Sok felnőtt miért allergiás az eleven gyerekekre?
Az "ideális" gyerek elvileg olyan, hogy akármikor be lehet tenni egy sarokba úgy, hogy akármeddig ottmaradjon, a hirtelen változásokra felnőtt módjára reagál, elsőre megcsinálja, amire megkérik és egyből elfogadja, ha nem kapja meg azt, amire vágyik.
Az örökmozgó, élénk gyerekekre meg rá van mondva, hogy hiperaktív, problémás, nem normális, nincs megnevelve stb.., holott csak gyerek. Fel nem tudom fogni, hogy miért olyan nagy baj, ha egy gyerek pörgős, mozgékony és nem csak egész nap ül egy helyben, és akármit mondanak neki vagy történik vele, csak bólogatva mosolygás a reakció.
A kedvencem, amikor pár "okos", "a gyerek verve jó" nézeteket valló középkorú elkezd "bezzegazénidőmbenezni", és vígan ecseteli, hogy ő már ennél kevesebbért is kikapott volna, és hogy annak idején nem volt annyi "neveletlen" gyerek, mert az ő szüleik nem féltek pofonokat osztogatni, és néha még a fakanál és a nadrágszíjj is előkerült. Nem csodálom, hogy anno minden gyerek kuşsban ült a helyén és első szóra ugrott, ha ilyen "eszközökkel" "neveltek". Állítólag régen volt a jó világ, de én azért örülök neki, hogy már más világba születtem.
Nem tudom felfogni, hogy miért olyan nagy bűn, ha egy gyerek elkezdi bontogatni a szárnyait, és ráébred, hogy nem csak az létezik, amit anyuka/apuka mondott. Nálam a "neveletlen" gyerek alpári stílusban ordít 0-24-ben, terrorizálja a kortársait és alapból rosszindulatú, nem pedig ott kezdődik, hogy nem ízlik neki a krumplistészta, meg szeretné nézni a kedvenc meséjét, nem szeretne fürdeni menni, még nem álmos este 8-kor, szeretne egy nyalókát a pénztárnál vagy éppen elkezdett egy kicsit rohangálni, mert éppenségel kilométerhiánya van, és mert egy eleven gyerek.
Fu kedves kérdező! Az összes fejemben kavargó gondolatot szépen leírtad. Van egy 4 éves Kisfiam. Ugy viselkedik ahogy irod min egy eleven Gyere. Pörög. De ha viselkedni kell boltban vagy orvosnál, szinte mindig jol viselkedik. Nincs vele baj. De ha vele egykoru gyerekekkel összeakad. Nem mindig sikerül nintagyereknek lennie. Elegem van az összes családtagunkbol. Mert mindenki szerint rossz a gyerekem. Főleg az tudja akinek nincs is gyereke még.
Mert nem igazán tud viselkedni ha fáradt pl.
Hol szeretik az eleven gyerekeket? Ezt csak úgy mondják, hogy jó ha tele van energiával.
Egy eleven gyerek nem fog 30 percig csendben maradni csak azért, mert a postán vannak. Max 10-15 percig kortól függően.
Az enyém 3 éves. 10-ből 9× jól viselkedik, de általában a maradék 1 alkalamból szoktak idegenek messzemenő következtetéseket levonni. Sokan szeretnek ítélkezni, ettől érzik jobban magukat. Mert ő tud ülni egy órahosszát is, közben pedig fröcsögéssel vezeti le a feszültséget. Bezzeg a gyerek nem tud megülni...
A kicsik nem tudnak disztingválni. Látszik rajtuk az aktuális hangulatuk. Ezt mások nehezen tolerálják. De a felnőttek egymásra sincsenek sokszor tekintettel.
"Egy eleven gyerek nem fog 30 percig csendben maradni csak azért, mert a postán vannak" - a néma csend meg az ordibálás/házlebontás között jó pár társadalmilag elfogadott viselkedésforma közül lehet választani. Ha nem tudom másképp megoldani és mindenképp el kell vinnem a pici gyereket olyan helyre, ahol sokat kell vármi, először is nem hullafáradt gyerekkel megyek. Azután: viszek magammal egy-két kisebb játékot, könyvet, vagy ha ezt nem tettem meg, akkor lefoglalom beszélgetéssel, szóbeli játékkal (jó pár játék létezik, amihez nem kell semmilyen játékszer, csak egy pici találékonyság). De akár a noteszemet, naptáramat is odaadom neki a táskámból, amibe rajzolhat a tollammal. Ha ez sem megy, akkor jön a tekintély: igen, hú, nekem olyan is van, jelentsetek fel a gyámügynél nevelés bűntettének alapos gyanújával :) Ha ez sem megy, akkor kilépünk a helyzetből és másnap intézem el a postát.
Az mindenesetre nem opció, hogy hagyom a gyereket elfogadhatatlan módon viselkedni.
Nem viselkedik elfogadhatatlanul a gyermekem. Nem írtam sehol, hogy én ezt engedem. Egyszerűen nem az a típus, aki csendben elrajzolgat egy félórát.
Láttam már másfél évest csendben ücsörögni háromnegyed órát, mindenféle szórakoztatás nélkül. Nagyon aranyosak voltak, mindenki dícsérte a kicsit. De az a gyerek nem jólnevelt volt, hanem egyszerűen ilyen habitusú, nem a szülők érdeme. Sokkal több nevelés van abban, hogy az enyém 20 percig csendben csendben van.
A kérdés pedig arról szólt, hogy miért zavarja az embereket az, ha egy gyerek gyerek módjára viselkedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!