Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Régen hogy oldották meg ezt a...

Régen hogy oldották meg ezt a nyári szünetes mizériát?

Figyelt kérdés
Tudom hogy több rokon együtt lakott, nagyik, testvérek, sógorok, de biztos nem mindenhol. Rossz hallani, hogy a mostani szülők előre rettegnek a nyári szünettől, és hogy várják az ovinyitást. Sokan csak felváltva tudnak szabira menni, 1 hétig apa 1 hétig anya van otthon, hogy együtt lenne a család, már csak 1-1 hét a nyárból. Kellett ez a nőknek, hogy igenis dolgozni akarnak, tényleg?
2015. jún. 28. 12:59
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
96%

A mi esetünkben volt 2 pár fiatal, de már nyugdíjas nagyszülő. Velük voltunk a nyáron.

A női munkavállalásnak ehhez semmi köze. De ha mégis: a férfi is felmondhat, és akkor is meg van oldva a nyári szünetes probléma.

2015. jún. 28. 13:03
 2/20 anonim ***** válasza:
89%

Amikor én voltam gyerek a 80-as években Budapesten, akkor egyedül voltam otthon, és "bandáztunk". Az osztálytársaimmal kisiskolásként egész nap lent voltunk a játszón, nem ilyen volt a világ. A nyár nagy részét a nagyszüleimnél töltöttem vidéken, vagy táborban. Óvodásként pedig csak 2 hét zárás volt, ami ugyebár nem megoldhatatlan.

"Kellett ez a nőknek, hogy igenis dolgozni akarnak, tényleg?"

Akar a fene dolgozni! Ha megtehetném, hogy a gyerekeimmel maradok, nekem az lenne a csúcs. De sajnos a férjem nem keres annyit, hogy eltartson egy családot. Szóval ne beszéljünk már butaságot. Nem mindenki azért dolgozik, mert hú de jó. Tudod, a semmiből nem lehet megélni.

2015. jún. 28. 13:08
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Én a 90-es években voltam gyerek. Ketten vagyunk testvérek (2 év van köztünk), nálunk úgy volt, hogy kb. 12 éves koromtól én voltam otthon egyedül tesómmal, mert szüleim dolgoztak és sehogy nem tudták megoldani az felügyeletünket. Táborokat meg nem tudtak fizetni. Túléltük így is :)
2015. jún. 28. 13:12
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

mikor a szüleim voltak gyerekek akkor heti 6 nap volt óvoda és nem volt nyári szünet!

mikor én voltam gyerek akkor nem tudom, hogy volt-e nyári zárás, mert anyukám nem dolgozott. ahogy a 30 gyerekből 28-nak... pont akkor jött be ez, hogy nem volt kötelező dolgozni, sőt gyest és csp-t is adnak, így sok anyuka vagy egyáltalán nem dolgozott vagy otthon, pl. varrt :)

2015. jún. 28. 13:16
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Mi a 80as években voltunk gyerekek. A nagyszüleink már 53-55 éves korukban nyugdíjasok voltak, nem úgy, mint most, hogy anyósom már 60 éves, de még 2 évet dolgoznia kell.

Falun nőttünk fel, és sokat "bandáztunk", ahogy már előttem is írták. A környékbeli gyerekek összejöttek és valamelyikünknél játszottunk (ált. otthon volt valamilyen felnőtt), vagy csak a házunk előtti nagy réten fociztunk, játszottunk, a házunk melletti patak mentén bunkereztünk.

Sokat nyaraltunk a fent említett nagyszülőknél.

2015. jún. 28. 13:18
 6/20 anonim ***** válasza:
37%
Velünk laktak a nagyszülők, így nem volt gond. Aki ma ezt csinálja, gyakorlatilag lenézik, pedig sok előnye volt a dolognak.
2015. jún. 28. 13:20
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Mit értesz régen alatt? Mi is a nagyszülőkhöz voltunk leadva 2 hónapra és csak 1 hónapot oldottak meg a szüleink, általában abból 1 hét családi nyaralás, 1 hét tábor, 1 hét otthoni lébecolás volt.

A világháborúk előtt elég volt egy családnak csak a férj fizetése, aztán valakinek dolgozni is kellett, amíg a többi harcol, aztán a fiúk hazajöttek, de addigra minden átrendeződött... Ha újra elég lenne egy kereső fő családonként, biztos másképp alakulnának a dolgok, tán még eltartott apák is lennének szép számmal (bár biztos most is akadnak).

2015. jún. 28. 13:22
 8/20 anonim ***** válasza:
73%
Tagadhatatlan, hogy ez a saját elszántságból vagy kényszerből adódó idősebb kori munkavégzés ténylegesen csökkenti a "rendelkezésre álló nagyszülők" létszámát. Többnyire 50-60 éves korukban lesznek az emberek nagyszülők, de manapság ez még nem nyugdíjas életkor és a kétkeresős családmodell mellett a nagymamák is "dolgozni" kényszerülnek. És ez bizony nemcsak a nyári szünidőt tekintve okoz gondokat a szélesebb családokban, hanem egyben gátolja az unoka-nagyszülő közti szorosabb kapcsolat kialakulását is.
2015. jún. 28. 13:26
 9/20 anonim ***** válasza:
74%

Igen, en is hobbibol jarok dolgozni es passzolgatom a gyereket. Kellett ez nekem persze. Jo felfogas mondhatom.

Regen is ugyan igy volt h nagyszulok, rokonok, sot modok jobbat nekunk anyumek regen bebicsoszt fogadtak fel mert annyi idejuk sem volt. Inkabb ez mint 16 gyerekkel otzhon uljek es varjam a segelyt es irkalgassam ki minden honapban mikor kuldik mar a csaladit.

2015. jún. 28. 13:47
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
mi az ovodában voltunk szinte egész nyáron. a maradék idoben a nagymamámnál 1 hetet (tolunk 200km-re lakott), majd 1 hetet a szulokkel valahol.
2015. jún. 28. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!