Hogy lehet fegyelmezni egy másfél évest? Kikészít, lassan bekattanok teljesen.
Alapvetően jól elvagyunk, nagyon-nagyon türelmesen állok hozzá, mindent elmagyarázok, megmutatok, rengeteget viszem levegőre, hagyom kibontakozni, mászni, pocsolyába ugrálni, bogarászni, 15 perces utat egy óra alatt megtenni... szóval tényleg nagyon igyekszem.
Aztán valami történik a kis agyában és olyanokat kezd csinálni, ami tilos. Mindig is tilos volt. Türelmes vagyok, leguggolok hozzá, a szemébe nézek, elmagyarázom és sosem engedek. De egyszerűen csak beleröhög a képembe, amitől felmegy a pumpa és ahogy próbálom visszafogni magam, egyre idegesebb leszek. Ha nem engedek elkezd sírni, mint akit kínoznak, a figyelem elterelés sem működik, ha már behergeli magát meg én sem vagyok tökéletes másfél éve 0-24-ben mintaanyának lenni... lehetetlen... legalábbis nekem az. Szóval ő röhögve hergel, újra és újra tilos dolgot csinál és figyel engem mosolyogva, én meg sajnos nem tudom, hogyan kell jól kezelni az ilyen helyzeteket, mert hatástalannak érzem az összes "praktikát".
Lényeg, hogy egyre gyakrabban fordul elő és nem tudok uralkodni magamon, úgy elkezdek kiabálni, hogy magam is meglepődök, de ez ördögi kör, mert ettől még rosszabbul érzem magam, hogy szar anya vagyok és még kevesebb türelmem marad a nap további részében. Ezek után általában sír egy kicsit, majd odajön hízelegni, bújik, puszilgat, a kezemet kéri, hogy simogassam. Annyira aranyos, ilyenkor mindig elmondom miért voltam mérges és kérem, hogy máskor ne csináljon ilyet, mondom neki, hogy nagyon szeretem és jól meg is szeretgetem. Ezek után lenyugszik, könyvet nézeget, pedig nagyon ritkán tud egyedül játszani. De alapvetően sokat szeretgetem, gyengéd a kapcsolatunk és az egész nap róla szól, ezért nem hiszem, hogy a figyelmemre pályázik a rosszaságaival...
Bárkinek bármi jó tanácsa van számomra, ne tartsa magában, mert komolyan nagyon kikészít, hogy nem tudok uralkodni magamon, hiába a magneb6 és az önfegyelem, ez a kis csoda elveszi az eszem, ráadásul 5 hónapos terhes vagyok.
Köszönöm nektek!
Nem vagy szaranya. Türelmes, odaadó, fegyelmezett, normális anya van, akinek a gyermeke közelít/belépett a dackorszakba. Ez ezzel jár. És készülj, mert rosszabb is lesz. Kikészülünk, elfáradunk, szar anyának tartjuk magunkat, sírunk, fogadkozunk. Ha néha elgurul a gyógyszerünk és jót kiabálunk, attól még nem lesz sérült a gyermek és ennyi belefér.
Sovány vigasz, de ezt csak túlélni kell és lehet, lehetőleg ugyanilyen fegyelmezettséggel tedd, mint ahogy eddig is tetted. Eljön majd a vége, ne aggódj. Egyszercsak elkezd majd ritkulni, megszűnni a dacoskodása, de felváltja ezt a rettenetet a kiskamaszkori szarság. Állítólag az rosszabb.
Az én lányom már 5 éves lesz, visszagondolva, nem tudom, hogy hogyan éltem túl, pedig ő a kevésbé dacos gyerekek közé tartozott, viszont már csak nyomokban van ellenkezés benne.
Nem vagyok benne biztos, hogy jó megoldás, ha nem veszel róla tudomást. Mert ezt pont azért csinálja, hogy megtanulja a határait, és megismerje a reakcióidat. Ha mindig ugyanúgy reagálsz egy "rosszalkodásra", akkor megérti, hogy azt nem szabad, és anya akkor mérges lesz...vagyis az nem megfelelő viselkedés. Ez egy nagyon hosszú folyamat (dackorszak), de maradj következetes, ha valami tilos, az mindig tilos, akkor is ha éppen mosogatnál, és nem szeretnéd félbehagyni amit éppen csinálsz, vagy fáradt vagy és nincs kedved felkelni a kanapéról. Mindenkinél elszakad a cérna néha...ez ilyen. De próbálj arra törekedni, hogy azért saját magadat ne idegesítsd fel feleslegesen, próbálj nyugodt maradni belül, kívülről viszont látszódjon rajtad, hogy a döntésed végleges: a nem az nem. Ha rosszat csinál, határozottan "kicsit mérgesen" szólj rá, vidd el onnan...stb. Akár többször is, mert többször is meg fogja próbálni ugyanazt (az önfejűbb gyerekek akár 200szor is). Nem baj ha sír, valahogy neki is ki kell fejeznie a nemtetszését, nem fojthatja magába az érzéseit. Majd megnyugszik, és keres valami más elfoglaltságot.
Saját magadban rendezd le ezt a dolgot, hogy mostantól ez egy ilyen időszak lesz, fárasztó lesz, de te egy ügyes, türelmes és következetes anyuka vagy (még ha néha tényleg ki is borulsz)... és egyszer ez az időszak is elmúlik majd, ha nagyobb lesz már, elég lesz csak a megszokott határozott módon rászólnod, esetleg nyomatékosítanod, hogy a "nem" végleges.
Az 1. gyerek megedz mindenkit, én a 2.-nál már sokkal nyugisabb vagyok, mert egyszerűen hozzászoktam furcsaságokhoz, helyzetekhez.
Sztem mindent szépen, helyesen csinálsz, és ő szeret,aranyosak vagytok. Még azon a tanácson is gondolkodom, hogy MagneB6-ot vagy Valerianát javasoljak, mert teljesen mormális és viszonylag nyugis a reakciód. Én is szoktam rákiabálni, üvöltöttem is már, de mint a kígyó, kisiklik a kezeim közül azzal, h beszélek, megmagyarázom, miért helyes/nem helyes, és látom, már rám sem figyel/már mással foglalkozik/nevetgél/újabb rosszaságot kezd el stb. Nekem ez az idegesítő, amikor oda sem figyel.
Pár hónapig fog ez tartani, aztán egy része elmarad, szinte megkönnyeddülsz, de lesz helyette valahogy másként. Ha sokat olvasgatsz hiszti, viselkedés okai témában, empatikusabb leszel, ráhagyod hogy ez egy fejlődési fázis, igen, ez ilyen, és neked is könnyebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!