Sok felnőtt miért allergiás az eleven gyerekekre?
Az "ideális" gyerek elvileg olyan, hogy akármikor be lehet tenni egy sarokba úgy, hogy akármeddig ottmaradjon, a hirtelen változásokra felnőtt módjára reagál, elsőre megcsinálja, amire megkérik és egyből elfogadja, ha nem kapja meg azt, amire vágyik.
Az örökmozgó, élénk gyerekekre meg rá van mondva, hogy hiperaktív, problémás, nem normális, nincs megnevelve stb.., holott csak gyerek. Fel nem tudom fogni, hogy miért olyan nagy baj, ha egy gyerek pörgős, mozgékony és nem csak egész nap ül egy helyben, és akármit mondanak neki vagy történik vele, csak bólogatva mosolygás a reakció.
A kedvencem, amikor pár "okos", "a gyerek verve jó" nézeteket valló középkorú elkezd "bezzegazénidőmbenezni", és vígan ecseteli, hogy ő már ennél kevesebbért is kikapott volna, és hogy annak idején nem volt annyi "neveletlen" gyerek, mert az ő szüleik nem féltek pofonokat osztogatni, és néha még a fakanál és a nadrágszíjj is előkerült. Nem csodálom, hogy anno minden gyerek kuşsban ült a helyén és első szóra ugrott, ha ilyen "eszközökkel" "neveltek". Állítólag régen volt a jó világ, de én azért örülök neki, hogy már más világba születtem.
Nem tudom felfogni, hogy miért olyan nagy bűn, ha egy gyerek elkezdi bontogatni a szárnyait, és ráébred, hogy nem csak az létezik, amit anyuka/apuka mondott. Nálam a "neveletlen" gyerek alpári stílusban ordít 0-24-ben, terrorizálja a kortársait és alapból rosszindulatú, nem pedig ott kezdődik, hogy nem ízlik neki a krumplistészta, meg szeretné nézni a kedvenc meséjét, nem szeretne fürdeni menni, még nem álmos este 8-kor, szeretne egy nyalókát a pénztárnál vagy éppen elkezdett egy kicsit rohangálni, mert éppenségel kilométerhiánya van, és mert egy eleven gyerek.
Mert egyfelől korlátoltak, másfelől nem tudják, milyen a hiperaktív gyerek. Pszichiáterként mondom, kérlek, hidd el, ha azt mondom: egy hiperaktív gyermekhez képest a gyermeked ilyen tekintetben kismiska.
A legjobban azt bírom, mikor az idegbeteg tanár/szülő indíttatására kapok gyereket, de már beskatulyázva, hogy "ő hiperaktív". Volt már szülő, aki összefoglalta annyiban a gyerek panaszát, hogy "A gyerek hiperaktív."
Az igen kedves válaszomért utólag elnézést kértem persze, de kiakadtam teljesen. "Valóban, doktornő? Hol praktizál? Könyörgöm, ne állítgasson má' fel diagnózist, mikor semmit nem ért hozzá. Kérem mondja el, mi a panasz, és majd megmondom, hiperaktív-e."
Egyébként semmi baja nem volt a kiskrapeknek, eleven volt, az anya meg fáradt. Azt javasoltam neki, hogy a gyereket pár napra vigye át a nagyszülőkhöz (élnek), vegyen ki addig szabadságot, és pihenje ki magát.
Azóta nem tudom, mi van velük, de nagyon tetszett neki az ötlet.
Azóta már nem foglalkozom gyermekpszichiátriával, sajnos nem tudok velük mit kezdeni, csak gyógyszerekkel teletömni, az meg nem gyógyítás. Szoktam beszélgetni ismerősök gyerekeivel, de megmondom őszintén, nem vagyok túl jó. Sőt, gyermekpszichiáternek valami irtózatosan szörnyű voltam. Kamaszokkal sokkal jobb a helyzet, most külföldön élek a párommal, magánpraxis, ahol 14-18 éves serdülőkkel foglalkozom, minimális gyógyszerrel, nagyon kevésnek írtam fel én magam.
Szóval, még elszörnyesztően rossz gyermekpszichiáterként is úgy érzem, van jogom azt mondani: korlátoltak és inkompetensek.
21: a kérdező többek között épp azt nehezményezi szenvedő szekezetek formájában, hogy "normális" gyerekeket "lehiperaktívoznak". Tehát a kérdésben éppen hogy nem hiperaktív gyerekekről van szó.
"Az örökmozgó, élénk gyerekekre meg rá van mondva, hogy hiperaktív, problémás, nem normális, nincs megnevelve stb.., holott csak gyerek."
Azért van különbség az eleven és az elviselhetetlen gyerek között. Nekem van egy ismerősöm akinek a fia eleven, ő nem is idegesít, mert kedves, jól nevelt, közvetlen gyerek, akinek ha szólok h ne csináljon valamit akkor abbahagyja.
De már ne is haragudj, az nem normális amikor sok szülő azt hiszi, hogy az egész világ az ő gyerekéért van és mindenki köteles jó pofát vágni ahhoz ha kövekkel dobálja a kocsidat pl (volt ilyen).
Nem a gyerekkel van a baj soha, hanem a szülővel. Egy gyerek nyilván nem veszi észre ha a viselkedésével zavar másokat, erre a szülőnek kellene odafigyelni. Pl.amikor a játszótéren a biciklivel elgázol más gyerekeket vagy a teszkóban fellöki a szaladgálással a nênikét stb. Mindennek megvan a maga helye és ideje, ezt viszont sokan kèptelenek megtanítani a gyerekeknek. Sokan meg nem viselik el, ezt tiszteletben kell tartani. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!