Hogyan tanítsam a kisgyermeket (3 é) ha kiakadok valamin, ha nem tudja?
Úgy látom a gyermek abszolut nyitott, igényli a "tanulást", "kincset ér"neki minden röpke feladat is és alkalmazza a tanultakat es vágyik újabbakra..
De..
Mivel "csak"egy laikus anya vagyok, engem szinte minden megijeszt, ha hiányosságot látok, ha nem tudja. Olyan stresszben vagyok, hogy néha azt érzem, ennél az is jobb, ha csak nézem inkább ahogy nő.
Pl füzetes feladatoknál. ha egy egy oldalon van egy egy feladat, akkor egy 3 évesnek nem kéne már értenie, hogy a "jutalommatricát" vagy pipát vagy akár csak gratuláciot arra az oldalra vonatkoztassa, amelyikkel foglalkoztunk??
Vagy.
A mosoly és nevetés fogalma között nem kéne már tudnia különbséget tenni?(mosolygos állatok között nem találja azt az egyet, ami nevet)
Engem ugy megijeszt, hogy nem tudom a gyermekem szinten van e vagy nincs. De soha nem stresszelek ilyesmin, ha nem foglalkozom vele könyvekből, hanem pl csak teregetünk, vagy labdázunk
Viszont ha nem foglalkozom vele, látványosan csökken a koncentrácios képessége (belekap hol ebbe a játekba, hol abba) viszont ha rendszeresen "tanitgatom",akár tapsolos mondókákra, látványosan "összeszedettebb"gyermekem lesz.
De mivel a példákban felhozott kérdéseim miatt nekem ez egy kinszenvedés. Szinte naponta tehetnék fel ilyen kérdéseket, hogy ezt egy 3 évesnek már nem kéne tudnia...?én ezeken görcsölök, aggódom, furdal a lelkiismeret hogy rossz anya vagyok azért nem tudja biztos, stb
jaj, már.. hagyd szegényt -3 éves és hatalmas munkát végez- megismeri a világot a maga tempójában. Majd iskolában tanul. Biztos voltál már nyelvtanfolyamon. Felnőtt Angol kezdő. Újrakezdő. Újra-újrakezdő - és szinte már mindenki az, 10x is.
Ő pedig megtanult egy nyelvet gyönyörűen MAGÁTÓL.
Énekelj, verseket mondj (Weöres Bóbita) és legyetek vidámak együtt, nem kell görcsölni semmin.
Szia.
Szerintem is hagyd ezt a "nem kellene neki már dolgot"...A fiam is 3.Hidd el nem tudja megkülönböztetni,a mosolygást a nevetéstől..Játsz vele amennyit csak tudsz,öleld,szeresd!Még kisgyermek,erre van a legnagyobb szüksége.Lesz ideje mindent megtanulni,neki még minden új,nem megy mindegy azonnal..
Lazíts egy picit szerintem :)
Szerintem is hagyjátok az ilyen feladatokat ha téged stresszel.
Az a baj ezekkel a feladatokkal hogy egy átlag szintnek megfelelő feladatok vannak benne. De a gyerekek nem egyforma ütemben fejlődnek. Szerintem te ismered a gyerekedet, tudod hol tart, így ennek megfelelő játékos feladatokat te tudsz leginkább kitalálni neki.
Inkább sokat nézegessétek péládul böngészőket. Ezekben részletgazdag képek vannak különböző témában. Tudtok róla beszélgetni mi micsoda, mi miért van úgy, miért szokás, ki mit csinál a képen, keressen meg valamit rajta stb.
3 évesen még nem szükséges feladatlapokat oldania. Szabad, de főleg akkor, ha ő is akarja. A színező lapok színesceruzával, maszatolás vízfestékkel, értelmetlennek tűnő gyurmázás, amikor semmi felismerhetőt nem formáz meg... ez is teljesen belefér(ne) egy 3 évestől feltétlenül elvárható tudásszintbe.
Egy kérdés: jár óvodába? Ha igen, ott is megkapja a szükséges tanulásadagot, te lehetsz úgy az anyukája, hogy a közös mondókázások, ruhateregetések, játszóterezések, főzicskézések során jól érezhessétek magatokat együtt. Az meg teljesen természetes ebben a korban, hogy belekap hol ebbe a játékba, hol abba.
Ne furdalljon a lelkiismeret, nem leszel attól rossz anya, sőt, ha nem játszol vele egész nap "iskolásat":) Ha igényli, miért ne, foglalkozz vele így is, de próbáld megengedni neki a hibázás lehetőségét: joga van hozzá most is, később is :)
Szerintem az anyukája legyél, és ne a tanitonenije.
3 éves, persze, hogy nem összeszedett. Miből gondolod, hogy annak kell lennie?
Rajzoljatok nagy csomagoló papírra, kenjetek a festéket kézzel, lábbal, fujjatok pingpong labdát az asztalon, jön a jó idő, sarazzatok a játszótéren, hadd szaladgaljon, motorozzon, nem kell erőltetni, fejleszteni.
Legyen gyerek, megtérül ez, hidd el.
4 éves fiam még nem látott "füzetes feladatot".
És egy okos értelmes szociálisan érzékeny gyerek.
Játssz vele sokat, és beszélgess. Ja, és lazíts!!!
Ráér majd az iskolában munkafüzeteket töltögetni...
3 éves gyereknél akarsz füzetes feladatokat megoldani,meg azt, hogy értelmezze a pipát?!
Hagyd már békén szerencsétlent! Légy az anyja, és éljétek az életet!
Ne olvass semmit, csak Mérei Gyermeklélektanát, és játssz azzal a szerencsétlennel, ne fejleszd!
Üdv, egy pedagógus-pszichológus anya
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!