Milyen módszerrel lehet fegyelmezni másfél-kétéves körüli babákat (gyerekeket)? (pl. sarokban állás, seggreverés, stb)
Kicsit megmosolyogtam a kérdésedet :-),mert az én 18 hónapos tündérkém jutott eszembe ...
A bátyus hiperaktív és gyógypedagógus szerint úgy néz ki bizonyos jelekből,hogy a kislány is nagyon gyanús.
Ilyen pici korban sem seggreverés(később sem nagyon) ,sem sarokbaállítás nem jön szóba nálam,ellenben határozottan megfogom a kis kezét ha csapkod vele és annyit mondok nem szabad,mert ez fáj anyának,elterelem a figyelmét ha hisztizik valamiért.
Ilyenkor még éretlenek a gyerekek nem várható el tőlük,hogy nagyfokú önkontrollal rendelkezzenek,hogy a viselkedésüket teljesen szabályozzák ,még sok mindent nem értenek és nem direkt csinálnka a mi bosszantásunkra ,ők még ilyenkor úgy hiszik ők vannak a világ középpontjában,csak a saját kis érdeküket képesek szem előtt tartani.
Viszont amit el lehet követni a nevelésben már ilyenkor is az az,hogy megmosolyogja a szülő,hogy milyen édes a gyerek ilyenkor,viccesnek kezeli a szituációt,mert később már nagyon nehéz lesz a 4 éves hasonló viselkedését mások előtt pironkodás nélkül kezelni.
Éreznie kell a picinek,hogy a szülő a vezér,hogy ő diktál,mindezt türelemmel,szeretettel,de határozottan és következetesen.
Azt azért most úgy elképzeltem, ahogyan a 22 hónapos kisfiam a sarokban marad és ott bánja a bűneit. :)
Én szoktam a pelusára csapni, de igyekszem csak nagyon-nagyon végső esetben. Akkor mondjuk egy fél órára abbahagyja azt a rosszalkodást (és csinál helyette másmilyent), de hosszú távú hatása nincs. Ennyi idősen talán még nem is lehet elvárni. Szóval marad a lehetőség szerinti megelőzés, és a figyelemelterelés, közben magyarázás.
Arra viszont büszke vagyok, hogy ordibálni, prédikálni és a gyereket szapulni soha nem szoktam.
Bocs az off-ért, de erre én is kíváncsi lennék, mert nálunk eddig semmi sem használt. Most a fenyegetőzés egy ideig bevált pl. hogy ha nem fejezed be/még egyszer hozzányúlsz, rácsapok a kezedre. Be is jött egy ideig, de mostmár tartja a kezét, mert szerintem kíváncsi hogy mi lesz, mert eddig még nem kapott.
Sarokba állítás egy másfél évesnél? Én nem hiszem hogy van olyan másfél éves, aki felfogná, hogy miért kell sarokba állnia, és min gondolkozzon el. Még ha mintagyerek, akkor sem. Az én lányom 2.5 éves, beszél, ért mindent, de életében nem állt be a sarokba, inkább azt mondja álljak be én.
Hát ha az én fiam a határozott, felemelt hangra sem reagál, akkor bizony kap a fenekére.Akkor tudja hol a helye és egyből csinálja amit mondok neki.Tudom, ezzel sokan nem értenek egyet, de nem érdekel.
Kiegyensúlyozott, jókedvű, eleven, 16 hónapos fiú.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!