elektromos autó, ugrálóvár, hoower bord (így írják?), a lakás minden pontjàn hegyekben áll a játék. És a gyerek unatkozik, mert őt csak az érdekli, amit a reklámban látott.
Valahol kell találni valami egyensúlyt, hogy a tárgyi ajándékok és az élmények is megmaradjanak különlegesnek. Különben nem is lesz öröm.
Ezért van hol ez, hol az.
24
Ezzel nem azt tanítanád meg, hogy az idő értékesebb az ajándékoknál. Hanem azt, hogy az alap családi kirándulások vagy programok nem a családi élet szerves részei, hanem különlegesek. Holott ebben az értelemben nem azok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!