Nálatok az 5-6 éves gyermek mennyit számítógépezhet egy nap?
Úgy látom valaki(k) nagyon magukra vette :).
Van szemüvegem, és használom is, de csak vezetéshez. Alkalomadtán majd elmesélem a szemészemnek is, hogy egy random netező szerint ő nettó hülyeségeket beszélt, biztos értékelni fogja :D.
Ettől függetlenül sincs eltiltva egyik gyerekem sem a kütyüktől, de nem lesz belőlük görnyedt hátú lustaság.
"Kicsit off, én már a suliban is nehezen láttam el rendesen a tábláig ha hátul ültem. 6 év irodai munka után már a laptop képernyőjénél tovább nem látok rendesen. A nappalinkban a tévét se tudtam normálisan nézni, amíg nem volt egy óriási led tévénk."
Mondd el neki nyugodtan. Úgy akartad láttatni, hogy nincs szemüveged, ami elég buta dolog lenne. És arra utaltam a válaszomban hogy valószínűleg te sem a sok gépezés miatt lettél látáscsökkent. Az egész mai életvitelünk nem tesz jót a szemnek, és nem erre lett kitalálva, de tök mindegy hogy egy gyereke pl olvas, vagy képernyőt néz fél órát, mert nem maga a képernyő, hanem a hosszas közelre fókuszálás nem tesz jót a szemnek, ezért lesznek sokan rövidlátók. De te is egy rendkívül sztereotip képpel élsz mindenkiről aki számítógépet használ. Mint mindent a gépet is lehet jól és károsan is használni. Mindenkinek az egyéni ítélőképességén múlik hogy képes-e erre. Ezt kellene kialakítanod a gyerekedben, nem tiltani, mert abból semmit nem tanul. De mindenki ott cseszi el ahol ő akarja. Az én gyerekeim a napi kb 1/2 óra gépezéssel köszönik jól vannak, és ez sem rosszabb mintha tv-t néznének ezidő alatt. Sőt attól szerintem jobb. Ezért nem is értem azokat a válaszokat, hogy az ő gyerekük nem gépezik ám, csak tableten néz mesét. Mintha az jobb lenne.
nálunk ha jóidővan többnyire egy percet se, ha rosszidő, akkor akár 2 órát is. pl traffozik. vagy épít a minecraftban. Játszik kis logikai játékokat.. keres mesét a youtubeon, meg zenét... mindent CSAK FELÜGYELETTEL!! egy szabály van, egyedül se gép, se tv egyenlőre. közelben kell legyünk.
jóidőben meg ha akarnánk se ülne egyik gyerek se a gép elé. Mert bicaj görkori, roller, bogarászás, minden ami mozgás és természet. le se bírnánk őket kötözni.
A szgép meg a technika pedig az élet része. Én örülök, hogy már a 5 és féléves is ésszel tud keresni a youtubeon. Vagy talál magának játékot, simán nyomtat magának kifetőt, aztán fogja az ecsetet fetéket és kifesti. a nagyobb meg a kisiskolás már simán utánanéz ennek annak a googlen, és kérdez, stb. szóval nem nem hisze el mindent, hanem ésszel. ettől még imád olvasni könyvet is.
Amúgy pedig igen, az egész technika az élet része. lehet tiltani, meg ajtó helyett követ görgetni a bejárat elé.. csak minek?
na most majd jól tovább romlik a válaszaim jósága:):) mondjuk nekem gyerekkoromban hoztak haza C+, és direkt elé ültettek. meg tvt is nézhettünk. meg mentünk kirándulni is, meg mozogtunk stb. elfér az egész egymás mellett. szerintem jó dlog a technika. A szélsőségek semmiből sem jók.
ami meg vicces, hogy a nagy technikatiltók társaságban mindig elcsodálkoznak, hogy az elvehetem a telót játszanira igent mondok a ygerekeknek. aztán nézik, hogy csak megmutatják mit szeretnek, és közlik, de most menjünk inkább fogócskázni, építeni, bármit amit társaságban lehet. Hogy náluk el se lehet vonszolni ha megkapja a gyerek... nálunk hogyhogy maguktól egyszerűen leteszik. Hát tudják hogy az csak egy eszköz, nem cél. úgy tszik le. Maguktól. ennyire egyszerű.
Az egyik fiam aki 7éves, keveset gépezett eddig, de most rátaláltak a jobban gépfüggő 5éves öccsével egy játékra, azóta sokat játszanak vele. Most nyári szünet van- mivel az idő is rossz, engedem nekik, de iskola-oviidőben heti 2x ülhetnek le gépezni 30-40percre és be is tartják.
Ha jó idő van, és lehet medencézni meg saralni, akkor úgyis kint vannak a kertben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!