Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Későn beszélő gyerekek anyukái...

Későn beszélő gyerekek anyukái, megnyugtatnátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olyan anyukákat kérdeznék elsősorban, akiknek a beszéddel le volt maradva a gyerek. Mesélnétek hogyan alakult?

25 hónapos kisfiam alig pár szót mond, azokat is elég furcsán. Van, hogy mond egy új szót, aztán többé nem mondja.

Okos, értelmes, huncut, de valahogy mintha nem tudná kimondani a szavakat, pedig akarja, mert mikor mondok neki állatneveket, vagy bármit, sokszor próbál utánozni, tátog de nem mondja.

Volt valakinél ilyen? Mikor indult meg a beszéd? Behozta a lemaradást?

1 hete bölcsis, remélem segít majd neki:)

2016. szept. 18. 14:09
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

16os! sni-re nem tudod kiíratni a gyerekedet, ennél azért bonyolultabb.

bizottság tudja beszédfogyatékossá nyilvánítani, ha az. ha csak beszédibája van akkor nem fogják és nem is biztos, hogy jó, mert akkor olyan iskolába-osztályba mehet majd csak aki fogadja és külön tud logopédiát biztosítani neki. ami jó, de nem biztos, hogy megéri mondjuk utazgatni.

fiamat nem nyilvánították beszédfogyatékossá, mikor voltunk akkor 7 hangot egyáltalán nem használt- nem tudott kiejteni, más hangokkal pótolta. oviban tartották még egy évet, most itt vagyunk. 4,5 éve kapja a fejlesztést.

bocs az offért :)

2016. szept. 18. 21:03
 22/26 anonim ***** válasza:

21-es: Beszédfogyatékkal az iskolák kb 90 %-a fogad gyereket. SNI-vel pedig kap utazó logopédust, nem az iskolának kell biztosítania. Ha vidékiek vagytok, és egy iskola van, akkor ők biztosan fogadják. Ha a körzetes suli nem fogad sni-s gyereket, akkor meg nekik kell kijelölni fogadó intézményt. Szóval ez egyáltalán ne tartson vissza.

Én 3 évesen vittem el először a fiamat kivizsgálásra. Nem csak azt volt a baj, hogy nem beszélt, de kb. mindenben el volt maradva. 1,5 évesen indult el, 3 évesen lett szobatiszta, 13 hónaposan jött ki az első foga. Ezekre egyesével mind azt mondták, hogy nem baj, de így együtt?

Pluszban még őrült hisztis és kezelhetetlen is.

Születéskori oxigénhiány nálunk is sanszos.

Én 3 éve hordom mindenféle vizsgálatokra a gyereket, de igazán senki nem tudott pontos diagnózist adni. A Nevtantól sajnos sokat ne várj, mindent elbagatelizálnak, meg minden nevelési hiba. Én kértem őket 3 évesen, hogy írják ki a logopédiai ovit, van a városban, de szerintem oda születni kell, mindenesetre nekünk nem volt hozzá protekciónk.

A fül-orr-gégészeten kezd, bennünket nem is fogadtak sehol, amíg papírt nem vittem, hogy a gyereknek ép a hallása.

Én 3 év után most nagycsoportra értem el, hogy kapott sni-t a gyerek, és végre kijárnak hozzá fejlesztésre. Hogy igazán mi a baja, senki nem tudja megmondani, volt már adhd-s, autista és volt olyan, aki szerint simán csak beszédérintettség. Na meg persze totál alkalmatlan szülők vagyunk.

(Ne írjatok, hogy hova vigyem el kivizsgálásokra, én már vittem mindenhova, ami normális keretek közt megfizethető).

Én két éve hordom magánúton fejlesztésekre, mostanra állítom, hogy a csoport legjobban nevelt gyereke. Simán végigül 45 percet, csendben, ez sokaknak nem sikerül még elsőben sem. A beszéde is nagyon sokat fejlődött, bár még mindig nagyon pösze, és olyan szószerkezeteket használ, hogy csak csodálkozunk, hogy ezt meg hogyan rakta össze. Szavak nem jutnak eszébe, pl. a hűtőgép helyett hidegítőt mond, pedig minden nap hallja ezt a szót.

Mindenesetre érdemes keresni akár magánúton is valakit, aki foglalkozik a gyerekkel. Az enyémet tavaly még a fogyatékos suliba akarták küldeni, most ott tartok, hogy szerintem simán viszem a rendes helyi suliba, és még van egy évünk. Egy jó gyógypedagógus, logopédus csodákat tud tenni, de sajnos elég nehéz ilyet találni.

2016. szept. 18. 21:44
 23/26 anonim ***** válasza:

16 os vagyok

2 eve.kuzdok azzal h nem kapja meg a gyerek a hivatalosan kiirt fejlesztest...

Anno rakerdezett a doki h ha akarom akkor ranyomja

De akkor meg nem tudtam h ennyire szar a helyzet

Iskola menne jovore de igy nem engedkik majd pedig ezen kivul minden kompetenciaja meglesz ...

Szal igen kieroszakolom az SNIt a gyereknek

Hatha akkor komolyan veszik a fejlesztest ...

2016. szept. 19. 21:01
 24/26 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! Hát ez nagyon ismerős. Nagy magyar valóság. Nekem BTM-es az egyik gyerekem. Le lett írva mindenféle, hogy hogy kéne őt tanítani, hogy a tanár ellenőrizze le, hogy a dolgozatnál megértette-e a kérdést, stb. Sorra kapja az egyeseket, mert pl. szövegértésnél nem aláhúzta, hanem bekarikázta a megoldást, meg hogy a t szárát nem húzta át. A helyi fejlesztő foglalkozik vele, de csak játszanak, semmi értelmes. Logopédus meg nem jár. Úgyhogy igen, kell az sni. De még ez sem garancia semmire. Azért is komolyan meg kell küzdeni, mert kevés a szakember, és akit lehet lepattintanak. Meg ha kapsz is gyógypedagógust, kérdés, hogy mennyire érti a dolgát.

A fiam sni-s, az óvodavezető hónapokig keresett embert, meg járt mindenkinek a nyakára, így kaptunk végre évek múlva egy jó gyógypedagógust. Sajnos a suliban az igazgatónő megvonja a vállát, hogy ez nem az ő dolga, így nem történik semmi. Ismerek olyat, aki már mindenféle hivatalos szerveknek írt panaszlevelet, de nem történt semmi. Szerintem ilyen esetben az iskolaváltás a legjobb.

Bocs kérdező az offért, ez rátok még nem nagyon vonatkozik. Csak tényleg, hogy tudd, hogy ez a helyzet jelenleg.

2016. szept. 19. 21:44
 25/26 anonim ***** válasza:

28 hónapos a fiam, még nem beszél. Halandzsázik egész nap, talán 2-3 szó van amit használ, de azt se tisztán, érthetően, csak mi tudjuk hogy mire használja.

Nevtanba járunk, hallásvizsgálat szerint tökéletes a hallása. A nevtanban igazából fogalmam nincs mit csinál vele a pszichológus, nézegeti egész nap 1-2 tanácsot ad, de nem érzek javulást ettől... Mondta hogy nem tudja kizárni 100%san sajnos az autizmust, mert vannak rá utaló tünetek, de rámondani sem tudja, mert más tulajdonságok meg pont hogy nem jellemzők az autizmusra... Szóval mi meg vagyunk rekedve és nem tudom mi lesz most. 26án megyünk legközelebb nevtanba lehet szólok a nőnek, hogy valami komolyabbat kezdjünk már el (TSMT pl).

2016. szept. 22. 15:18
 26/26 anonim ***** válasza:
*vagyis nem egész nap nézegeti a pszichológus nyilván, hanem amíg ott vagyunk :-D Bocs, kicsit megfáradtam.
2016. szept. 22. 15:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!