Mit csináltok, amikor szörnyen viselkedik a gyereketek?
4 éves, fiú. Ma esti példa: kiveszem a kádból, elindulunk a szobába felöltözni. Babrál valamivel, álldogál az ágy előtt. Megkérem, másszon fel, nem reagál. Két-három próbálkozás után felemelem, de akkor jön, hogy ő akar egyedül felmászni. Oké, még egy próba, semmi. Megunjuk, feltesszük, és akkor mint aki bekattan, elkezd üvölteni, csapkod, rugdos, visszabeszél.
Egyébként egy teljesen normális kisgyerek, nincs viselkedési problémája, nem hiperaktív, semmi ilyesmi. Inkább csendesebb, félénkebb. Mostanában viszont egyre többször jön rá az öt perc.
Másnál is van ilyen? Hogyan kell ilyenkor viselkedni? Mi a jó stratégia, hogy leszokjon erről?
Gratulalok ehhez a nagy megallapitashoz.
Ez egy nagy hulyeseg, amit irsz.
En kivanok mindenkinek harom ilyen jolnevelt gyereket, mint a harom iskolas gyerekem.
"Uvolt, csapkod, rugdos, visszabeszel"
"Nincs viselkedesi problemaja, inkabb csendesebb, felenkebb."
Na akkor itt gubanc van, ezek totalisan utik egymast. Vagy elfogult vagy es nem jol latod, vagy surgosen megkerdeznem pl ovonot, o is tapasztalja-e ezt a furcsa ellentmondast mert ha igen, nem artana felkeresni valami szakembert.
Én még egy gyereket sem láttam a környezetemben, aki időnként nem hisztizett. Szóval nem hiszem el, hogy létezik olyan gyerek, akinél ez nem jelentkezik.
Szerintem teljesen normális, hogy az ember tanácsot kér, hogyan lehet ezt jól kezelni.
Higgyem el, hogy a "zsarnok" anya gyerekei meg sem mukkannak, a "jó" anya gyerekei meg állandóan hisztiznek? Nagyon kisarkitott megközelítés ez.
Nem értem, mi ebben az ellentmondás. Gondolod, hogy nem szóltak volna az óvodában, ha rugdosna és üvöltözne?
Miért ne lehetne csendes gyerek attól, hogy időnként kitör rajta a hiszti?
Kedves kérdező. Nekem is hasonló a problémám csak nekem 3,5 éves lányom van.
Egyszer nem mindegy hogy bontom ki a műzliszeletet, vagy leveszem a sapkáját erre hisztérikázva kiabál, hogy ő akarta, vagy nem úgy vittem be a szobába fürdés után hogy a fején volt a törölköző stb. Még tudnám sorolni. Védőnő mondta most lépett be a dacba.
Nem használt a bünti eddig, de ma azt csináltam hogy ha nem öltözik rendesen vagy megint kikanalazza a kakaót az asztalra és onnan issza fel stb akkor anya szomorú lesz. Mondta hogy nevessek mondtam ha szépen öltözöl és nem szaladsz el akkor anya nagyon boldog lesz és nevetni fog. Lám felöltözött szépen.
Ha van kérdésed írj nyugodtan vagy esetleg eszmecserézhetünk is :)
Nem gondolom, hogy attól lesz jó a nevelési módszered, hogy a gyereked illedelmes.
Az én gyerekem szívesen vág neki a feladatoknak, van önbizalma, kitartó, kiegyensúlyozott, nem szorong, nem kényszeres, kiáll magáért idegenekkel szemben is, ugyanakkor jószívű és figyelmes.
Nem mindig jut eszébe köszönni, és lazán üvölt a bevásárlóközpont közepén, ha kiborul, vagy elszaladna, ha izgalmasat lát, esetleg hangos a tömegközlekedésen, de én ezt tartom kevésbé fontosnak. Úgyis megtanulja, amint tudni fogja kezelni az érzelmeit és nem elnyomja azokat. Amúgy lassan 3 lesz.
Simán el tudom képzelni, hogy a gyereked rágja a körmét, mert szorong a nevelésed miatt, még 3 évesen is cumizik, vagy játékhoz ragaszkodik, mert csak azt érzi állandónak a szereteted helyett, esetleg nem úgy megy a szobatisztaság, mert nagy rajta a nyomás miattad, vagy akármi, amit te rossz szokásnak tudsz be, mint az érzelmei kinyilvánítását.
Akármiben kiütközhet ez, lehet, hogy csak annyi, hogy ő az áldozatszerepet veszi fel, és csak annyit veszel észre, hogy nem áll ki magáért és mindig elveszik tőle a játékot, vagy esetleg pont ő a kis erőszakos gyerek a csoportban.
Nem ismerem az életeteket, de amit leírtál korábban, az érzelmi zsarolás, és az érzelmi zsarolás egy felnőttet is megvisel, nemhogy egy gyereket.
28-as. Szerintem nem az. Én olyankor szomorú vagyok amikorrosszat csinál. És ezt el is mondom neki, hogy olyankor anya szomorú. Vahy mikor valami jót/szépet csinál akkor elmondom neki, hogy most nagyon boldog vagyok.
Vagy az jobb ha bezárom a szobába és hagyom hogy had tombolja/hisztizze ki magát és nincs esti mese stb. nem hagyom magára az érzelmeivel. Ez nagyobb korában abban fog megnyilvánulni hogy nem mond el nekem semmit mert majd ő maga megbírkózik a fájdalmaival mert ezt tanulta kiskorában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!