Normalis hogy a logopedus azrhiszi hogy a gyerek nem tud hangokat kiejteni mikozben csak varialja a betuket? Szakember az ilyen?
Biztos tapasztaltak màr sokan, de errol szakkonyvek vannak amugy is!, hogy a gyerekek nem betunkent, hanem egesz szavak tanulasaval kezdik az anyanyelvuk elsajatitasat es ezert teljesen termeszetes, ha pl egyik szoban hasznal olyan hangot amit a masikban nem, ez majd foleg iskolara elkopik ea betunkent is tudnak mar ertelmezni habar még suliban is lesokkolja öket pont ezert a szotagolas is még kezdetben es nem ertik hogy a ma-ma szotagolas az nem ket szo, hanem egybemondva egy szo mama.
De nem ragozom tovabbaz eloszot.
Pelda: a gyerek kimondja hogy kakas, kukoriku, de pl a pokot csak ugy mondja pó. Ettol még ugye a k betüt ki tudja ejteni.
Erre az ovis logopedus szerint gyakoroljuk a k, g hangokat, pedig siman kimondja azt is pl liba liba gà gà gà, csak mas szoban a g helyett mas hangot tesz be.
De mindennek a tetejebe a lagy hangokkal vannak oriasi bajok pl ty, gy, mert azokat abszolut nem hasznalja, a tyuk, az kúk. Soha nem ejt lagy hangokat az anya szon kivul semmiben. Ez nem tünt fel neki??
Legszivesebben kivàgnàm a gyakorlofeladatlapjàt is es ilyen foglalkozik a gyerekemmel..?
Vagy en vagyok most tenyleg az extrem sötet hogy szakembert biralok?
Es erre a naaagy tanacs, gyakoroljuk a k g hangokat, ujabban idiotakent gágog, mert azt hitte mondoka.
Azert erdekesen nez ki a gyerek amikor neki all pl oviba erkezvén hangosan örömmel liba liba gágázni...verseket kepes már megtanulni pl tudja vegig igaz döcögosen az aludj el szépen kisbalazst is, már joval erosebben kène boviteni a repertoart. Egy uj dalt es egy rovid mondokat hozott eddig csak haza az ovibol, nem tanitjak ott semmire, En meg kapok egy libaliba feladatlapot csak!
Most kicsit módosítom a válaszom, még mindig teljesen kívülállóként.
Szerintem a gyerekek nem gondolkoznak, mikor felépítik a mondatokat, ragokat meg ilyesmit használnak..
Az csak jön nekik "maguktól", "tanult" minta alapján(rájuk ragadt, de a logikus felépítést szerintem 5 évesen sem értik). Ha nem rögzült be minta helyesen, akkor biztosan az elejéről kell kezdeni, hangokkal és szótagokkal, mint a sima beszédfejlődésnél előröl. Gondolom először a legkönnyebbel, mint a gágá, makd nehezebbel, mint a ty/ny hangok.
Egy kis ovist senki nem néz idiótának ha állathangokat hallat! Kicsit olyan mintha idősebbnek éreznéd őt a valós koránál, képességeinél és szintjénél.
Kérdezz meg egy másik logopédust mert attól nem leszel nyugodtabb, ha itt puffogsz az óvódára meg a logopédusra...
Szoltam ma az óvónönek, hogy szivesebben vennem ha hosszasabb mondokakat adna inkabb, ne csak gágogjon a gyerek :) mondta, hogy szolni fog hogy tartalmasabb legyen :)
De majd megrendelem az en is tudok beszelni c konyvet
Nem akadeskodom a logopedussal, nyugtat a tudat hogy husz evesen ugy is tudni fog beszelni az biztos :)
Hogyne érteném az érveket, ne olvasnám a kommenteket....
A tehetetlenség kicsit leköt
Nem csereltethetem le az ovis logopedust, probalok egyuttmukodnil
Remélem csak, hogy kárt azert nem okoz..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!