Tegyük fel, hogy senki elől nem veszi el a helyet a bölcsiben egy 2,5 éves kisgyermek, akinek kistestvérrel otthon van az anyukája. Miért kell akkor fújni rá?
Miért nem elfogadható szempont az, hogy délelőtt szeretné a lehető leginkább kielégíteni az újszülött baba igényeit, rendbe rakni a lakást, megfőzni, stb., hogy délután háromtól, amikor már a férje is be tud segíteni a kisbaba mellett, a nagyobbra is jobban tudjon koncentrálni? A két és fél éves gyermek egyébként nem a baba születése miatt kezdte a bölcsit, hanem előbb, amikor anyukája visszament dolgozni, és szereti, szívesen jár, az anyuka döntése csak annyi volt, hogy a kistestvér születése miatt már nem veszi ki a bölcsiől a nagyot, hanem csinálnak mindent a megszokott rendben, oviba is könnyebben beszokik majd, mintha közben megint otthon lenne. Kisváros, egyáltalán nincs túljelentkezés, nem veszi el dolgozó anyuka gyermeke elől a helyet.
Miért gondolják sokan azt, hogy ha egész nap egyik gyermekre sem jut igazán idő és figyelem, anyuka a nagyot leülteti a TV elé, vagy idegesen rohangál a kettő között, az még mindig jobb, mint a fenti helyzet?
Szia :) Látom volt itt hideg-meleg egyaránt.
Nekem 3 gyerekem van, 2 év korkülönbséggel. Nem jártak bölcsibe, amikor a legkisebb született. Mert én így láttam jónak. Nem volt nagymama és más segítség sem. Én úgy láttam a környezetemben , hogy nem esik jól egy 2 évesnek (akinek még nem lehet észérvekkel elmagyarázni, hogy anya nem azért "passzol le" (ezt nem én mondom, hanem esetleg így élheti meg a gyerek)mert jött az új baba és ő már nem olyan fontos ) hogy ez egy szükségmegoldás.
Egy 2 éves szerintem a kortársaival eljátszik 1-2 órát max, de leginkább egymás mellett játszás a jellemző, az együttműködés, konstruktív együtt játszás inkább oviban jön. Tehát azt nem igazán tudom elképzelni ,hogy reggel 8 tól délután 3 ig valóban szükséglete lenne az esetenként 12-15 másik 1.5-2 éves elviselése.
Inkább azt tudom elképzelni, hogy van benne pozitív dolog (a bölcsiben) és van benne igenis szükségállapot.
Ami nem baj szintén, ha anyuka ezt be is vallja.
Hogy könnyebb neki, ha más gondoskodik a nagyobbról , míg ő a picivel van otthon.
És azzal szerintem nincs baj, ha így érzi vagy így is van.
Szerintem ha valaki tervezi a gyermekeit , akkor erre gondolni kell, és talán lehet megéri a 3 év különbséget kivárni. (itt persze nem arra gondolok, ha véletlenül váratlanul kopogtat a kistesó ) .
Az meg megint más szituáció, amikor muszáj dolgozni menni.(de ott megint csak inkább szükséghelyzet van)
A másik dolog ezzel kapcsolatban, hogy sosem szólnék le azért senkit, mert ő viszi bölcsibe én meg nem. Nem vagyunk egyformák és nem éri meg egymást megbántani, attól senkinek se lesz könnyebb az élete.
Meg kell próbálni tiszteletben tartani a másik ember véleményét akkor is ha gyökeresen eltér a mienktől.
Ebben különösen a gondozónők és óvónők kellene hogy jeleskedjenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!