Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ti beadnátok a gyereketeket...

Ti beadnátok a gyereketeket kéttannyelvű általános iskolába?

Figyelt kérdés

Akinek oda jár, annak mi a tapasztalata erről? Vagy aki tervezi esetleg?

Én nagyon vacilálok rajta. Tetszik az iskola, de nem akarom túlterhelni a gyereket. Másrészt adna egy behozhatatlan előnyt a nyelvtanulásban, ami szerintem egy életre szól.

Nehéznek nehéz azt tudom, de sokan azt mondják, hogy nem nehezebb, mint bármelyik másik iskola, csak itt angoloznak is. Nem tudom. Az iskolakezdés önmagában is megterhelő, tetézzem még ezzel is? Nektek mi a véleményetek erről?

2016. szept. 5. 11:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Hogyha megnéztem a környékbeli sulikat, tanítókat a nyílt napokon, érdeklődtem az anyukáknál az oviban, és az az összbenyomásom, hogy ez a legjobb suli/tanító az én gyerekemnek, akkor igen, oda íratnám. Nagyon kell rá figyelni, hogy ne legyen diszlexiagyanús a gyerek, mert a gyerekek 5%-a diszlexiás, és nekik nagyon sokat árt a korai idegennyelv-oktatás.

A behozatatlan előnnyel viszont nem értek egyet, a közhiedelemmel ellentétben az értelmes tizenévesekre úgy ragad az idegen nyelv, mint a kosz.

A túlterheléssel sem értek igazán egyet, túlterhelőnek azt tartom, hogyha túl gyors tempóban, sok felesleges információval tömik a fejüket. Az a pár angol mondóka meg alaputasítás, amit mondjuk az olvasás-, írástaulás időszakában tanulnak az angol nyelvű (mondjuk) rajzórán, az inkább érdekes nekik, semmint megterhelő. Minden gyerek együtt halad, egy tanítóval, fokozatosanm tehát ezt nem úgy kell elképzelni, hogy első héten már házi feladat bemagolni negyven szót, mert röpdolgozat. Egy átlagos/jó képességű gyereknek egy átlagos/jó képességű tanítóval sztem nem lehet gond.

2016. szept. 5. 15:15
 12/19 A kérdező kommentje:

10-es, ettől félek én is. Hogy kvázi elveszem a gyerekkorát.

Az is teljesen jogos, amit a 11-es ír. Sima mezei iskolában is lehetnek túlterheltek a gyerekek. A helyi általánosban például még délután három órakor is órájuk van. Sokszor akkor írnak dolgozatot is. Azért ez egy alsósnak fárasztó, hiába van előtte hosszabb szünet.

A nyelvtanulással kapcsolatban más a véleményem. Magamból indulok ki, mert másból nem is tudok, de nekem nem sikerült gimiben normálisan megtanulni se angolul, se németül, pedig nyelvi speciális osztályba jártam. Levizsgáztam belőle, de nem kaptam használható tudást, maximum egy tűrhető alapot. Később a munkahelyeimen szedtem össze azt amit most tudok, de még mindig nem mondanám, hogy kifogástalan a nyelvtudásom, még mindig nehezen fejezem ki magam. Hagyományos iskolában maximum tanulgatni lehet a nyelveket. A kéttannyelvű suli viszont szerintem használható, magabiztos, beszédcentrikus tudást ad. Legalábbis remélem.

2016. szept. 5. 16:07
 13/19 anonim ***** válasza:

10es vagyok újra. Nem most megterhelő neki az a +3 angol óra (esetünkben), hanem majd felsőben. Mert a rajz, tesi, meg azt hiszem technika még oké. De amikor majd bejönnek a komolyabb tárgyak, akkor lesz "túlterhelt". Földrajzból is van egy csomó szakszó már ált suliban, fizikából is. Olyan fogalmakat megtanulni angolul, amit lehet, hogy még magyarul sem ért meg, ennek nem látom értelmét.

A későbbi nyelvtanulásra. Nekem nem voltak túl jó angol tanáraim, mégis amikor kellett a diplomához a nyelvvizsga, kb fél év alatt felkészültem. Elsőre meglett. Persze volt magán tanár is, de csak az szóbelire. Azóta sajnos sokat felejtettem, de azért még meg tudok szólalni.

2016. szept. 5. 22:06
 14/19 anonim ***** válasza:
48%

Nálunk van, megnéztem a Pedagógiai Programot, elsőben még nem írnak, csak énekelnek, versikéket tanulnak, ismerkednek a nyelvvel. Másodiktól írnak.

Én személy szerint ellenzem. Bizonyítottan bezavar az anyanyelvi kompetenciákba. Jó, hogy elsőben még nem írnak (ennek nézz utána mindenképp), de szerintem még másodikban is korai, még akkor sem stabil a magyar helyesírás.

Nekem az egyik kolléganőm elhozta onnan a gyerekeit, azt mondta versenyistálló, mindkét gyereke szorongott ott, azóta vidám, boldog gyerekek.

Sok szülő van, aki erős iskolát keres a gyerekének. Te tudod, hogy milyen, hogy pl. a teljesítménykényszer hogy hat rá. Én biztos nem vinném oda a gyereket, bár az enyémek sajnos nehezen terhelhetők.

Én felnőtt korban tanultam meg felsőfokon 2 nyelvet, tehát nem lehetetlen. A gyerek ennyi idős korban még inkább a saját anyanyelvét tökéletesítse.

2016. szept. 6. 21:32
 15/19 A kérdező kommentje:
Hát dilemmázok még rajta egy darabig szerintem. Pontosan ettől félek. Semmiképp nem akarok versenylovat, hanem egy boldog, kiegyensúlyozott gyereket. Ki fog derülni, hogy alkalmas -e rá. Sok múlik a gyereken és a tanárokon is szerintem.
2016. szept. 6. 23:04
 16/19 anonim ***** válasza:
Azt gondolom, hogy pontosan ezt kell nézni egy nyílt napon majd, hogy a gyerekek milyenek abban az osztályban, iskolában: szorongóak, kiegyensúlyozottak, felszabadultak, túlszabályozottak vagy éppen túl szabadjára vannak engedve és csak marháskodnak egész órán. Ez így áttételesen többet elmond a tanítóról, az iskoláról, mint az a kép, amit mutatni igyekeznek. És fontosabb is annál, hogy mennyi tárgyi simeretük van.
2016. szept. 7. 09:04
 17/19 A kérdező kommentje:
Pontosan. Ha lesz rá lehetőség,akkor mindenképp elmegyek körülnézni!
2016. szept. 7. 14:36
 18/19 anonim válasza:
Én kéttannyelvű iskolában német kéttannyelvű osztályba járok(Tarján Kéttannyelvű Szegeden) és most vagyok 8.os és igazából csak előny számunkra, mert több tantárgyat németül tanulunk és igen, néha legszívesebben kettétépném a civilfüzetemet de el lehet viselni, meg gimnáziumban könnyebb lesz tanulni, mert általánosban hozzászokunk ahhoz, hogy sokat kell tanulni. Szóval én igen, simán beiratnám kéttannyelvűbe:)
2016. nov. 8. 21:19
 19/19 anonim válasza:
100%
Kedves kérdező! Én most fogok végezni a Terézvárosi Kéttannyelvű magyar-angol, magyar-német általános iskolában és csak ajánlani tudom. A 8 év alatt hihetetlenül megszeretteték velünk a nyelvet és így 8. Osztályra több osztálytársamnak középfokúja van angolból, de az osztály 60-70%-ka nyelvvizsga képes a próbanyelvvizsgák alapján. Szerintem ne aggódj amiatt hogy elsőben túl sok lenne neki, hiszen ekkor még nincs olyan komoly oktatás, először magyarul tanulunk meg írni-olvasni, addig amíg ez nem megy jól, angolul sem erőltetik, inkább dalokat tanulnak és az alap dolgokat, szóban. Abban is igazad van hogy behozhatatlan előny, hiszen velem egykorú barátnőim, akik szintén most készülnek gimnáziumba, sehol nem tartanak nyelvben hozzánk képest, annak ellenére hogy a legjobb hírnevű iskolába járnak, a Fazekasba. Gondoljunk csak bele, hogy 8.ban amikor felvételizni kell (egy nagyon bonyolult, hosszadalmas és összetett rendszerrel- nagyon szurkolok hogy minél hamarabb könnyítsenek ezen a rendszeren, bár ez nektek még elég messze van) mekkora előny amikor egy szóbeli vizsgán fel tudunk mutatni egy papírt és tudunk angolul kommunikálni, nem csak hebegni-habogni. Nem mondom hogy egyszerű lesz, én nagyon sokszor voltam elkeseredve felsőben amiatt hogy sokkal több óránk van mint egy általános tantervű iskolának, ezért később végeztünk és rossz volt kapni az üzeneteket (és egyben visszautasítani őket) más barátoktól délben hogy összefutunk-e délután amikor én 15:00-ig az iskolapadban ültem, de már megint előre szaladtam egy kicsit. Megint a kéttannyelvűk mellett szól, hogy amellett hogy angolul is tanulunk tantárgyakat, kommunikációs órák is vannak, kifejezetten a beszéd-készség fejlesztésére. Nálunk erre külön anyanyelvi tanárok vannak, akik nagyon sokat segítettek a kiejtésünkben és abban hogy ugyanolyan "kényelmesen" tudjunk beszélni amgolul mint magyarul, tehát ne érezzük magunkat kellemetlenül és ne fogjuk magunkat vissza azért mert nem vagyunk biztosak magunkban. Ma már nem tudom elégszer megköszönni szüleimnek hogy kéttannyelvű iskolába küldtek. Annyira megszerettették velünk a nyelvet, nagyon nagy kedvet kaptunk hozzá és már alig várjuk hogy gimnáziumban az angol mellett egy új nyelvet kezdhessünk. Szüleimnek középfokújuk van angolból, így jól jött a segítség egy-egy anyagban de már vagyok az ő szintjükön, ha nem előrébb, pedig még csak 14 éves vagyok. Tehát én csak ajánlani tudom, szerintem a legjobb dolog amit tehetsz a fiaddal hogy ilyen iskolába iratod és remélem segítettem a válaszommal,illetve remélem nem bánod, hogy egy gyerek válaszolt és próbált tanácsod adni.
2017. febr. 12. 01:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!