Hogy lehet megtanítani, megértetni egy egy év körüli kicsivel, hogy "nem szabad" dolgokat?
Ez egy ilyen korszak. Újra és újra kipróbálja, hogy a "nem", még mindig "nem"-e. Van gyerek, aki jobban szeret molyolni, van, amelyik társaságkedvelő és van, amelyiket a mozgás, felfedezés köt le inkább. Rendeltetésszerűen szerintem ekkoraként még semelyik sem játszik, az újdonság is max. 2 percig az, a magyarázatokat nem érti vagy nem teljesen, és megijed, ha anya nincs a közelben (kivéve, ha ő ment el onnan:)). Az is tipikus, ha azért csinálja, hogy vele foglalkozz ("szóval ha ezt csinálom, anya idejön") - ilyenkor marad az, hogy vagy csak alvásidőben csinálsz mást vagy megpróbálod bevonni mindenbe még ha úgy sokkal lassabb és idegtépőbb lesz is.
Amikor azt mondod "nem", "nem szabad", fontos a intonáció, hogy komoly legyél (el is lehet túlozni), ne mosolyogj rajta (bármilyen ötletes, vicces vagy aranyos :) ). A messziről kiabálás meg sajnos nem használ, mindig oda kell menni, leguggolni és a szemébe mondani, elvinni onnan. Aztán ezeregyedszerre remélhetőleg megtanulja, megunja. És legyenek olyan helyek, alsó polcok, fiókok, ahol viszont szabadon garázdálkodhat és pakolhat lábasokat, zoknikat, újságokat.
Barátnőm eltereléssel csinálja. Általában rászól hangosan hogy "nem szabad", erre felfigyel és kicsit megszeppen. Pédául ha veszélyes dolgot akar csinálni akkor olyan hangnemben szól rá hogy elsírja magát, de nem csinálja. Pedig nincs bántva.
Ha pedig valami kisebb butaság amit nem szabad akkor cserél vele. Mutat neki egy érdekesebb játékot és közben észre se veszi hogy ki lett véve a kezéből a tiltott dolog, vagy legalábbis nem sír.
Szerintem nagyon ügyesen csinálja a barátnőm, remélem nekem is fog így menni. Bár lehetséges hogy a gyerek személyiségén is sok múlik.
Hát én úgy csinálom, hogy leginkább állító módban fogalmazom meg a gyereknek az utasításaimat, és nem tagadó módban.
Ne lépj a tócsába!!! helyett -> Balról kerüld ki a tócsát
Ne szaladj el mellőlem!!! helyett -> Várj meg, fogd meg a kezem és már mehetünk is!
Sőt:
- Figyelj csak, esik az eső. Szeretnél a tócsákba belelépni oviba menet?
- Persze apa!
- Jó, akkor gumicsizmát veszünk cipő helyett, és ha nem ugrálsz, és nem csapsz le senkit, simán átgyalogolhatsz a tócsákon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!