Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi ebben a helyzetben a...

Mi ebben a helyzetben a megfelelő megoldás?

Figyelt kérdés

Tegnap sétálni voltunk a fiammal (2,5éves), amikor kijöttünk a parkból, a fiam előrerohant, egyenesen a forgalmas úttest felé. Nem futott ki, de fogalmam sincs, megállt volna-e, ha nem kiabálok rá. Persze, lekapom a tíz körméről, és közlöm, hogy vége a sétának, megyünk haza.

Na, most mit tehetek ebben a helyzetben?

- Babakocsi, amibe bekötöm, nincs nálam

- Lábbal hajtós autó a kezemben, de ha arra ráültetem, semmi büntetés szaga nem lesz a dolognak.

- Félkézzel nem tudom tartani a kapálózó gyereket.

- Esetleg kézen fogva végigrángathatom az utcán, de itt is felmerül, hogy nálam táska és az autó.

Ti mit tettetek volna? Lehetőleg kíméljetek meg a "meg kellett volna nevelni" kommentektől.

2015. aug. 5. 11:11
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha már egyszer azt mondtam neki, hogy megyünk haza, akkor abból nem engedek. Egyik kezemben a kocsi, másikban a gyerek keze és megyünk. Rángatni nem rángatom, rosszat tesz a csuklójának, de ha kell egy órán át várom, hogy induljon el, türelmes vagyok. De mást nem csinálunk, mint megyünk haza. A hiszti is elmúlik egyszer, és utána megyünk. Megvárom, míg elindul, mert előbb-utóbb el fog. Igen, nagyon nehéz ez, főleg megrakodva. Érdemes ilyenkor más jellegű beszélgetést folytatni, leülni egy közeli padra és amíg úgy nem érzed, hogy átbeszéltétek, miért volt ez rettenetesen veszélyes, mehet tovább a nap. Célravezetőbb, mint megvonni tőle az egész szórakozást, szerintem. De ha már egyszer ilyet mondtál, akkor be kell tartani. Csak érdemes utólag átgondolni, ez volt-e a megfelelő döntés. Amíg indulatból cselekszel, nem biztos, hogy helyesen döntesz. Ezért érdemes leülni, átbeszélni, ami történt, mert addig te is lehiggadsz, és utána meg tudod fontolni, hogy milyen következménye legyen a dolognak, és nem reagálsz felindultságodban.
2015. aug. 5. 11:16
 2/7 anonim ***** válasza:
Pedig muszáj kézen fogni és hazavinni, szerintem. Ha annyira hisztizik, hogy rángatja a kezed, szépen fogd meg a két karját, guggolj le hozzá és nyugodt, de határozott hangnemben "beszéld meg vele a dolgokat". Mást sajnos nem tudsz tenni. Ha kiakadsz nem fog lenyugodni ő se és hazáig vergődik majd. (tapasztalat) És amint hazaértek bünti. Elveszel tőle valami játékot, leülteted pár percre, stb a lényeg, hogy ne csinálhassa azt amit akar. Meg fogja érteni nyugi. Az én fiam is párszor feszegette a határokat ilyen idősen és azt hittem nem fogja tudni mért kapja, de tudta. Több eszük van, mint hinnénk.
2015. aug. 5. 11:20
 3/7 A kérdező kommentje:

Egyébként is hazafelé tartottunk volna, szóval ilyen téren nem vontam meg tőle a szórakozást, csak így kicsit feszesebben.

Az volt a gondom, hogy ha megfogom a kezét, egész végig rángatja magát, ha meg nem, akkor nem érzi, hogy rosszat csinált.

Persze rögtön leguggoltam hozzá, és elmondtam neki, hogy milyen veszélyes. Ilyenkor az lenne a jó megoldás, hogy be a babakocsiba, és nincs tovább saját lábon közlekedés, de nem volt nálam.

2015. aug. 5. 11:37
 4/7 anonim ***** válasza:

Nálunk kismotorral nem állt meg ebben a korban egyszer, úgy kellett elkapnom. Rohantam utána kiabálva, rajtam a sok cuccal. Azonnal letéptem ijedtemben a motorról és elkoboztam pár napra tőle. Értelemszerűen már akkor sem ülhetett rá vissza.

Nálatok annyiban más a helyt, hogy nem járművel nem állt meg. De én nem engedtem volna beleülni ezután, inkább megszakadok, de fogom a kezét hazáig.

2015. aug. 5. 11:46
 5/7 anonim ***** válasza:
Én körülbelül egy fél évig jókat futottam utána amikor akár gyalog, akár a kis lábbalhajtós műanyag motorjával mókát csinált abból, hogy egyre gyorsabban ment megállás helyett. Aztán gondolom érett annyit az idegrendszere, hogy megértette. 3 éves kora óta mindig megáll az útszegélynél (vonalnál) akár gyalog megy előre, akár motorral, vagy futóbiciklivel. Azt hiszem ehhez is kell egy érettségi szint, mint a cumi elhagyásához. Korábban hiába magyarázod neki el 100-szor, hogy elüthet egy autó, és fájni fog. Szerintem nem fogják fel, mit jelent. (És főleg tetszett neki, hogy üldözöm ... )
2015. aug. 12. 14:47
 6/7 anonim ***** válasza:
Meg kell tanítani a hülye gyereket, hogy nem szabad. Ha valami baja esik az a te hibád lesz azaz szülői gondatlanság. Nem nyavalyogni kell, hanem meg magyarázni a mocskos kölyöknek hogy állj meg Lázár, mer le keverek 2 pofont magamnak.
2015. aug. 15. 14:17
 7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó, köszönöm ezt az értékes hozzászólást. Sokat segítettél.
2015. aug. 16. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!