Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Későn beszélő gyerekek anyukái...

Későn beszélő gyerekek anyukái, megnyugtatnátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olyan anyukákat kérdeznék elsősorban, akiknek a beszéddel le volt maradva a gyerek. Mesélnétek hogyan alakult?

25 hónapos kisfiam alig pár szót mond, azokat is elég furcsán. Van, hogy mond egy új szót, aztán többé nem mondja.

Okos, értelmes, huncut, de valahogy mintha nem tudná kimondani a szavakat, pedig akarja, mert mikor mondok neki állatneveket, vagy bármit, sokszor próbál utánozni, tátog de nem mondja.

Volt valakinél ilyen? Mikor indult meg a beszéd? Behozta a lemaradást?

1 hete bölcsis, remélem segít majd neki:)

2016. szept. 18. 14:09
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

Voltatok vizsgálatokon? Mindent rendben találtak? Vagy tudjátok az okát, amiért annyira későn kezdett el beszélni?

2016. szept. 18. 15:07
 12/26 anonim ***** válasza:

7es vagyok. na igen, átélni is az volt :)

akkor még azzal nyugtattak, hogy raktározott addig, meg nem volt sótlan a húsleves. de tényleg úgy képzeld el, hogy kedden még halandzsázott ezerrel, szerdán felkelt és szia anya! ez itt az asztal! együnk hamikát... :D

én meg csak pislogtam :)

aztán persze kiderült, hogy azért volt ez a nagy ugrás mert gondja van a kommunikációval, emiatt tért el a beszédfejlődése a megszokottól. mint írtam is nem használta az igent, ha kérdeztem valamit akkor visszamondta, a hangsúlyból tudtam, hogy igen vagy nem a válasz. persze a nemet tudta mindenre mondani ;)

mindig nagyon választékosan beszélt, sok szókincse van azóta mióta rendesen megszólalt, de mindig is nehézsége volt azzal, hogy kifejezze magát, hogy jól ejtse a szavakat. 6 éves korában már szépen meg is fogalmazta, hogy nagyon zavarja és sokszor sírt ha nem tudtuk mit is próbál mondani, mert egy olyan szó amiben 3-4 olyan betű van amit épp nem tud kimondani, az neki borzasztó küzdelem :(

2016. szept. 18. 15:27
 13/26 anonim ***** válasza:

Sokan vannak, akiknél későn indul a beszéd, de a későbbiekben semmi problémájuk nincsen. A késői beszélők másik csoportjánál viszont van. Lehet autizmus, értelmi elmaradás, hallásprobléma, és létezik specifikus nyelvi fejlődési zavar is. Ezekben az esetekben nem szabad várni a fejlesztéssel.

Az én későn beszélő kisfiam beszédészlelési nehézséggel küzdött, és időnként a szavak felidézésével is nehézségei vannak a mai napig. Nagy küzdelem a számára a helyesírás, az idegen nyelv, és minden tanulnivalónál külön gondot kell fordítani a szakkifejezések begyakorlására. 5.-es, helyesírásból és angolból nem osztályozzák, egyébként 4-5-ös tanuló.

Keressetek beszédindításban jártas logopédust pl. a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál. Ingyenes ellátás, csak kevés a helyük.

2016. szept. 18. 16:09
 14/26 anonim ***** válasza:

A fiam 3 éves koráig nem beszélt. Mindenki (orvos, védőnő, bölcsis gondozók, rokonok) nyugtattak, hogy "ááá, a fiúk ilyenek", meg hogy "xy is későn kezdett beszélni, azt most milyen okos".

Végül 3 évnél nem vártunk tovább, elkezdtük a vizsgálatokat. A BHRG központban kötöttünk ki, ahol rögtön azzal kezdték, hogy "hol a csudában voltunk eddig". Nála végül idegrendszeri éretlenséget állapítottak meg, TSMT tornát csináltunk. A torna megkezdése után 3 hónappal mondatokban kezdett beszélni. A kiejtése viszont iszonyatos (ez egyáltalán nem ritka annál, aki későn kezdett beszélni, különösen, ha nem is gügyögött előtte). Most 6 éves, nyelvtanilag, kifejezésileg behozta a lemaradását, de a kiejtése még mindig nem jó.

Én már bánom, hogy hallgattam másokra, és nem kezdtük el hamarabb kezelni.

2016. szept. 18. 17:17
 15/26 anonim ***** válasza:
100%

Én sem tudlak nyugtatni.

Nekem az első beszédproblémás fiamnál már két és fél évesen jeleztem, hogy baj van, de mindenki csak nyugtatott, hogy majd beindul, mert hát fiú. Hallgattam rájuk. Négy évesen került szakértői bizottság elé, addig én voltam a sz@r anya az oviba, mert azért nem beszél szerintük, mert én semmit sem foglalkozom vele. Kiderült, hogy Sni-s, beszédfogyatékos röviden. Kemény évek jöttek.

A legkisebbnél ugyanúgy megismétlődik éppen ez a rémálom, jelenleg a fejlesztésre várunk a nevtanban. Nem akartam elhinni, hogy újra megtörténik. Teljesen kész vagyok idegileg.

2016. szept. 18. 17:42
 16/26 anonim ***** válasza:

Lany

2 3/4 evesen lementem vele a nevelesibe ...

Ilyen sorrendben mentunk vizsgalatokra :

Pszichologus

Logopedus

Ful orr gegeszet

Audiologia

Beszed vizsgalo

Kozben elkezdte az ovit

A beszedvizsgalat alatt ami 2 ora folyamatosan beszelt, leesett allal halgattam ...

Heti 2x20 perc logopedia es heti 1x torna

Most 5,5 eves de sok a beazedhiba mert az oviban nem foglalkozik vele a logopedus leven alig van ott

Most fogunk menni felulvizsgalatra de.tuti kiratom az SNI t mert elegem van h le se tojjak

(amugyis azt evente felulvizsgaljak ..)

2016. szept. 18. 17:47
 17/26 anonim ***** válasza:
Én vagyok a 10-es. Igen, voltunk vizsgálatokon. Mi is úgy kezdtük, hogy az orvos és a védőnő mindig elhajtottak, hogy "fiú, ráér még beszélni". Aztán a bölcsiben a gondozói is észrevették, hogy nem stimmel vele valami. Magatartásproblémái is voltak, később kiderült, hogy ez is a beszéd hiánya miatt. Szóval a gondozónőivel kértünk egy vizsgálatot az országos beszédvizsgálóba. Mire időpontot kaptunk, addigra beszélt a gyerek. De úgy ahogy írtam, rajtam és a gondozókon kívül senki nem értette. A beszédvizsgálóban megállapították, hogy nem beszédfogyatékos, de megkésett a beszédfejlődés. Már ott megkapta a btm kódot is. Előírtak neki heti két óra logopédiát. És hallásvizsglatra is elküldték. Mire az egészet végigcsináltuk már ovis kiscsoportos volt, az oviban nem tudták biztosítani a logopédust. Ez vidéken volt. Aztán egy évvel később mikor elváltam akkor Budapestre költöztünk. Rögtön elkezdett vele logopédus foglalkozni és fejlesztő tornára is járt. Most suliban tavalyi tanévben végig foglalkozott vele logopédus és fejlesztő tornára is járt minden nap. És tényleg sokat fejlődött. Idén még nem tudom, hogy mi lesz. Azt mondta, hogy már elhívta őt múlt héten a logopédus szünetben beszélgetni, de nem mondta, hogy kell-e járnia. A tornáról sincs még semmi hír. Szerintem még kéne járnia. Szerencsére olyan az iskola, hogy be van rendezkedve ilyen gyerekekre.
2016. szept. 18. 19:19
 18/26 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, igazából csak sejtjük az okát, hogy miért kezdett későn beszélni. De orvosilag soha nem lett kimondva. A születéskori oxigénhiány lehet a dolog mögött.
2016. szept. 18. 19:27
 19/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Csütörtökön megyünk orvoshoz, remélem okosabbak leszünk.

2016. szept. 18. 20:30
 20/26 anonim ***** válasza:
Nővérem fia éppen így volt. Mindent inkább mutogatatott, de beszélni egyáltalán nem akart. Aztán persze ő is elkezdett beszélni. Szerintem ez nem feltétlenül bajt jelez.
2016. szept. 18. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!