Más (dolgozo) anyának is arrol szól a hétvége, hogy mosni, főzni, takarítani, gyerekkel foglalkozni?
Nemrég tettem át pl a mosást hétvégékre hogy ne legyen annyi vízszámlám hogy szinte 2naponta mosok. Habár akkor hétvégente megy egyfolytában a gép.
Takarotani minden nap kell de hétvégére tettem az ablak tükör pucolásokat.
Hetkozben nincs erőm a gyerekkel netto foglalkozni(csak játszoter van) igy csak hétvégente gyakorlunk(amikor csak vele játszom szinekkel szamokkal gyuema nyomda szinte mindenhez felugyelet kell ami hasznos fejlesztő.
Vagy max gyerekprogramra megyünk hogy ne maradjon ki mindenből más gyerekhez viszonyitva( mashol van kert vagy nagy család kerti partyk stb, nalunk semmi)
Szoval azt veszem észre hogy utálom a pénteket. Pláne hogy nagy terveim lennének karriert ill magánéletet tekintve, aminek a kivitelezése abszolut nem egy nap lenne.folyamatosan azon kellene kattognom, szervezést, info gyűjtést, tanácsadásojat igényel, folyamatosan járni a dolgok után.kezdem ugy erezni anyaként és háztartási meg dolgozo robotként semmi nagy dolgot nem lehet véghezvinni. Nem ugorhatok ki csak ugy külföldre, nem ugorhatok bele csak ugy egy másik munkába mert még a munkaidő sem mindegy, de még csak nem is netezhetek csak ugy hogy nyugodtan kereskedhessek végre.
Barátokra nemhogy időm sincs már, de kedvem se.valahogy nem is erdekel hogy már a hatodik gyerek jön az egyiknél(az 5 még meghatott..) vagy mások milyen házat vettek, vagy az elhagyottnak uj párja van, stb.csupa jo dolgok, örülök neki, de ugy epiteném inkább a sajátunkat, de rögtön megállit a mosogato is...
Szia,
egyedülálló dolgozó anya vagyok, egy ovis kisgyermekkel.
Szerintem itt nálad valami gond van az időbeosztással és/vagy a hatékonysággal.
Mennyi idős pontosan a gyermeked?
Ha te is és az apja is dolgoztok, akkor nap közben ő mőrá gondolom valamilyen intézményben van (bölcsi? ovi? suli?) akkor azért már ne is haragudj, de értelmetlen a napi többórás takarítás- hiszen NEM VAGYTOK otthon, csak este, kora reggel, nem?
Leírom, hogy én egyedül hogyan csinlom (nincs nagyszülő sem, mégis igényes, szép, vállalható rend van az otthonunkban és van idő nagyjából mindenre, amit eltervezünk).
Én a házimunkát inkább hét közben igyekszem lezavarni. Ezért (is) kérdeztem, hogy mennyi idős a gyerek, mert azért az sem normális valahol, hogy ki tud venni pl. valamit a hűtőből önállóan (akkor gondolom több, mint 2-3), de összeken mindent... fogd be, hogy besegítsen.
Nem azt mondom, hogy rabszolgának kell tartani, de igenis életkorának megfelelően már egy 2 évest is meg lehet arra kérni, hogy maga után a játékokat dobja be egy ilyen tárolóládába/kosárba, egy ovios simán önállóan megterít, megkenhet egy kenyeret, megmoshatja a zöldségeket, kipakolhatja a vásárlást stb.
Praktikus tanácsaim- hátha van belőle olyan, amit te is tudsz akalmazni:
- robotporszívó- amikor nem vagytok otthon körbetakarít, nem kell naponta porszívózni, ha nem vagytok otthon, akkor a napi felmosás is erősen túlzás kategória- hetente 1-2* meg tudod csinálni fél óra alatt max- KÖZBEN mehet a mosógép is (a gyerek ki tudja szedni a dobból az odakészített tálba, tud segíteni adogatni a vizes ruház, csipeszeket, közben lehet beszélgetni, hogy mi volt az ebéd az oviban stb.- a fejlesztés nem csak az, hogy komplett animátor vagy a gyerek mellett- a beszélgetés, elmesélni a napot házimunka közben ugyanolyan fontos és hasznos és a gyerek ebből mintát is tanul arra, hogy a családiélet része a közös munka és a beszélgetés is. Nem értem, hogy ebben mi a rossz- ráadásul tényleg tud segíteni
- fontos az egészséges étkezés, de nem biztos, hogy muszáj minden nap főzni- sok olyan étel van, ami másnap is finom/ehető, illetve egy szendvicstől (melegszendvicstől) mondjuk sok zöldségggel, egy főtt tojás-zöldségek, vajas kenyér stb kombótól egy 10 perc alatt kész sajtos-tejfölös tésztától sem pusztult még el senki.
Nálam nagyon bevált a sütőzacskóban készített étel: a húst (akár fagyosan is) fűszerezve be lehet dobi, a többi a sütő dolga, mellé egy bögre rizst megfőzni, valamilyen friss zöldséget összeszelni tényleg nem nagy dolog és komplett, egészséges, tápláló étkezés- de egy tartalmasabb leves (adott esetben fagyasztott zöldségekből, azokkal sincs semmi gond!), előre a fagysztóba lekockázva eltett csirkemellet hozzádobni vagy egy tojásleves pirítóssal- mi ilyet is szoktunk enni este. Nap közben mindketten a kisfiammal a munkahelyen/oviban eszünk főtt ételt
- nem írtad a bevásárlást, de ha nagyobb városban élsz, akkor online rendelés sokat könnyít az életen, gyors és a konyhádig hozzák párszáz forintért, éjjel is tudsz rendelni, tudod módosítani előző napig (hozzáírni) és mobilról is megy pl. tesco online
Hány órakor fekszik le a gyerkőc? Ha még kicsi (a játszótérből és a fejleszutésből gondolom, amit írtál), akkor normális esetben nem pörög a fején este 10-ig, hanem 8-1/2 9körül már ágyban van.
Azért felnőttként még talán neked kisebb az alvásigényed, így marad 1-2-3 órád akár magadra (olvasás-netezés kádfürdő egyik nap (közben miért nem mehet a mosás? kiteregetni negyed óra!), másnap meg főzés vagy annak az előkészítése vagy vasalás tévézés közben.
A porszívózástól eltekintve, ami zajjal jár, nekem nem jut eszembe olyan háztartási dolog, amit ne lehetne este csinálni (ok, talán az ablakpucolást nem a fényviszonyok miatt- de a heti ablakpucolást is extrém túlzásnak tartom!
Hidd el, igényes, szép környezetben élek, sok ablakunk van, Budapesten a szálló por is jelentős, mégis negyedéves vagy 3-4 havi ablakpucolással is lehet teljes életet élni- ezt gondold át!
Bébiszitter helyett mi lenne, ha átgondolnád, hogy nem jutsz-e többre, ha a nagytakarítási jellegű feladatokra fizetsz inkább takarítónőnek (nagyjából egy árban van ez a két szolgáltatás óradíjra- de amíg pl. a takarítónő kitakarítaná a konyhát, kimosnáa szekrényeket vagy a negyedéves ablakpucolást intézné, te nyugodtan társasozhatsz egyet a gyerekkel a nappaliban, így egy csapásra mindkettő megvan :)
Nőként, anyaként nekem is szükségem van pihenésre, így én a hétvégéket szeretem már a háztartási munka nélkül tölteni- általában csak főzni szoktam, de van idő biciklizni vagy könyvtárba menni vagy kalandparkba vagy szülinapra vagy gyerekkoncertre vagy a MÜPÁ-ba ha úgy adódik.
Ne másokat lessél, ne mások gyerekeinek a lehetőségeihez hasonlítsd a tiédet (nem is értem, mi az, hogy MÁSOKHOZ KÉPEST a te gyereked miből amrad ki: eltérőek a családok,időbeosztás, anyagiak, lakóhely stb.)- abból hozd ki a legtöbbet, ami nektek megadatott.
A gyermekednek a legtöbbet egyébként egy nyugodt, mosolygós, rendezett idegrendszerű :) anyával tudsz adni, igényes, rendezett, de nem agyonsuvickolt környezettel és a közös együtt töltött idővel.
Hidd el egy kicsi számára tud érzelmileg ugyanolan fontos lenni egy teregetés közbeni beszélgetés a dínókról, mint az, ha feladatlapokat nyomatsz :)
Ha együtt mentek vásárolni, akkor is lehet játékosan, életszerűen tanítgatni (ahogy főzés közben is pl. a miből lesz a liszt vagy hogy készül a rántotta stb.)- fejben terelgetheted a mennyiségek felé, ha ő öntheti bele a mérőpohárba a tejbegrízhez való búzadarát stb.- ne bonyolítsd túl és gondold át a munkaszervezést.
(azt nem is minősítem, hogy nem tudsz örülni a barátaidnak, lekopnak az ismerőseid- kezdesz befásulni, megfáradni, elszürkülni- változtass! akár egy kis mozgás is beleférhet- bicikliző, rollerező kisgyerek mellett kocogni a legkirályabb kardió :))))
Minden jót és hideg fejjel ésszerűsíts saját magad és a családod érdekében!
Két gyerekem van, (4 és 8 évesek), októberre várjuk a 3.-at. Dolgozom, 7-kor indulok, negyed 5-fél 5 között érünk haza.
Minden nap mosok (5-kor kelek, rövid programot indítok), indulás előtt kiteregetünk közösen, simán tudnak segíteni ebben. A reggeli után gyors mosogatás, gyors rendrakás, az ágyukat maguknak rendezik, ruhát a kicsinek készítek még elő.
Hazajövünk, gyors főzéssel kezdek (krémlevesek, csirkehús bármivel bárhogyan, palacsinta/gofri, darált húsból készült ételek) ezek viszonylag gyorsan kész vannak, a legtöbbjét felrakom, és fő magában. Aztán fél óra pihenés jön (ez van most :).
Fürdőszoba takarítás hetente, de ha rendszeresen csinálod (én hétfőnként), akkor a mosdót max 2 perc alatt megtakarítod, a wc is kb ennyi, a kád, zuhanykabin 10 perc.
A szobákban, nappaliban este rendet rakunk, így hetente 1x porszívózás, feltörlés (ez kedd vagy szerda), de ha felosztod a helyiségeket, akkor szintén napi 15-20 perc lesz csak. Mivel a nap nagy részében nem vagyunk itthon, nem koszolunk annyit, elég heti 1.
Tükörtakarítás (3 nagy tükör) összesen 5 perces munka, nem több, ezt is gyakran csinálják a gyerekek. Kb. hetente kell.
A konyhát este vacsi után rakom rendbe, mosogatás, tűzhely letörlés max 10 perc.
A ruhát a szárítóról rögtön összehajtom, mindenki a sajátját rakja el (külön kupacokba hajtom mindenkiét, hogy vihesse a szobájába, a férjemét sem rakom el, meg tudja ő is csinálni:) Ez sincs több 5 percnél naponta.
A hétvége a családé, a mosáson és főzésen kívül nem nagyon csinálok mást. Pihenünk, kikapcsolódunk, sokat játszunk.
Amit tanácsolok: Napi 30 perc mindig, persze a főzésen kívül, de ennyi időt ilyen idősen már tudnia kell önállóan játszani a gyereknek (akár gyurma, akár Duplo, Logico Primo, festés, baba, autók), így képes vagy rá. A főzéshez is elő lehet készülni a gyerek mellett is, én pl. nem akadok fenn, ha a krumplit a nappaliban hámozom a nappaliban, miközben a gyerekekkel beszélek, vagy figyelem, hogyan rajzol, stb.
Vedd lazábban, egy gyerek mellett simán külön szabadidődnek is kell lennie, én pl. 2 hetente kreatív technikákkal ismerkedek meg egy csoportban, a férjem heti 2x focizni/biliárdozni megy, pedig nincs plusz segítségünk a mindennapokban, mindent magunk oldunk meg.
Amit még érdemes böngészned: [link]
azoknak szól, akik nem jól osztják be az idejüket. :)
Takarítás: bejárónő.
Mosás: reggel berakom, késleltetve indítom el, hogy mire hazaérek lejárjon a mosógép. Onnan átpakolom a szárítógépbe. Kb 2 naponta mosok 4 főre. De van hogy kettőt egymás után, és utána csak a 3. napon.
Főzés: azt is kb 2 naponta, van, hogy gyakrabban. Nálunk a férjem vásárol, szerintem az rengeteg idő, nekem már nem jut rá. A gyerekeket fejleszteni nem kell, mert semmi bajuk sincs. Edzés a közelben, már egyedül jártak, korábban persze vittem őket.
Van úgy, hogy egyszerre megy a mosógép, a szárítógép és a mosogatógép, én pedig olvasok. Nyilván ez egy 2 éves gyerek mellett nem menne, de a kisgyerekkor elmúlik hamar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!