Ti beadnátok a gyereketeket kéttannyelvű általános iskolába?
Akinek oda jár, annak mi a tapasztalata erről? Vagy aki tervezi esetleg?
Én nagyon vacilálok rajta. Tetszik az iskola, de nem akarom túlterhelni a gyereket. Másrészt adna egy behozhatatlan előnyt a nyelvtanulásban, ami szerintem egy életre szól.
Nehéznek nehéz azt tudom, de sokan azt mondják, hogy nem nehezebb, mint bármelyik másik iskola, csak itt angoloznak is. Nem tudom. Az iskolakezdés önmagában is megterhelő, tetézzem még ezzel is? Nektek mi a véleményetek erről?
Hogyha megnéztem a környékbeli sulikat, tanítókat a nyílt napokon, érdeklődtem az anyukáknál az oviban, és az az összbenyomásom, hogy ez a legjobb suli/tanító az én gyerekemnek, akkor igen, oda íratnám. Nagyon kell rá figyelni, hogy ne legyen diszlexiagyanús a gyerek, mert a gyerekek 5%-a diszlexiás, és nekik nagyon sokat árt a korai idegennyelv-oktatás.
A behozatatlan előnnyel viszont nem értek egyet, a közhiedelemmel ellentétben az értelmes tizenévesekre úgy ragad az idegen nyelv, mint a kosz.
A túlterheléssel sem értek igazán egyet, túlterhelőnek azt tartom, hogyha túl gyors tempóban, sok felesleges információval tömik a fejüket. Az a pár angol mondóka meg alaputasítás, amit mondjuk az olvasás-, írástaulás időszakában tanulnak az angol nyelvű (mondjuk) rajzórán, az inkább érdekes nekik, semmint megterhelő. Minden gyerek együtt halad, egy tanítóval, fokozatosanm tehát ezt nem úgy kell elképzelni, hogy első héten már házi feladat bemagolni negyven szót, mert röpdolgozat. Egy átlagos/jó képességű gyereknek egy átlagos/jó képességű tanítóval sztem nem lehet gond.
10-es, ettől félek én is. Hogy kvázi elveszem a gyerekkorát.
Az is teljesen jogos, amit a 11-es ír. Sima mezei iskolában is lehetnek túlterheltek a gyerekek. A helyi általánosban például még délután három órakor is órájuk van. Sokszor akkor írnak dolgozatot is. Azért ez egy alsósnak fárasztó, hiába van előtte hosszabb szünet.
A nyelvtanulással kapcsolatban más a véleményem. Magamból indulok ki, mert másból nem is tudok, de nekem nem sikerült gimiben normálisan megtanulni se angolul, se németül, pedig nyelvi speciális osztályba jártam. Levizsgáztam belőle, de nem kaptam használható tudást, maximum egy tűrhető alapot. Később a munkahelyeimen szedtem össze azt amit most tudok, de még mindig nem mondanám, hogy kifogástalan a nyelvtudásom, még mindig nehezen fejezem ki magam. Hagyományos iskolában maximum tanulgatni lehet a nyelveket. A kéttannyelvű suli viszont szerintem használható, magabiztos, beszédcentrikus tudást ad. Legalábbis remélem.
10es vagyok újra. Nem most megterhelő neki az a +3 angol óra (esetünkben), hanem majd felsőben. Mert a rajz, tesi, meg azt hiszem technika még oké. De amikor majd bejönnek a komolyabb tárgyak, akkor lesz "túlterhelt". Földrajzból is van egy csomó szakszó már ált suliban, fizikából is. Olyan fogalmakat megtanulni angolul, amit lehet, hogy még magyarul sem ért meg, ennek nem látom értelmét.
A későbbi nyelvtanulásra. Nekem nem voltak túl jó angol tanáraim, mégis amikor kellett a diplomához a nyelvvizsga, kb fél év alatt felkészültem. Elsőre meglett. Persze volt magán tanár is, de csak az szóbelire. Azóta sajnos sokat felejtettem, de azért még meg tudok szólalni.
Nálunk van, megnéztem a Pedagógiai Programot, elsőben még nem írnak, csak énekelnek, versikéket tanulnak, ismerkednek a nyelvvel. Másodiktól írnak.
Én személy szerint ellenzem. Bizonyítottan bezavar az anyanyelvi kompetenciákba. Jó, hogy elsőben még nem írnak (ennek nézz utána mindenképp), de szerintem még másodikban is korai, még akkor sem stabil a magyar helyesírás.
Nekem az egyik kolléganőm elhozta onnan a gyerekeit, azt mondta versenyistálló, mindkét gyereke szorongott ott, azóta vidám, boldog gyerekek.
Sok szülő van, aki erős iskolát keres a gyerekének. Te tudod, hogy milyen, hogy pl. a teljesítménykényszer hogy hat rá. Én biztos nem vinném oda a gyereket, bár az enyémek sajnos nehezen terhelhetők.
Én felnőtt korban tanultam meg felsőfokon 2 nyelvet, tehát nem lehetetlen. A gyerek ennyi idős korban még inkább a saját anyanyelvét tökéletesítse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!