Nálatok mik a gyerek feladatai? 2. osztályos kisgyerektől mit lehet elvárni?
Párommal együtt neveljük a gyerekét, de ő szerintem nagyon elnéző. Egy időben nem is köszönt vissza a gyerek az utcán, ez nekem probléma volt. Ez már 99,9%-ban működik. Meg minden alkalommal megköszöni az ételt, amikor végzett vele (ezt is csak kb. 1éve, de 100%-ban megteszi).
Viszont amit én még szeretném ha mindig megcsinálna, de szinte állandóan vita van miatta, mert nem mindig teszi meg:
-Amikor leteszi a polcra a ruháit, hajtsa össze a maga módján.
-ne égesse a villanyt, ha fel van húzva a redőny (kivéve ha olvas)
-evés után söpörje le a morzsát.
-Fogmosás után amit kiköpött, öblítse le (ne ímmel-ámmal)
-a tanszerei a polcra ne pofára fordítva legyenek letéve, hanem rendezetten. (egyszer teszi le akkor is, ha pofára fordítja, de akkor már legyen rendesen letéve)
A suliban gondok vannak vele, nem tanul és beírásokat hoz. Ezen dolgozunk, hogy jó legyen, de közben szerintem azért rendben tarthatná maga körül a dolgokat, hiszen egyik sem nagy erőfeszítést igénylő dolog.
Nekem nincs gyerekem, de biztos, hogy a rendre nevelem majd őt is. (a szórakozási lehetőségek is adottak, nem katonai bázis vagyunk :) )
30/N
Nehéz megítélni így külsőre a dolgokat. Nekem 3 gyerekem van, de még az idősebbeknek sem megy mindig a katonás rend. Fokozatosan lehet ezekre tanítani, főleg játékosan, viccesen, együtt csinálva a dolgokat. A ruhahajtogatás egy hosszú tanulási folyamat, azt egy 8 éves még tényleg csak a maga módján tudja, a tanszeres dolog az túlzás szerintem, a többi az oké, csak megszokás kérdése. De én nem ezeket látom a legfontosabbnak, vagy lehet, hogy csak kiragadtál néhány példát. A rendre nevelésben én a legfontosabbnak tartom a játékos együttcselekvést, pl. elhívom, hogy teregessük ki együtt a ruhákat, vagy segítsen bepanírozni a húst, vagy válogassuk ki együtt a szennyest, és közben beszélgetünk, jókat nevetünk, észrevétlenül tanulja a dolgokat, beleivódik a rendszeretet, nem pedig parancsszóra kényszerből kell megtennie, mert te elvárod tőle.
A másik meg, említetted az iskolát, hát ezt fontosabbnak látom, azon dolgoztok, hogy jobb legyen, de remélem nem fenyítéssel, büntetéssel, hanem segítségnyújtással. Iskolai problémák magánéleti gondokra utalnak, biztos megviselte a válás, vagy nem tudom a hátteret mi van az édesanyjával, azt nem írtad, de a rendre nevelés mellett sokkal fontosabb most az ő kicsi lelkéhez közeledés szerintem.
Bizony nehéz megítélni, mert gyerek függő. Két egyforma gyerek nincs! így az elvárások sem lehetnek egyformák, és két egyforma szülő sincs....
ezért véleményt se mondanék, csak leírom, hogy nálunk mi a "dolga" a másodikos fiamnak.
Játékok elrakása maga után. Ruhák elrakása maga után (hajtogatással hadilábon áll még). Villany lekapcs, ha kijön a szobájából. Egyedül fürdés (tusolóban). Szennyes ruha külön rakása, világos-sötét színű.
Egyedül bepakolás az iskolatáskába. Reggel ágya rendbe tétele.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Meg amikre megkérem....hozzon ide ezt-azt, vagy segítsen a teregetésben, porszívózásban, mosogatásban....
Az én lányom is másodikos. A tanszereinél nálunk ilyen gond nincs, nem túl sok könyvet, füzetet hoz haza a suliból, legtöbbször ki sem vesszük a táskából, csak hétvégén. Hétközben csak az üzenőt, tájékoztatót nézem meg. A suliban vele nincs gond, nem kapott még beírást, és kitűnő tanuló. Számomra ez a legfontosabb, mármint nem az, hogy kitűnő legyen, de az ő dolga a tanulás leginkább.
Otthon általában abban segít, amire megkérem: elpakol ebéd után, kitereget, ha nekem épp nincs időm, rendet rak a szobájában, a tengerimalacok kitakarítása az ő feladata (ezzel a feltétellel kapta meg őket). A villany lekapcsolása, mosdó leöblítése miatt általában figyelmeztetni kell, de egyre ritkábban.
Köszönöm a válaszaitokat! Sajnos az édesanya nem él, az előző pedig nem bánt jól vele.
A sulit én is fontosabbnak tartom, de ez nem jelenti azt, hogy itthon (is) hanyag lehet. Sajnos mostmár be lett ígérve neki a verés, de higgyétek el, hogy már mindent megpróbáltunk. (szakemberhez is fordultam, ő is azt javasolja, hogy kerüljük az erőszakot, de volt egy ominózus probléma, ami 2 pofon után egyszerűen megszűnt. (előtte hónapokig szenvedés, szép szó, ígéretek...)
Nem egy átlagos lelkű gyerek, próbálok csak a javára tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!