Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy lehetnék jobb anyja?

Hogy lehetnék jobb anyja?

Figyelt kérdés

A fiam egy éves.

Imádom őt, őrületesen szeretem. Mindig is vártam rá, nagyon régóta, és úgy gondoltam, az életem legfőbb célja, hogy az ő anyja lehetek.

Erről így még sosem beszéltem senkinek.

Valamit rosszul csinálhatok. A türelmem hamar elfogy, és nehezen viselem a hisztit. Ugye ez az a kor, amikor mindig az kéne, amit nem szabad. De mintha mindig csak nekem hisztizne. Vagy nekem a legtöbbet, nem tudom. Mindig nehezen bírtam a hisztit, és fogalmam sincs, hogy nyújthatnám meg a türelmem. Ma elbőgtem magam, hogy nem akarok egész nap ketten lenni vele. Egyre többször sírom el magam, és bele tudnék fejelni a falba. Néha ráförmedtem, vagy olyat mondtam, amit nem gondolok komolyan. Ez nagy hibám, de egyébként nem azt, hogy bár ne lenne, olyat sose mondanék.

Utána, és most is annyira szégyellem magam, hogy le tudnám magam hányni.

Miért nem tudok jó lenni neki? Jobb lenni vele? Azt hittem, egy jó anya meg tud oldani minden helyzetet, és meghozza az áldozatokat anélkül, hogy annak érezné őket. Én pedig szégyen, de arra gondolok néha, mennyire lestrapált, fáradt vagyok, mióta megszületett. Hogy magamra se idő, se energia, de közben végtelenül szégyellem magam, hiszen é akartam őt, és ezt sosem bánnám meg.

Tényleg nem mondhatni, hogy ne lett volna azonnal imádat. A pozitív teszttől jött a rózsaszín köd, és érzem, sosem szűnik meg. Ezért olyan rettenetes, hogy ilyen vagyok vele. Hogy önző módon örülök, ha valaki vigyáz rá, és leülhetek egy órát olvasni csak úgy. Úgy érzem, rosszul járt, hogy én vagyok az anyja, és ma eszembe jutott, hogy talán alkalmas sem vagyok anyának.

Mit tegyek? Hogy lehetnék jó anyja? Bármit megtennék!

2018. okt. 13. 22:51
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%
Jó anya vagy! Hidd el, ezek a gondolatok nem jutnak eszébe egy rossz anyának. Fáradt vagy. Ennyi a gond, semmi szégyellni való nincs ebben. Meg kell találnod a módját a kikapcsolódásnak, mindkettőtök érdekében. Nem vagy önző, ha örülsz, ha valaki más vigyáz rá, hiszen erre szükségetek van, ez teljesen természetes. Egy anya is elfáradhat! :) Talán egy jó anya még hamarabb. Csak fel a fejjel, érződik a soraiból, hogy jó ember vagy.
2018. okt. 13. 22:56
 2/14 A kérdező kommentje:

Egy éve folyamatosan fáradt vagyok. Én nem akarok ilyen lenni. Nem akarom magam sajnálni. Boldog, kiegyensúlyozott, normális anyára van szüksége. De ha pihenek is, utána minden kezdődik előről, és ugyanott vagyok.

Ma rettenetes dolgot mondtam. Rohadt kis majomnak neveztem. Kérlek, ne is mondjátok! Már maximáliasan undorodom magamtól, legszívesebben leköpném magam. A

2018. okt. 13. 23:02
 3/14 anonim ***** válasza:
93%
Egyedülálló anya vagyok, három éves a fiam , három év alatt még soha nem volt egy órám , hogy valaki vigyázott volna rá , és letudtam volna ülni, úgyhogy megértelek ,,hogy mennyire nehéz. Én úgy élem / éltem túl,hogy minden nap eljártam valahova , minden nap mentünk vagy baa csoportba, vagy Babaúszásra, vagy barátnőkhöz, múzeumba, könyvtárba, éneklésre stb. egyébként nem bírtam volna. Most már óvodás, így valamivel könnyebb.
2018. okt. 13. 23:37
 4/14 anonim ***** válasza:
91%
Mennyi idő jut a pihenésre? Egészségügyileg rendben vagy? A picivel együtt tudsz "csendes pihenőzni"?
2018. okt. 14. 02:57
 5/14 anonim ***** válasza:
86%

Nekem is volt ilyen időszakom, vagy hasonló, úgy éreztem, már megfolyt az, hogy semmi magánéletem nincs, de az nem is csak azért, mert játszunk, főzök, ügyintézni, foglalkozásokra járni vele, etetni, altatni hanem mindezen felül is, mert mindig van valami nyűgje az üresjáratokban is.

Azt vettem észre, hogy valoban kinyultam a szülésnél ahogy hittem vajúdáskor, mert tényleg nincs életem. Dramatizáltam.

Aztán jutottam lelkileg abba a válságba, hogy én már minden áldott nap ingerült voltam, türelmetlen, ellenséget láttam egy pici gyerekben, sokszor ezt nem is értettem hogy amilyen pici hogyan lehetséges az, hogy kicsinál teljesen, pláne, hogy valojában ellenem irányuló rosszakarata soha nem volt. A logikai gondolkodásom is romokban hevert

És egyenes uton voltam a totális depresszioba

Aztán ezen vergődtem, hogy az hogy lehet, hogy minden egyre rosszabb, mélyzuhanás még mélyebbre a tendencia, kezdtem rájönni, hogy valamit tenni kell mert ha semmit nem teszek akkor is a bajok egyre jobban halmozódnak maguktól. (Szegény embert az ág is huzza, boltban átvertek, a szolgáltato jogtalanul akart büntetni, elkezdett csőstül jönni minden a gyereken felül is)

Megoldást semmit nem tudtam, egy árva ötletem nem volt, csak a sorozatban jövő bajokat probáltam helyreállitgatni és szomorú is lenni hogy a gyermeken sem látok jóformán boldogságot, és én nem azért hoztam őt a világra, hogy szenvedjünk és túlélésről szóljanak a napok.

Egyik reggel ébredve a szokásos depimmel, viszont mondhatnám csoda történt.

A légből, a semmiből jött az a hirtelen gondolat, hogy ha minden sz*r is, és nem birok a gyerekkel, a szolgáltatóval,a bajokkal, a saját depimmel, és a pokolban vagyunk is, azért is, csakazért is SZÉP és ünnepi napunk lesz ma, beintek a pokolnak! Elhatároztam, hogy mai nap KIZÁROLAG mosolyt akarok a gyereken látni, a boldogságra szültem Őt, mindenben a kedvére leszek.

És a gyermek jókedve ugy átragadt rám, csak úgy itta a lelkem és érdekes másnap már nem kellett erre figyelmeztetni magam, minden elkezdett magától pozitív irányt venni, kerékvágásba kerülni, kiegyensúlyozottá válni.

Én nem a menekülésben látok valodi megoldást hogy elszökjek pár órára. Mert meg kell tanulni együtt élni.

Úgy érzem ezek után, ha te magad szemléletet váltasz, a pozitivra koncentrálsz, a boldogságot keresed, a világ is veled fordul.

(A szolgáltató is visszavonta a jogtalanul kiszabott büntetést.)

2018. okt. 14. 08:24
 6/14 anonim ***** válasza:
77%
*megfojt
2018. okt. 14. 08:27
 7/14 anonim ***** válasza:
83%

Minden sorodat ateltem, nyugi nem veled van a baj, csak elfaradtal. 0-24-ben nagyon faraszto tud lenni egy kisgyerek. Foleg ha keves segitseget kapsz.

Meg elotted a durva hisztikor, addig probald meg a figyelemelterelest, vagy ha belelovallta magat a hisztibe kizokkenteni pl. csikizessel, ez nalunk mindig bevalt. 1 evesen meg a magyarazkodasbol, buntetesbol, szabalyokbol nem ertenek.

De az ido neked dolgozik. Tudom hogy sovany vigasz, de kb. 3 eves kor utan ertelmesebb lesz es sokkal konnyebb is.

Vagy ha nagyon kikeszulsz, bolcsi, fel napos maganbolcsi alternativa.

Magneziumot, citromfuteat vegyel!

2018. okt. 14. 08:44
 8/14 anonim ***** válasza:
87%

Kitartást. Tényleg.

Hasonló helyzetben voltam én is. Folyamatos rosszalkodás, ellenkezés, hiszti a földön - holott megmondtam hogy nem lesz földön hisztizős gyerekem -, ordítás ha valami nem úgy van ahogy neki jó.

Borzasztó időszak volt, nem tudtam élvezni az egészet. Nem láttam meg a jót a napban, csak a negatívumokat..

Sokat olvasgattam a témában, kerestem kapaszkodókat, és úgy láttam, a legtöbb esetben ez átmeneti. A legtöbb esetben. Na ez tényleg így lett, a fiam lassan 2 éves és ugyan még kekeckedik ha úgy van, de sokkal kezelhetőbb már és a következetes elveim, kéréseim hallgató fülekre találtak. Már megfogja a kezem az úttesten átkeléskor (10ből 8szor), kivárja hogy a boltban megvegyük a dolgokat és utána eszik vagy iszik, stb. Persze sok dolog van, amire rá kell jönni hogyan kell kezelni. Például a kocsiban üvöltésre vagy a buszon unatkozásra kellett jó sok idő mire megtaláltam a helyes figyelemelterelést számára. Neked is meg kell találnod a trükköket.

Fontos: ha kitartó vagy és a saját szabályaitok szerint éltek, hidd el, egy idő után látni fogod rajta is, hogy ahhoz igazodik.

Másik téma:

Nem látom, hogy írnál az apáról. Együtt vagytok?

Mert ha igen, találjatok ki időt, lehetőséget arra, hogy te elmehess otthonról. Én azóta “élek”, mióta rájöttem: esti fektetés után még egy csomó idő van és azt fordíthatom alkalom adtán barátokra, sörözésre, közösségre. Amióta van, hogy esténként programom van (heti 1-2-re jön ki egyelőre 😄) azóta érzem, hogy én is az élők között vagyok. Lehet neked is kimenő kellene.

2018. okt. 14. 08:50
 9/14 anonim ***** válasza:
11%

*Ma rettenetes dolgot mondtam. Rohadt kis majomnak neveztem. Kérlek, ne is mondjátok! Már maximáliasan undorodom magamtól, legszívesebben leköpném magam.

Ez túl mutat az anyaságon, ellenben rejtett agressziót és dühöt mutat. Feltétlenül menj pszichiáterhez. Mert ez mögött sokkal komolyabb dolog van, mint hogy valaki türelmes, vagy türelmetlen, vagy kimerült.

20 éves elmúlt a legnagyobb gyerek nálunk, de soha ilyet ki sem ejtettem a számon, pedig nem egy, nem két nagyon kemény helyzetben voltam/voltunk.

És sajnos, ezt kimerültségre nem lehet fogni.

2018. okt. 14. 09:23
 10/14 anonim ***** válasza:
5%

Igen, aki megoldotta türelmesen, nem majmozta a gyereket, az már szerintetek nem is létezik😀

Hat ez legyen a ti bajotok. De nagyon sajnálok minden ilyen gyereket...

2018. okt. 14. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!