A két éves státusz után elküldenek valahová, ha nem beszél a lányom?
??? Hmmm? NEM!
2 évesen tök normális, hogy ennyit kommunikál, benne van a nagy átlagban. Nem kell terv szerint teljesíteni, ez nem termelő szövetkezet :/
Az órákat úgy értem, hogy együtt vagyunk és aktívan játszunk, foglalkozok vele. Kettes! Lehet igazad van, máskor nem nyúlom le a túró rudiját :D
Tudom hogy hasznosak a mondókák, csak eredményt nem látok.
Akkor ezek szerint nem küld még a doki fejlesztőhöz? Nem okozna problémát, csak a kistesó miatt durván logisztikáznom kéne a két gyerekkel...
Kedves kérdező, ártani avval lehet pici korban, ha indokolatlanul kerül korai fejlesztésre a gyermek, legalábbis 7 éves kor alatt tartós problémát okoz a korai fejlesztéseken jellemző direkt módon történő (amúgy részben játékos) fejlesztés. Kivéve ha erősen javasolt, indokolt a korai fejlesztés.
(Vigyázz, a statisztika hozza meg a pénzt a korai fejlesztőknek! Ezért sokszor sajnos indokolatlanul fejlesztenek...)
Hogy mit is okoz az, ha indokolatlan a korai fejlesztés:
kisiskolás korra neurózist, és megfelelési kényszert.
Tehát normális esetben 7 éves kor előtt a (játékos) INDIREKT fejlesztés szükséges. Hogy ez mit fed? Itt már sokszor kifejtetem példákkal, most nem tenném, de javaslom, kérdezz erről mind több óvodapedagógust. (Bár ha égetően igényled a kifejtést, akkor jelezd és legközelebb kifejtem. Sokan keverik a szezont a fazonnal, jó ezt tisztába tenni.)
A gyermekedről amit írtál, az önmagában véve SEMMI GONDRA NEM utal.
Röviden az oka, miért:
azért, mert különösen 5 éves kor előtt a NORMÁLISAN fejlődő kisgyermekek között van egy tipikus eltérés, ami önmagában az ég világon semmiféle problémára
nem utal:
egymáshoz képest ELTÉRŐ SORRENDBEN van ütemezve a különféle képességek fejlődésének hangsúlya.
Értsd, az alábbi képességek fejlődésére utalok:
- járás:
csak kb 21, esetleg 22 hós kortól gond,
ha még nem jár egyedül;
- beszédfejlődés:
elegendő kb a 3.szülinapra egy legalább 100 szavas sókincs, egyszerű tőmondatokban való beszéd, ezek értése,
ugyanakkor NEM elvárás még a tökéletes kiejtés;
- szobatisztaság:
elegendő kb a 4.szülinapra a nagydolog vonatkozásában,
valamint a nappali bevizelés aráynlag ritka, normális esetben eddigre: havi 1-2 alkalom, esetleg hetente egyszer még belefér; ezen belül stressz, szorongás esetén si normális, ha nappal bepisil; éjszakai bevizelés kb 6 éves korig teljesen elfogadható akkor is,
ha nem szorong (alkalomszerűen még egészen kb 8-9 éves korig se jelent ez önmagában gondot).
Érdemes tudnod továbbá, hogy mivel eltérő a gyerekek képességfejlődéseinek ütemezése, ezért akik az adott képesség terén időben közelítenek a határesethez, értem ez alatt, hogy egészen addig késik, nos, gyakran (normális esetben) ilyenkor hirtelen és gyorsan JELENIK meg az adott képesség, pl váratlanul elkezd beszélni szépen, tőmondatokban a látszólag "semmiből", pl 35 hónaposan stb.
Ennek oka, hogy nem a megjelenés jelenti az adott képesség fejlődésének kezdetét, hanem a "felszín alatt, láthatatlanul" indul meg mindenkinél a fejlődés, legalábbis e 3 képesség terén, viszont egyéni eltérés mutatkozik abban, hogy ez kinél mennyire és milyen hamar / későn látványos (jelenik meg).
Szóval nincs ok az aggodalomra.
Azért részleteztem, hogy átfogó képet és összefüggéseket láthass szakmai szemmel, és hogy ezen keresztül megnyugodhass.
Ha volna gond, az NEM a leírásokban közöltekből ered. Csak a kérdésedben foglaltak alapján tudlak megnyugtatni. A többi tényező nyilván csak élőben detektálható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!