Amikor az anyuka sír, az a gyerek lelki fejlődésének árt ha látja? Veletek is előfordult már?
Ma ebédeltetni próbáltam 13 honapos lányomat. Főztem neki amit szeret, csak tettem bele egy kis zöldbabot is. 2 kiskanal után nem kért többet. Bárhogy tereltem.figyelmét nem kellett neki. Ez a héten már a többedik eset. Én meg elkezdtem bőgni...sokat dolgozok ele hogy legyen friss ebédje... És csak sírtam.
Végül nagy nehezen ebéd helyet tejitalt adtam neki hogy ne legyen üres a pocakja.
Alvás közben most nyuhtalan felsírt. Ez az én viselkedésem miatt van?
Szia! Nem árt a babának/kisgyermeknek ha sírni lát, főleg ha helyén kezeled a dolgot. El kell ilyenkor neki magyarázni, hogy anya azért szomorú, mert nagyon beteg/fáradt/ nem tudom én mi, nem rá haragszol, csak most buktál ki. Szerintem ne is nagyon fond bele hogy nem eszik, mert ezzel csak bűntudatot ébresztesz benne egy olyan dologért ami részben a te hibád és ha egyébként nagyon boldog napotok lenne, lehet fel sem tűnne.
Azt is a mi dolgunk megtanítani a gyereknek, hogy hogyan kezelje az érzéseit. Ebben is neked kell példát mutatnod. Azzal hogy sírni lát téged, csak azt tanulja meg, hogy normális, elfogadott dolog egymás előtt sírni ha épp szomorúak vagytok. Igaz még most nem érti teljesen a magyarázatodat, de jobb neki hogy kap valami infot, hogy miért van rossz kedved vagy most ez mi is. Mire mindent megért addigra te is belejössz.. :) Nyugodtan sírj ha kibuksz, csak ne hagyd a gyereket 'kívül'. Mondd el neki mit érzel és miért borultál ki, hogy most épp ölelésre vagy magányra, szünetre van szükséged.
Ez biztosan nem árt neki.
Viszont ennyi idősen kezdik a játszmát az evéssel. Le fogod szúrni magad, ha most nem figyelsz oda.
Legyen meg az étkezések ideje (ennyi idős gyerek úgyis 5-6 alkalommal eszik).
Tedd elé, amiről tudod, hogy nem utálja. Ha nem eszi meg, NE könyörögj, NE adj egyéb választási lehetőségeket, mert idővel ebből az lesz, hogy válogat, csakazért se eszi meg.
Tedd elé, ha nem kéri, akkor megy a hűtőbe, ő pedig a következő étkezésnél kap lehetőséget enni. 2-3 óra alatt nem fog éhen halni. Ha körbeugrálod és fesztivált csinálsz, akkor szaporodni fognak ezek az esetek.
Sőt, 2-3 évesen jön majd a "nincs kedvem aludni, ezért kifogásokat gyártok" időszak. Amint ágyat ér, AZONNAL nagyon éhes lesz, nagyon kell kakilni, nagyon szomjas lesz. Ha ezeknek beugrasz, akkor az alvással is szenvedni fogtok.
Hidd el, hasonló helyzetben gyermekorvost is kérdeztem. Ő mondta, hogy amíg nem látványosan soványodik a gyerek, addig nyugodjunk bele, hogy vannak fényevő időszakai a gyerekeknek. És tényleg, volt olyan, hogy 3-4 napig néhány falat étel ment le (bezzeg csokiból ment volt több is...). Nem, nem halt bele, baja se lett.
Köszi az eddigi hozzászólásokat.
Volt már hogy fájdalom miatt sírtam el magam. Akkor elmagyaráztam neki, és megsimizett. Most ébredés után próbáltam neki elmagyarázni de szerintem nem értette.
Viszont uzsira megette az ebédjét:)
Rossz szokás hogy hagyom evés közben játszani, azaz ül de játszik. Kanalazás még nem érdekli.
Igen, reggel alvással is neprobalkozik, amikor én még feküdnék ő már nem, hogy kéri a teáját. Visszafrkszek, és utána megint:)
Persze tudom hogy kibír pár órát étel nélkül, de az anyai szívem megsajnálja... Mondjuk most tejitalr kapott hekyette higy legyen valami a pocakban.
Ha kéne valami a pocakjába, akkor enne, nem válogatna.
Tényleg ne keverj mást abba amit szeret, mert akkor azt sem fogja megenni.
Az én lányom 15 hónapos. Én is azt csináltam az elején, hogy nem kell a főzelék? Akkor itt ez, ez sem jó? Akkor ez. Egy ebédre minimum 3 féle választási lehetősége volt. Persze, hogy semmit nem evett meg. Ha elkezdett enni, hirtelen meglátott valami gyümölcsöt az asztalon, már az kellett, de azt sem ette meg..
Aztán meguntam, hogy dobom ki a kaját.
Letettem elé az ebédet. Adom a szájába, ellöki. Mondom oké, itt a kanál ehetsz egyedül is. Leültem mellé enni.
Egy ideig hisztizett, aztán rájött, hogy ha nem eszik nincs játszma, akkor elveszem, és legközelebb már csak a következő étkezésnél lesz.
Most már egyedül eszik, egyre ügyesebb a kanállal.
Ha valamit nem szeret, nyilván nem erőltetem, de sosem csinálok neki "csak májat!" és mivel nem szereti éhen marad. De beleteszem a répát is a levesbe stb, ha kéri megeszi, ha nem ott marad. Ő mondjuk 8 hónapos kora óta darabosat, 10 hónapos kora óta szilárdat eszik, nem sokat szórakozott a pürés ételekkel.
De ne hagyd, hogy rá nőjjön a fejedre, mert később nagyon megszenveded.
Ezért bőgsz? Hát ez gáz, nem eszi, nem eszi, mit kell kiakadni?
Egyébként nem lesz baja, nyilván megijed picit, de ha OKKAL sírsz (ez NEM az), semmi gond, ha látja.
Amúgy tuti módszer: szedd ki a kajáját, neki ne szólj. Kezdd el nagy élvezettel enni. Amikor megjelenik, akkor irigykedést mímelve, a kaját védelmezve fordulj el tőle.
Soha nem fogja olyan jó ízűen megenni, mintha abban a tudatban van, hogy a te kajádat nyúlta le.
Amikor napok óta sztrájkolt a gyerek, az apjával kipakoltuk a neki szánt kaját (meg kicsit többet) és nagyon jó hangulatban elkezdtük megenni. Amit megjelent, mímelve panaszkodtunk, hogy "ebből ne adjunk neki, ez nagyon finom.... gyorsan együk meg". 1-2 perc könyörgés után "nagy kegyesen" kapott. Ilyen gyorsan és jó étvággyal lapátolni még nem láttuk. Két órával korábban ugyanarra az ételre fintorgott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!