Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Normális, hogy ennyire fél a...

Normális, hogy ennyire fél a másfél éves kislányom?

Figyelt kérdés

Kislányom másfél éves, születésétől fogva nagyon kis érzékeny, nagyon anyás, nehezen tudom másra hagyni, de ha sikerül, 1-2 órát el van nélkülem. Nah a lényeg, hogy a legtöbb idegen helyen sír, fél, ordít. Nálan sem nyugszik meg. Illetve ha hozzánk jönnek olyanok, akiket kevésbé ismer, akkor is ez van. Boltban meg hasonló helyeken elvan. Ahol tudja, hogy nem maradunk ott....

Van a városban 3 vele egykorú, akikkel összejárunk, ott szeret lenni, gyerekektől nem fél. Játszóházat szereti, de ringató foglalkozáson is félt, így nem erőltettem. Előfordul, hogy megnyugszig, de nem ez a jellemző. De volt, hogy teljesen idegen helyre mentünk vendégségbe és nen félt egyáltalán.

Nagyon bánt, hogy ilyen kis szorongó, szeretnék segíteni neki. Folyton kapom, hogy vigyem emberek közé, ez meg is van , de azért nem csengethetek be idegenekhez. :) nyílt terepen egyébként barátkozóbb, zárt helyeket nem szereti. Ki fogja ezt nőni? Egyébként nagyon kis okos, sokat beszél, itthon semmi különösebb gond vele. Szeptemberben kezdené a bölcsit, tartok tőle nagyon.

Járt valaki hasonló cipőben? Mikorra nőtte ki?

Jah és még egy: ha valaki kimegy az ajtón, elmegy, ordít. Gobdolhatjátok milyen jó volt orvosi rendelőben várakozni vele :)

2016. febr. 18. 22:55
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Szívesen, kedves kérdező. Én írtam a tegnapi hosszú választ. Igen, mint látható, a laikusok többsége az én meglátásomhoz képest eltérően gondokodik. Írtam, miért. Nyugaton még inkább elüzletiesedett a világ, sajnos, és nem számít nekik, mi kárt okoznak a felnőtteknek vele, de ott az se, hogy a gyerekeknek mi kárt okoznak - és hazánkban majdnem ilyen durva szinten folyik ezt, sajnos.

Pedig csak józan paraszti ész kell, bár én ezen felül, hogy pusztán józan paraszti, természetelvű logikával gondolkodom, letisztultan, emellett ráadásul szakmabeli vagyok, és számos hozzám hasonló kolléga létezik, aki hozzám hasonlóan gondolkodnak, sőt, szreencsére a magyar ovik többségében már leglaább 20 éve -többek között- az általam leírt hozzáállás képezi a nevelés alapját, de a laikus szülők még mindig nem tudatosak erre, pedig már a rendszerváltás óta terjedőben van az általam feltárt ismeret, sőt, az ezredfordulóra többségi lett, de még a szoci rendszer berozsdásodott (akkoriban ideológiai okok miatt a nyugatihoz részben hasonló) hibás nevelési attitűdje dúl manapság is a szülők többbsége fejében, ezen felül ma meg nyugatról importálja az oviknak még mindig legalább egy harmada a KICSI gyermekeknek (7 év alattiaknak) ártó, üzleties hozzáállást: "vidd ide a gyereked, fejleszd ha kell ha nem, mint a hormonkezelt növényt mennyiségi vonalon, nem törődve a minőségi vonatkozásokkal, melyek ÖNMAGUKTÓL tudnak bekövetkezni és nem fejelsztés által(!), szóval te csak ne törődj evvel, hanem az üzletileg nyerő nevelési attitűddel, és költs rá pénzt, különben éreztetem veled, hogy rossz anya vagy, ha nem fejleszted a gyereked, ha nem erőlteted neki a társaságot, ha nem erőlteted, h másnál nélküled el legyen, blabla" - de hát ezáltal teszik tönkre HOSSZÚ TÁVON, ÉSZREVÉTLENÜL a gyereket! Ráér a fejelsztés 7-8 éves kortól!

(Attól korábban kizárólag azt szabad fejleszteni, aki minimum középsúlyos fogyatékkal él!! És őket csak a fogyatékukra szabottan, szigorúan ellenőrzött módon.)

Józan paraszti észel is belátható, mi a helyzet: figyeld meg az élővilág természeti működésmechanizmusának alapjait. Ennyi az egész. De tegnap részletesen is kifejtettem ,h abból mi következtethető ki.

Ne bonyolítsátok túl a nevelést, ha javasolhatom, hanem gondolkodjatok természetes módon, és NE divat szerint! Legyél rá tudatos, hogy öntudatlanul a hatalmak, és az üzlettulajok számára kedvező, de a KICSI gyermeketek számára észrevétlenul fokozatosan több kárt (neurózis, szorongás, az életkori sajátosságok háttérbe szorulása miatt hiányos fejlődést), tehát több kárt, mint hasznot okozó módszereket követtek, legalább is a legtöbb szülő!

Elhitetik veletek, hogy "akkor vagy lelkiismeretes, ha rángatod ide-oda a gyereked, így fejleszd, úgy feljeszd, és nem számít, hogy még nincs 7 éves"... Holott épp fordítva működik a valóság. Akkor vagy lelkiismeretes szülő, ha a valódi , gyakorlati megfigyeléseken alapuló szakmai ismereteknek utána olvasol , mind többnek, és nem a szakemberek azon részének hiszel, akik pénzt kovácsolnak az ilyen-olyan szakköreikből....

Tehát TÖBB FAJTA nevelési elvnek kellene utánolvasnatok, ha lelkiismeretesen akarjátok nevelni gyermekeiteket. Ami azt jelenti, hogy hibás hozzáállás, ha cska úgy hiszel annak, aki neked szimpi. Nekem se higgy!! Erre kérlek, hanem gondold végig, amiket írok! Ne higgy! gondolkodj! És ne csak az én meglátásaimon gondolkodj, hanem mind több félén, de szerintetek máködik az, ha többségében laikusok meglátásain agyalsz, meg a szakkreikből élő "szak"embereknek...?? Van szémos remek, pedagógiai főiskolákon kötelező alapmű, szakköny, pl.:

Mérei-Binét: Gyermeklélektan. Több példány van ezekből még sázmos kiskönyvtárban is...

(Vagy a klasszikus pszichológusok: C.G.Jung és Freud írásai.)

Ezekben többségében olyan kutatási eredméynekről olvashatsz, melyek ne mpuszta elméletek, és nem arról szólnak, hogy "mááá a nagyio is így nevelt engem, oszt' mégis ember lött belőlem.",. hanem TUDATOS, a gyermek elsődleges érdekeit és fejlődését figyelembe vevő kutatási eredméynekről, megfigyelésekről olvashattok. A gyakorlatban tapsztalom realitásukat, szakemberként! Nem azt mondom ,h 100% mindenben egyet értek ezekkel, de sokkal töbet adnak, mint egy laikus hasraütésszerű, örökölt nevelési elve, melyek puszta félelemre épülnek ("jaj mi lesz, ha nem őg ynevelek, mint az én anyám/nagyszülőm"), és/vagy puszta divatra épülnek, ha tudatosan tszed, ha nem. A szakemberek kutatási eredméyneiben az a hasznos, hogy van miből válogatni, van miket végiggondolni, szelektálni - ésinkábbezekből, mint a laikusok, meg az üzletemberek nem a gyermekekből kiinduló nevelési elveiből... Ezen felül én önállóan is gondolkodom, és ezt is javaslom mindenkinek.

A tömegdivat üzleti ill hatalmi okokból fentről generált tömegmanipuláció, sokszor trükkösen lelkiismeretfurdalást generálva működik az esetben, ha te a divattól eltérő nevelési hozzáállást fontolgatsz:

"ne merészelj máshogyan eljárni -mondom én , a hamis "üzletember"-, mert akkor azt sugallom én, az üzletember, hogy rossz anya vagy! Inkább fizesd ki a játszó foglalkozást, inkább vedd meg az ilyen iskolaelőkészítőt, fejlesztőt, blabla, mert akkor vagy jó anya! Lehetőleg már 2 évesen tanítsd kinaira -na jo, azért ezt még én se akarom én, a nemtörődöm "üzletember" tőled , te szülő-, atletizáld, és erőltesd társaságba, ha akarja , ha nem - edzed a 2 évesedet, az 5 évesedet lelkileg, meg agyilag, mert ha nem teszed, rossz anya vagy, ráadásu akkor nem hoznál pénzt nekem - mondom én, az aljas, nemtörődöm "üzletember" ".

Nem baj, ha a józan megfontolás néha véletlenül egybeesik a divattal. A lényeg: önállóan gondolkozzaotk ,és letisztultan. Ezen felül ha mások gondolataira is kíváncsiak vgytok -én pl inspirálni vagyok itt, nem azért, hogy higgyetek nekem-, akkor ezen felül olvasatok SZAKkönyveket. Ne divat szerint neveljetek és ne megszokás szerint, a nagyitoktól örökölve...

NE a túlbonyolított, rafinált, de reálisnak LÁTSZÓ divat szerint,

mivel nem érdekli a hatalmakat, se a bizniszembereket, h hány gyerekenek, hány felnőttnek ártanak a trükkjeik által, hogy marhaságra buzdítanak titeket! Az csak nekik nyerő, adod nekik apénzt a lassan ártó méregért! Nekik a pénz fontos csak!

Tisztelet a kivételnek, de amiket hisztek, azok a hatalom, illetve a biznisz emberek elvei. Csak éppen trükkösen van adagolva úgy, h észre se veszitek, hogy az az...

Semmi baj, én nem haragszom, én csupán felvilágosítás, elgondolkodtatás céljából fejettem ki tapasztalataimat, megfigyeléseimet, melyet már legalább 20 éve a magyar óvodák többsége alkalmaz mint nevelési elvek - a gyarkolati tapsztaltukból, megfigyeléseikból eredően: tehát hogy NE alkalmazz, NE engedj direkt fejelsztést a gyermekeknek, amíg ők nincsenek 7 évesek! Kivéve, ha minimum középsúlyos fogyatékkal él a gyermeked, de akkor is csak nagyon célzott fejlesztést!

Önmagától fejlődik a gyermek, persze ha te mint szülő biztosítod számára az érzelmi biztonságot, és a választékot, értelmes, természetes tevékenységre.

Ellenben a többség általi hibás hozzáállás a gyermek 8-10 éves korára fog kiütközik, addigra meg már nehezen fogjátok észrevenni az összefüggést avval, hogy milyen fajta hibás nevelési attitűdöt alkalmaztatok a gyermeketek annak idején, togyogó, meg ovis korában, és meg fogjátok magyarázni valami teljesen mással. Ennek semmi értelme. A gyermek nem kísérleti nyúl, hanem humán lény. Ezért javaslom, h gondolkodjatok temrészetes módon, és ha kell segítség, akkor a nyereségvágytól NEM hajtott szakemberek gondolataiból szelektáljatok, NE laikusoktól.

De egyébként én az állatkísérleteket is betiltatnám, ha rajtam múlna. Nem ti vagytok, akik tudatosan kísérleteztek, evvel tisztában vagyok. Ti inkább öntudatlanul engedtek annak, h a biznisz emberek, illetve a hatalom , gyermekkísérletező hozzáállását átvegyétek. Ez is baj, mivel bár akaratlanul, de a cinkosaik vagytok. De hát minden felnőtt maga dönt, mit tesz. Én elmondtam, amit tudok és tapasztalok, és azt, h a magyar óvodák 55 / 65% -a már minimum 20 éve az általam megfogalmazott hozzáállás szerint jár el. Sajnos se az iskolai oktatás nem emelkedett, se a bölcsődei gondozás, javarészben, hazánkban. De bár úgy lenne...

(Nyugaton meg már sajnos évtizedek óta gyermekellenes a hozzáállás, a túl korai, tehát ártó direkt fejelsztési attitűdje által. Bár a szocializmusban is hasonló hibák dúltak, anno, csak hát másfajta ideológiai okokból tehát.)

Természetesen nem kötelező egyetérteni szakemberekkel, így velem se, és lehet hinni felőlem a szakemberek kisebb részének, akik az üzleties szempontnak dőlnek be (vagy rosszabb esetben tudva tudják: gyermekellenes, ami tesznek, de pénzt hoz nekik) - nos, ez a szomorú, amikor egyes szamkemberekre jellemző a súlyos hiba!

A gyermeküknek jót akaró, ám de laikus szülők nem tehetnek arról, ha megtévednek, de ha szakember esik bele ilyen alap hibákba, az már több, mint szomorú. Persze a szülőnek is kötelessége tudatosodni, és nem engedni a divatnak, hanem gondolkodni, és szakkönyvekből is tájékozódni:

ALAP szakkönyvek:

- Mérei-Binét: Gyermeklélektan.

- Vekerdy Tamás, sok évtizedes kutató, gyermekpszichológus írásai, videói:

(részekre vágott videó, első része íme ) :

https://www.youtube.com/watch?v=NiMO7n1kKRk

Hátha lesznek, akik veszik a fáradtságot felülvizsgálni az általuk divatból (öntudatalnul) alkamazott hibás nevelési elveiket.

Köszönöm a tisztelt figyelmét minden olvasónak. :)

2016. febr. 20. 18:17
 12/13 anonim ***** válasza:
Szia! Kettes vagyok. Ígértem bezámolok róla, hogy ment a beszoktatás a kis mimózámmal. Nos, én voltam a legjobban meglepődve, de szinte simán ment. Volt és van is kis sírás, de hamar meg tudják nyugtatni, és szépen el van egész nap. Ott is alszik, azt is megszokta. Nagyon jól alkalmazkodnak a gyerekek és ha szeretik a gondozónőt nem lehet gond. Nekünk tündéri gondozónénijeink vannak, ismerem őket régen, tudják mi a gyerek gyenge pontja, könnyen elbolondítják ha elszomorodik, vagy eszébe jut anya. Szóval ne aggódj, közösségben sokat változnak a gyerekk! :-)
2016. ápr. 13. 16:35
 13/13 A kérdező kommentje:
Szia! Nagyon rég voltam itt, köszi hogy írtál! És adtűl egy kis reményt, mert egy hét múlva mi is kezdjük a beszokatást a bölcsibe. Bár sokat változott az én kislányom is, de azért tartok tőle.
2016. aug. 8. 13:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!