Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ajándékok helyett élményeket...

Ajándékok helyett élményeket a gyereknek, szerintetek jó ötlet?

Figyelt kérdés

Egy anyukás oldalon olvastam pár hete egy posztot. A nőnek 3 gyereke van, és azt írta, hogy náluk a családban nem szokás az ajándékozás. Sem karácsonyra, sem szülinapra nem kapnak a gyereket tárgyi ajándékokat. Ehelyett ezeken a napokon együtt a család, és mindig valami közös programot csinálnak. Állatkert, élményfürdő, kirándulás, gyerekeknek szóló rendezvények stb. És persze mindig meglepetés, a gyerekek nem tudják előre, hogy mi lesz. Szerinte ez sokkal jobb, mintha egy rakás játékot kapnának, mert így a gyerekek nem azért várják ezeket az ünnepeket, hogy vajon mit kapnak, hanem az együtt töltött idő, az új "kalandok" miatt.

Megmondom őszintén, nekem nagyon szimpatikus ez a hozzáállás. A mi lányunk 14 hós, és mi is eldöntöttük a férjemmel, hogy ezután ezt fogjuk csinálni. Szerintem így sokkal tartalmasabb gyerekkort tudunk neki biztosítani, mintha lenne ugyan rengeteg játéka, de alig lennének emlékezetes pillanatai.

Nektek mi a véleményetek erről? Követnétek ezt a példát, és miért? Ha nem, miért nem?

2018. nov. 6. 10:07
1 2 3 4 5 6
 11/52 anonim ***** válasza:
92%

"Nem szeretnénk, ha csak az ajándékok miatt várná ezeket az alkalmakat, hanem inkább azért, mert tudja, hogy aznap együtt lesz a család, és megint valami szuper jó helyre megyünk. Persze nem azt mondom, hogy abszolút semmit se kapna, mert egy kis édességet, gyümölcsöt nyilván. Csak épp az igazi ajándék nem szép csomagban lenne, hanem egy kézzel megfoghatatlan dolog, ami mégis sokkal nagyobb örömet okoz majd."

Számomra tök szomorú, hogy ajándéknak kell értékelni, hogy együtt van a család. És mondjuk az állatkertezésre miért kelljen várni szülinapig? Vagy a fürdőre karácsonyig? Ha nyáron is mentek élményfürdőbe, akkor mitől extra az, amit karácsonyra "kap"?

Pont ettől ajándék az ajándék, hogy vágyik rá.

Persze, következő fizetéskor megkapja a kisautót vagy a dinót, amit szeretne. Na de az üvöltő önjáró dinóval megvárjuk a karácsonyt, mint ahogy a nagy sínkészlettel is meg a bőr focilabdával (miközben természetesen kap labdát amikor csak akar vagy elhasználódik az előző).

2018. nov. 6. 10:48
 12/52 anonim ***** válasza:
89%

"Itt a mikoron van a hangsúly. Hogy a vágyott játékot miért csak pl szülinapra, vagy karácsonyra kaphatná meg? Főleg ha addig még hónapokat kellene várnia..."

Hogy megtanulja, nem kaphat meg mindent rögtön, ahogy kiejti a száján?

Én sem gondolom jó ötletnek az élményt ajándék helyett.

Akkor mit csináltok a nap többi napján? Amíg más gyerek csak úgy megy állatkertbe, addig a tiédnek várnia kell, amíg szülinapja lesz, mert akkor kapja meg az élményt?

Tini korban jó ötlet, mondjuk egy hőlégballonozás vagy Ferrari vezetés stb., ami drága lenne csak úgy a hétvégére. De azt is szülinapján becsomagolva adnám oda (mármint a jegyet, vagy valami erre utaló kis apróságot). Aztán eldöntheti mikor, kivel akarja átélni az élményt, hogy tényleg élmény legyen.

2018. nov. 6. 10:54
 13/52 anonim ***** válasza:
86%
* hét többi napján
2018. nov. 6. 10:56
 14/52 anonim ***** válasza:
92%
Mi a most már 8 éves keresztfiamnak szoktunk élményt ajándékozni születésnapjára (játszóház, mozi, szìnház, fürdő), mert csórikám karácsony után 3 nappal született. Ìgy a tárgyi ajándékot a karácsonyfa alá kapja, és nincs az, hogy ez a doboz a karácsonyi, ez meg a szülinapi.
2018. nov. 6. 10:58
 15/52 anonim ***** válasza:
87%

Sajnálom ezeket a gyerekeket, a gyerekeknek még az ajándék a Varázs, az öröm. Egyébként élményeket a gyerekeim kapnak hetente, elég szomorú ha csak alkalomkor jár az élmény.

És itt valaki említette tehát ha három gyerek van az egyiknek születésnapja van mind a három elmegy az állatkertbe attól az mitől lesz különleges annak az egynek?

Nálunk inkább az van, hogy karácsony előtt mondom hogy válasszon pár olyan játékot amit amivel már nem játszik és azt odaadjuk rászoruló gyerekeknek. ( mondjuk ezt az évben többször is megcsináljuk ), ahol élünk itt nagyon nagy kultúrája van az adományozásnak.

2018. nov. 6. 11:00
 16/52 anonim ***** válasza:
80%

Az én 8évesem egy héttel karácsony előtt született. Neki is kijár a születésnap, így igenis egy héttel előtte is van torta, ajándék, vendégsereg.

Azzal az élménnyel tudok csak egyetérteni, ami tényleg extra. Itt említettétek a hőlégballonozást vagy a tankvezetést. Lehet sétarepülés, rafting, welness, stb. Ezek teljesen rendben vannak, de ez már javarészt a felnőtt, néhány esetleg a kamasz korosztálynak. De a kicsi gyerek nem fog az élményre úgy emlékezni, egy karácsonyra kapott mozizás vagy játszóházazás pont ugyanolyan lesz idővel, mint egy átlagos hétvégén átélt hasonló kaliberű dolog, ellenben azt évek múltán is tudja, hogy a hőn áhított sellőbarbit a mamától kapta, vagy a transformert otthon hozta az angyalka.

2018. nov. 6. 11:04
 17/52 anonim ***** válasza:
84%

Kérdező,azért hónapokkal később, mert a késleltetés képességének elsajátítása egy olyan alapvető dolog, ami a prkapcsolatátától kezdve a munkamoráljáig és az étkezési szokásokig, meg az ivási szokásokig mindenre kihat.

Ezt szülőként neked kell megtanítani, mert érdeke.

Egyébként nem értem, mitől lenne különleges dolog egy családi élmény. Az az alapvető, hogy családi élmények, együttlét stb nem alkalmakkor van, az nem különleges, az alap.

2018. nov. 6. 11:10
 18/52 anonim ***** válasza:
84%
14-es vagyok. Szerintem a mi esetünkben az is az élmény része, hogy nem a szülőkkel megy programra, hanem a keresztszülőkkel. Saját gyereknek nem ajándékoznék élményt, hiszen az természetes, hogy elmegyünk valamilyen programra együtt.
2018. nov. 6. 11:12
 19/52 anonim ***** válasza:
39%

én azért veszek nekik alkalmakra játékokat, mert máskor nem kapnak...márpedig szükség van a játékkészlet bővítésére, hogy ellegyenek otthon is. Máskor - nem kimondottan alkalmakkor viszont- megyünk állatkertbe ide oda szerencsére nem kell választani hogy ez vagy az.

viszont hogy az általad említett család hogyan csinálja rá tartozik, nekem semmi gondom nincs ezzel, sőt sokkal jobb mint mikor valaki észnélkül vásárolja a vadi új dolgokat, én pl csak használtan vásárolok jó minőségben, szép állapotban, környezetvédelmi okból. és minden olyan törekvés, ami szembe megy az őrült fogyasztási kényszerrel, az nekem szimpatikus, így az is az amit fent leírsz

2018. nov. 6. 11:18
 20/52 anonim ***** válasza:
70%

9. Vagyok

Pont azért lett hagyomány, hogy a szülinap az élményről szól, mert mindenük megvan.

Az egyik kap egy ugráló asztalt, de mindhárom használja. Társast, csocsó asztalt, foci labdát, tollast stb. se csak egyedül használja. Ezzel az erővel az se ajándék, mert osztozni kell.

Három gyereknél egy idő után minden összegyűlik. Van lego, társas, bicikli, kutya füle. Ami nincs, az okkal nincs, pl. monster high babát nem veszek, ha utálja a gyerek is, és én se adnám oda játszani.

Az pedig nem igaz, hogy kisebb gyerek nem emlékszik az élményekre, vagy nem tudja értékelni. Biztos, hogy van olyan család, akiknek az élményfürdő minden héten belefér, de a többségnek nem. Az én gyerekeim 3 év után is emlegetik, hogy milyen jó volt a medencéből nézni, ahogy kint esik a hó. Pedig azóta azért mi is többször eljutottunk.

Ilyen volt a cirkusz, a hajózás, a lovasszán: sose felejtik el.

Azt szerintem ők se tudják megmondani, hogy a nagyitól abban az évben mit kaptak.

Arra pedig a legtöbb családban nincs pénz, hogy minden gyereknek minden szülinapra, karácsonyra, húsvétra, gyereknapra többszázezres ajándékot vegyen, ami igazán emlèkezetes.

Van egy-egy nagy kedvenc a játékok közt, vannak nagy ajándékok, mint a bicikli és a gamer laptop, de a huszadik baba vagy kisautó gyorsan a sarokban fogja végezni.

2018. nov. 6. 11:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!