Nálatok mennyire "irányít" a gyerek?
Nagyon érdekelne, mert az én nevelési módszeremet vannak, akik nagyon leszólják. Tudom, hogy ez egy nehezen megfogható kérdés, de jó lenne, ha kapnék rá választ :)
Amiért engem piszkálnak a környezetemben a "gyakorlott anyukák" az, hogy engedem, hogy reggel ő válasszon ruhát, bármilyen üdítőt engedek (kivéve kólát), megkérdezem (ilyenkor nyáron, amikor itthon vagyunk), hogy hova szeretne elmenni például délelőtt, délutáni alvás után és ekkor tartom is az ígértemhez szigorúan magam, és ilyenek. Azt mondják, hogy nálam nincsenek korlátok. Azt is szokták mondani, hogy nyáron sem kellene 11-ig fent lennie. Amikor ovi van, akkor magától 10-kor már alszik. De ilyenkor nem, de ez most nem is baj, majd ha korán kelünk úgyis visszafog állni. A kaja terén is mindig megkérdezem, hogy mit enne és akkor azt veszek vagy csinálok. A délutáni alvással is az van, hogy mindig megpróbáljuk. De nem mindig jön össze. Én nem cirkuszolok vele. Ha nem megy egy idő után felkelünk.
Egy konkrét kérdésem lenne. Ezt látták a barátnőim: kiöntöttem a lányomnak üdítőt egy pohárba. Bevittem a szobába. A kislányom mondta, hogy neki a másik kellene. Mondtam, hogy legyen már jó, amibe beleöntöttem. Mondta, hogy neki csak a másik kell. Én meg nem cirkuszoltam, hanem kicseréltem. Azt mondták, hogy nem vagyok normális és ennek rossz vége lesz. Ez tényleg hiba? Nálunk akkor most azt mondhatjuk, hogy a gyerek irányít?
Nálatok ez hogy van? Mindig minden úgy történik, ahogy ti mondjátok? Egyáltalán nem engedtek a hisztinek?
Ezzel a hozzáállással azt fogod elérni, hogy megtanulja becsülni önmagát, kialakul egy nagyon egészséges önképe, hogy szàmít a véleménye, a világ egy jó hely, ahol szükség van rá. Lehet, hogy néha hajlamos lesz azt hinni, hogy neki mindent szabad, de megfelelő odafigyeléssel a helyes úton tarthatod. Szval jól esett olvasni a soraidat.
Kettő gyermekem van: egy 3,5 éves fiú és egy másfél éves lány. Nagyon hasonló elvek mentén nevelem Őket. Mindent megbeszélek Velük, igenis, számít a véleményük. Persze, a kislányom még picike, de már Ő is tudja, hogy nyugodtan jelezhet nekem, ha valamit szeretne, vagy valamit nem úgy szeretne, ahogy épp van. A pocsolyás sztori nálunk is előfordult már: mi direkt azért veszünk fel gumicsizmát, hogy jó nagyokat ugrálhassunk a tócsában. Én is imádom! A ruha vagy a pohár kiválasztása szintén alapjoguk. Persze, ezekben a kérdésekben még csak a fiam tud állást foglalni, de számít a véleménye, meghallgatom, áttöltöm, és ezt Ő is tudja. Szabályok termèszetesen vannak: nálunk nincs szénsavas üdítőzés, max. 100 százalekos gyümölcslé fő étkezés után fogmosás előtt egy fél pohárnyi. Étkezések között szigorúan tiszta víz. Az étkezéssel ugyanígy vagyunk: odafigyelünk az egèszségünkre, nincs nasizás, desszert napi 1x a kétfogasos ebéd után, amikor mi is megeszünk egy szelet sütit vagy valami desszertfélét. Szval az evès-ivás terén szigorú szabályok vannak, de az fontos számomra, hogy olyan étekeket főzzek, amiket szeretnek, a fiam kérhet bármit, elkészítem /természetesen józan határokon belül/.
Az alvás nálunk nem apelláta tárgya: mindketten alszanak délután. Az esti elalvás időpontjában egészen a múlt hétig lazább voltam: nálunk is 10 körül volt lefekvés. De múlt héten elkezdtem dolgozni, a gyerekek pedig szeptembertől oviba-bölcsibe mennek, úgyhogy 1 hét alatt elértük, hogy 9-kor már alszanak. Ebből most már nem engedünk.
A férjemmel arra törekszünk, hogy olyan család legyünk, amelyikben jó gyereknek lenni! Ez egy vezérelv! A sok felesleges korlát frusztrálttá tesz mindenkit: a gyereket és a szülőt egyaránt. A mi gyermekeink ugyanolyan jogú tagjai a családunknak, mint mi: eldöntheti, mit eszik /a napszaknak megfelelő egeszséges ételek közül válogatva/, mit és miből iszik, milyen ruhát visel /időjárásnak megfelelően/, milyen programhoz van kedve, bicajjal vagy anélkül, zuhanyzik vagy fürdeni szeretne stb. Nem borulnék ki, ha összefirkàlná a falat, mert úgy gondolom, az ilyen jellegű piszkolódása, amortizálódása a lakásnak a gyerekkel jár. Vállaltuk Őket, ezeket is vállaltuk. Mi sem ülünk egyenes derékkal a kanapé szélén a saját lakásunkban, hanem élvezzük a kényelmet, a saját szabadságunkat, csak mi már kinőttünk a falra firkálós korszakunkból. Egyébként gyerekkoromban én is összefirkáltam a lakást.
Szval Kérdező! Szerintem ne hagyd elbizonytalanítani magad: a barátnőid icipicit korlátoltak, ne foglalkozz velük!
Ja, még egy fontos dolog: van egy dolog, amiben viszont nagyon határozottan fellépek: a testi agresszió. Ha a gyermekeim püfölik egymást vagy ha a fiam menne neki egy másik gyermeknek a játszón, akkor szétválasztom Őket /a gyermekeim mennek a lakás két külön helyiségébe/, nagyon komolyan elbeszélgetek Velük. Ritkán kiabálok, sosem ütöm meg Őket.
18-as vagyok. Ne érts félre, nem hibàztatás, de ezt a körömlakkos dolgot pl nem értem. Hogyan fér hozzá? Számomra ez egyáltalán nem oké. Ha lányom lenne sem lenne oké. Ennyi erővel ha fiad lenne vígan borotválkozhatna, mert apa is azt csinálja? (Elektromossal nem vágja meg magát). Meg a falra firka. Ettől kész vagyok. Nálun rajzolás 1 helyen van. Ha onnan feláll, rajzeszközt nem vihet el. Sosem értettem a gyerekfreskós lakásokat...hogy nem lehet azt észre venni? Én nyilván nem akarok freskót a falra, így figyelek míg rajzol. Ha neked ezek beleférnek, akkor ok.
A "piszkosság" nem téma. A pocsolya jó buli :)
ha a gyerek tud különbséget tenni(elég nagy,és megérti,hogy most nyár van,ezért fekszünk le később)-akkor nem baj.
Hidd el,hogy nagyon kell a szabály a gyereknek,ettől érzi magát biztonságban.szerintem azt jól csinálod,hogy választhat-csak nem mindegy hogy miben.Gondolom télen,ha belett cipőben szeretne menni,azt nem hagyod,de azt hogy állatkertbe vagy játszótérre menne nyáron,azt én is meg szoktam kérdezni.Ne hagyd,hogy a fejedre nőljön,légy következetes! Nálam pl hisztivel nem ér el semmit (3éves)-de ha azt mondja,hogy szeretnék egy másik szinű poharat,vagy,kérlek cseréld ki,én is megteszem (nekünk felnőtteknek is vannak bogaraink,ragaszkodhat ő is egy pohárhoz) Arra figyelj,hogy ne szaladjon túl,mindig tudja,hogy ki a főnök.
Nálunk kompromisszumos megoldások vannak. Minket mindkettőnket nagyon szigorúan neveltek, valószínűleg ezért.
Tehát pl: választhat ruhát, poharat, ennivalót de aztán nincs módosítás, játszmázás.
Van egy rész a szobájában, ahová ragaszthat matricát és rajzolhat, de sehova máshova nem.
Ha játszótérre megyünk akkor lehet nézelődni, bogarászni, de ha időre megyünk akkor nem.
Gumicsizmában lehet vizezni, másban nem.
Bepróbálkozik néha, de ilyenkor nem engedek.
Nálunk körömlakkozás nincs. Igen, én körömlakkozok, de én felnőtt vagyok. Sminkelek is, borotválkozok, hordok magassarkút, iszok alkoholt (nem, nem vagyok alkoholista), kávét stb. Vannak "felnőtt" dolgok, ezeket meg kell tanulnia.
A napirend most nyáron kicsit szétcsúszott nálunk is, de a reggeli és az esti rutin fix - már csak a fél éves kicsi miatt is :-)
Szerintem a poharas szitu gáz....
Időnként tőle is megkérdezem, hogy mit főzzek, ezt a férjemtől is megszoktam. Ruhában felajánlok 2 féle variációt, és abból kell és tud is választani. Én SZÓVAL SOHA nem büntetnék! Nálunk pár perc sarokba ültetés van,egy figyelmeztetés után. Az is elég fura, hogy egy gyerek este 10-kor alszik el, nem hogy este 11 körül, de ha nektek így megfelel.
Te már eldöntötted,hogy te csinálod jól! Kár volt kérdezni!
Nem értem utolsó, hogy mire gondolsz. Mert a büntetés nem volt a kérdésem része, de az tényleg el van nálam döntve.
A kérdésemben említett dolgokban pedig azt vártam, hogy lesz-e aki megerősít vagy egyedül vagyok így.
A lakkozós sztorit volt, aki "nem érette". Mivel már négy éves és nem kell, hogy mellette álljak és mondjam, hogy "azt a papírdarabot ne edd meg!", ezért nálunk természetes, hogy van pár perc, amikor esetleg egyáltalán nem látom. Nem félórák, de 10-15 perc, amikor szólok neki, ő válaszol, szóval tudom, hogy jól van. Ekkor is így volt. Ő a hálószobánkban nézett egy mesét, én meg a barátnőmmel kávéztam a másik szobában. A körömlakk meg a fésülködő asztalomon maradt. Ő meg levette. A borotvát és a hasonló veszélyes eszközöket pl.: ollót, soha nem hagynám elől. Ennyi volt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!