Nálatok mennyire "irányít" a gyerek?
Nagyon érdekelne, mert az én nevelési módszeremet vannak, akik nagyon leszólják. Tudom, hogy ez egy nehezen megfogható kérdés, de jó lenne, ha kapnék rá választ :)
Amiért engem piszkálnak a környezetemben a "gyakorlott anyukák" az, hogy engedem, hogy reggel ő válasszon ruhát, bármilyen üdítőt engedek (kivéve kólát), megkérdezem (ilyenkor nyáron, amikor itthon vagyunk), hogy hova szeretne elmenni például délelőtt, délutáni alvás után és ekkor tartom is az ígértemhez szigorúan magam, és ilyenek. Azt mondják, hogy nálam nincsenek korlátok. Azt is szokták mondani, hogy nyáron sem kellene 11-ig fent lennie. Amikor ovi van, akkor magától 10-kor már alszik. De ilyenkor nem, de ez most nem is baj, majd ha korán kelünk úgyis visszafog állni. A kaja terén is mindig megkérdezem, hogy mit enne és akkor azt veszek vagy csinálok. A délutáni alvással is az van, hogy mindig megpróbáljuk. De nem mindig jön össze. Én nem cirkuszolok vele. Ha nem megy egy idő után felkelünk.
Egy konkrét kérdésem lenne. Ezt látták a barátnőim: kiöntöttem a lányomnak üdítőt egy pohárba. Bevittem a szobába. A kislányom mondta, hogy neki a másik kellene. Mondtam, hogy legyen már jó, amibe beleöntöttem. Mondta, hogy neki csak a másik kell. Én meg nem cirkuszoltam, hanem kicseréltem. Azt mondták, hogy nem vagyok normális és ennek rossz vége lesz. Ez tényleg hiba? Nálunk akkor most azt mondhatjuk, hogy a gyerek irányít?
Nálatok ez hogy van? Mindig minden úgy történik, ahogy ti mondjátok? Egyáltalán nem engedtek a hisztinek?
:D Hát ha én 3 gyerek mellett úgy csinálnám mint te, már rég bedarált volna az egész!
Azért aközött, hogy van kedvenc pohara, amiből inni szokott, meg a "bulin" elé került pohár színe nem felel meg neki, van különbség.
Amin még jót mosolyogtam, az "Amikor ovi van, akkor magától 10-kor már alszik." Szóval a lefekvési időt sem te szabod meg?
Én csak tényleg azt nem értem, hogy te ezt hogy bírod??
Én is ugyan így nevelem, csak fiút. Nálunk a pohár nagyon fontos mert másból nem hajlandó inni. Csak a spongyabobos pohárból.
Neki is van már kialakult ízlése, ő mindent de tényleg mindent megeszik csak a zöldborsót nem.
Ha megkérdezem mit főzzek, akkor pörkölt a válasz.
Az üdítők sem kedvencek nála, csak a bubis víz amit szeret.
Anyósom aki rossz szemmel nézi, hogy kérdezek a gyerektől, fejünkre fog nőlni stb.. De érdekes dackorszak alig érintett minket.
Pohárról csak még annyit, hogy én is nagyon figyelek, hogy abból igyon, amit szeret. Ha elmegyünk van egy szívószálas minnie egeres kulacsa. Azt visszük. Otthon szintén van kedvenc. De akkor direkt nem akartam azt adni, gondoltam, ha a többi olyanból iszik, akkor ő se igyon szebből, jobból,másból/neki is jó lesz az, ami a többinek. Nem arról van szó, hogy én nem figyelek az ő igényeire, engem a pohár tényleg nem érdekel, abból iszik egyébként amiből csak akar :)
Nem főzök neki olyat, amit nem szeret. Ha valami újtól vonakodik, akkor mondom neki, hogy kóstoljuk meg, de akkor is van B terv. Még azt szoktam csinálni, hogy amikor ő eszi, amit kért, én meg meg mondjuk a valami mást, akkor megkóstolja az enyémet és abból tudom, hogy legközelebb jöhet-e.
Az alvás sajnos nálunk nyáron teljesen felborul. Tudom, hogy az én hibám, de elég későn szoktunk hazaérni és olyankor minden elcsúszik. Ezért is nem akar lefeküdni, mert fel van pörögve.
Egyébként, ahogy ezeket leírtam, akkor vettem észre, hogy szerintem nem is ezekkel van igazán baja a körülöttem lévőknek. Sokkal inkább azzal, hogy ők már régen leszidnák a gyereküket olyan dolgokért, amin én csak nevetek :)
Én a választási lehetőséget megadom, de keretek közt. Fiam van, igaz 2 és fél éves, de nagyszerűen kommunikál. Általában 2 dolog közül választhat. Ebéd kérdésben a "mit ennél holnap szívesebben, főzeléket, vagy tésztát?" kérdés hangzik el, persze több fajta étellel. De ez csak akkor ha nincs konkrét elképzelésem. 2 napra főzök, ha eszi eszi, ha nem, nincs más. Üdítőt nem ihat, nem is hiányzik neki. Poharat tuti nem cserélnék neki, akkor nem iszik. A szükséglet nagyobb úr.
Hogy hol töltsük a délelőttöt, az is 2 opciós. Felajánlom és választhat a játszótér vagy valami program között( amit ajánlok). Öltözékben nincs variálás, pedig fiú létére szeret öltözködni. Ha nem tetszik amit kirakok, maradunk otthon....max 5perc után bármit felvenne.
Szerintem kellenek a határok és én vagyok a szülő, ezek pedig nem betarthatatlan dolgok.
De ha nálatok működik és nektek ez így jó, akkor az a döntő. :)
Olyan eseteket írok, amik a héten történtek: kb 10 olyan perc volt, hogy nem láttam csak a hangját hallottam. Ennyi idő elég volt, hogy "kilakkoza" a körmét. Az összes ujján sikerült neki olyan jól, hogy vagy 20 perc volt lemosni. Sajnos nem csak ő lett lakkos. De egyszerűen amikor megláttam és mutatta, hogy "Nézd nekem is olyan pont, mint neked!", nem tudtam haragudni. A barátnőm nálunk volt, azt mondta, hogy biztosan nem örült volna az egyen körmöknek. (Inkább az utána következő takarításra gondolhatott).
Másik eset, tegnap előtt történt. A nagy tócsás időben egy másik barátnőmmel és a lányommal egyidős kislányával sétáltunk vissza az autónkhoz. Az enyém előre szaladt, és mondta, hogy "Anya, figyelj milyen ügyes vagyok!". Nem tudtam mit akar. Mire észrevettem kár volt bármit mondani. Nekifutásból beleugrott egy tócsába. A nadrágja igaz, hogy saras lett, ahogy felcsapódott a víz, de gumicsizma volt rajta. Most ezért miért szidjam le? Tudtam, hogy megyünk a kocsihoz, a sár meg kijön a ruhából. A barátnőm azt mondta, hogy ő biztosan nem hagyta volna annyiban, mert majd máskor is csinálja.
De például a saját arcát felrajzolta az ágya mellé a falra. Ennek mondjuk nem örültem annyira, de megkértem, hogy legközelebb ne, de így amúgy -bármilyen hülyén hangzik- cuki lett a fal :) Egyébként nincs másik alkotása.
De hogy őszinte legyek sokszor még a hisztin is nevetek. Meglepő, mert hamarabb abbahagyja, mert ő is elkezd nevetni velem magán. Jobb, mintha sírna a végén.
Néha azt érzem az anyukák mellettem aggódják túl a dolgot.
Többen kérdeztétek tőlem üzenetben, hogy szoktam-e büntetni és ha igen, akkor hogyan. Szóval inkább itt válaszolok.
Kizárólag szóban büntetem, de ezért sem vagyok oda. Az elszeparálás semmilyen formáját nem alkalmazom (pl.: sarok, másik szoba, szék, stb...) Én ebben nem hiszek, mármint pillanatnyi megoldásnak tartom. Rá pedig végképp nem fogok csapni. Szóval maradt az, hogy leszidom. Bár ez sem igazi leszidás. Inkább próbálom megértetni, hogy mit várok el tőle és miért. Mivel nem vagyok ideges típus, azonnal észreveszi ha valamivel tényleg sikerült felhúznia. Ilyenkor határozott vagyok. Ebben hiszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!