Helyénvaló ez az érzés? Van valaki, aki érzett ilyet?
Néha, főleg mostanában féltékeny és dühös vagyok a gyerekemre.
Nem ütöm meg, nem büntetem, igyekszem megérteni, megnevezni az érzéseit, megölelem, helyrehozzuk a hibákat, blabla, szóval amit a könyvek írnak, és le is szokott higgadni gyorsan. Tuttin beválik ez a módszer, de mostanában már utálom csinálni, semmi empátia nincs bennem felé.
Pl most üvöltött, hogy beszélő nyuszit akar(nem szokta megkapni legtöbbször, amiért hisztizik, ha pl víz miazz hisztizik azt nyilván kap) hát csak arra tudtam gondolni, hogy milyen rohadt jó dolga van, hogy már ilyen dolgokat talál ki, mert szinte mindene megvan, nekem meg alig voltak saját dolgaim.
Meg, hogy odamegyek, megmondom, hogy megértem, dühös, de ilyen nem létezik blabla, engem meg rég leüvöltöttek és elvertek volna, jól megalázva mások előtt.
Tök csendes, megbízható gyerek voltam, tipikus "jógyerek" mindenki szerint, és velem mégsem voltak rendesek, erre itt az én gyerekem, aki olyanokat csinál, amit én sosem, és vele rendes az anyja.
Az én gyermekem egy tündérbogár amúgy, millió jótulajdonsága van, de néha.. úgy érzem nem értékeli milyen jó dolga van és mázlija, hogy az anyja nem kever le neki egy nagy pofont, amiért nemlétező dologért hisztizik, vagy pl nem bírja a sorbanállást és én szórakoztatni próbálom, engem meg megrángattak.
Úgy érzem hálásnak kellene lennie, amiért erőn felül igyekszem teljesíteni.
Amúgy klassz a kapcsolatunk, mármint tényleg, elmondja a titkait, mindent meg tudunk beszélni, vannak közös vicceink, szívesen van velem, legtöbbször hallgat rám meg minden(4 éves), de úgy érzem nem értékel..
Tudom, az a normális, ha az ember jót akar a gyerekének és ezért tesz, de mégis így érzem..
Nem akarom amúgy, hogy szorongjon, ne merjen másokhoz szólni meg féljen, mint én a szüleimtől, de jó lenne, ha tudná, hogy ő kivételes helyzetben van és ezért értékelne azzal, hogy megpróbálja magát visszafogni, érezni, hogy másnak ezért a kezére/szájára csaptak volna..
Nem tudom mennyire helyénvaló gondolatok ezek, de jó volt kiírni magamból.
Úgy érzem a gyerekem nem értékel eléggé.
Egyáltalán kellene neki?
Nem tudom egy 4 évestől mit vársz. Neki még nincs összehasonlítási alapja. Majd ha nagyobb iskolás lesz pl akkor láthatja, hogy más gyereknek nincs olyan szép ruhája mint neki, nem jön ki otthon a szüleivel, nem jut pénz nyaralásra stb. Na akkor majd lehet úgymond hálás, de azt nem tartom normálisnak hogy te erre játszol. Nem szép dolog felhánytorgatni semmit amit a másiknak adunk, még akkor sem ha nem a gyerekünk hanem a szomszédunk.
Szerintem ezt rendezd magadban mert később ha nagyobb lesz ez miatt lehet rossz viszonyotok, ha úgy érzi neki mindenért hálásnak kell lennie.
A gyereked nagyon is értékel, hidd el. Szeret téged, és te nyújtod számára a biztonságot.
Mi lenne, ha a másik oldalról közelítenéd meg? Ő is lehetne dühös és féltékeny, hogy te féltél, szorongtál, nem szóltál másokhoz, nem voltál életvidám, "normális" gyerek, ő meg itt van, "normális", jóban van veled, hallgat rád a legtöbbször, megosztja veled a titkait, és te nem becsülöd meg ezt, hanem azt akarod, hogy rosszul érezze magát?
Természetesen nem gondolom, hogy ne lennél normális, és tudom, hogy ezek csak reakciók a felnőtt viselkedésére, de érted, neked is azt kellene megbecsülnöd, amid van. Nem csak benne, hanem magadban is. Te meg tudod adni neki a békés életet, a boldog gyerekkort. Ne legyél féltékeny, inkább légy nagyon büszke magadra, és most, ahogy a kislányodat megsimogatod, szeretgeted, szeretgesd és simogasd meg a magadban élő bántott kislányt is. A szüleid már nem fogják megadni ezt neked, ezt fogadd el, add meg magadnak ezt a szeretetet, és utólag próbáld meg befoltozni a szeretethiányodat.
Ő most még nem lesz a klasszikus értelemben hálás, és nem is kell neki. Magadnak kell érezned, hogy jól neveled-e, és magadnak kell hálásnak lenned, amiért meg tudod ezt adni neked. Ő majd később, ha felnő, ha lát egy-két dolgot a világból, ha esetleg megtudja te hogyan nőttél fel, és te mégis végig ilyen jól tudod nevelni, akkor lesz nagyon hálás. Most még gyerek, borzasztóan kicsi ahhoz, hogy ezt felfogja. Valószínűleg körülbelül akkor fogja igazán megérteni, amikor a saját gyerekét próbálja nevelni. A te feladatod az, hogy addig (és tovább) önzetlenül, és magadat bátorítva végig mellette állj, és azt élvezd, amit ő éppen vissza tud adni.
Mindazonáltal persze normális, ha vannak elveid, és nem neveled hisztisre, vagy kényezteted el, hogy mindent megkapjon, de attól még ne várj hálálkodást. Ez egy ilyen dolog, hogy nem adok-kapok, egyenlő történet (a hagyományos értelemben véve), hanem amit te adsz neki, ő abból táplálkozva tud majd továbbadni a gyerekeinek. Az pedig nagyon becsülendő, ha te a kevés hozott otthoni anyagból is jól, szeretetteljesen fel tudod nevelni.
Én is azt ajánlanám, hogy menj el pszichológushoz, vagy olvass könyvet ebben a témában (pl. L. Stipkovits Erika: Szeretettel sebezve), hogy kezelni tudd a helyzetet, és jó szülő maradj.
Illetve ha jól sejtem apuka nincs a képben, de ha mégis, akkor mindenképpen beszélj vele is erről, tőle megkaphatnád direktben is azt a fajta külső megerősítést, amit most a gyerektől vársz.
Egyébként az én apukám nehéz helyzetből jött, nagyon sokat tett azért, hogy olyan színvonalon élhessünk, mint amibe mi már beleszülettünk. (Szerencsére nem a szerető család, hanem az anyagi háttér hiányzott) Ennek megfelelően nevelt minket, megtanított értékelni mindent, amit elénk raknak, de konkrétan soha nem hallottam tőle felnőttkoromig, hogy például ők éheztek gyerekkorában (sőt igazából ezt sem tőle hallottam).
EL.VAN.KENYEZTETVE.
"Eron felul igyekszel teljesiteni"- aha, szuper, jol ki is hasznalja. Ki is fogja, meg fogsz tole orulni. Nem lehezne vmi kozeputat talalni? Veled talan tul szigoruak voltak, de te meg szanaszet kenyezteted. Utalom ezt a tipusu gyereket, aki orditva kovetel h vegyel neki vmit. En sosem mertem ezt csinalni a szuleimmel, elsullyedtem volna szegyenemben. Nevelj bele egy kis tiszteletet, onmagaval szemben is. Hogy ne egy kovetelozo sunyi kis haddnemondjammi legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!