Vinnétek 5 éves gyereket temetésre?
közeli rokonéra, főleg szülőére biztosan vinném, persze előtte elmagyarázva, mi vár ott, mi történt, hogy kell viselkedni - az ő szintjén
távoli rokonéra nem vinném
Amikor apukánk meghalt, én voltam 3 éves, testvéreim 5 és 7 évesek.
Ők ott voltak a temetésen, én nem.
(ez 28 éve volt)
Szia! Mindenképpen el kell vinni a temetésre. És mihamarabb meg is kell neki mondani, hogy mi történt.
Nézd, én teljesen megértem, hogy nem könnyű ez a családnak, nem elég a saját bánatuk, de még a gyerekével is nekik kell foglalkozniuk. Viszont azt tudom, hogy én hat voltam, mikor édesanyám meghalt, és nem vittel el a temetésére – sőt, utána mondhatni, hogy „tabutéma” lett, nagyon-nagyon ritkán mertem csak róla kérdezni.
A legrosszabb, amit tehetünk egy gyerekkel, ha titkolózunk előtte – mert akkor képzelegni kezd. Hová lett a halott? Őt azért nem vitték el, mert a halál, a temetés egy rémes dolog? A többiek nem is foglalkoznak vele, ne adj isten, nem sírnak előtte – pedig a gyászban a gyerekeknek is segít, ha látják, hogy nincsenek egyedül, hogy másnak is fáj a veszteség, hogy a felnőttek is sírhatnak miatta.
Felnőtt fejjel sokat olvastam ebben a témában, és a legnagyobb szakértője a témának Polcz Alain, érdemes olvasni tőle a gyerekekkel és a halállal kapcsolatban.
Felnőttként soha nem bocsajtanam meg, ha nem mehettem volna el apa utolsó útjára..akkor is, ha fáj , és ha alig értem miről van szó...
Arról nem beszélve, ha nem látja a gyermek , hogy el lett temetve , akkor neki csak simán "eltűnik". Mindig várná .
Régen is elvitték a gyerkeket, nem csináltak tabut a halálból. Láthatták az elhunytat, megsimogathatták, elbúcsúzhattak tőle. Teljesen természetes dolog amellett, hogy lelkileg fáj. A tabu azonban rengeteg félelmet szül, mert titokzatos, nem lehet róla beszélni, eldugják, nem látható, de a hatása dolgozik...
El kell szépen vinni, fel kell rá készíteni, írni közösen apának egy búcsúszöveget, verset. Egy 5 éves gyermek halálképe még teljesen más, mint a felnőtté. Polcz Allein tényleg nagyon jó!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!