Bantott már meg Titeket kisgyereketek ennyire? Vagy csak en reagálom túl?
Lassan 6 eves lányom mindig dacos, nehéz természetű gyerek volt, sokszor magas lóról beszél, ellenséges szemtelen, hozzáteszem, sosincs ráhagyva.
Most elkezdett elég durván kritizálni, hogy husi vagyok, meg nem szép a lábam, meg a hasam, meg csúnya vagyok, ilyesmiket. Mostanában többször volt, hogy megjegyzett dolgokat, de nem sértődtem meg, mert tudom, hogy a gyerekek kíméletlenül őszinték, nem csináltam ügyet belőle, de mindig elmondtam neki, hogy nem szép dolog másokat kritizálni, főleg a külsejük miatt.
De most ez a sok minden amit így felsorolt, szerintem meg is akart bántani, pedig előtte nem volt semmi veszekedés, iszonyatosan rosszul esett, félre is vonultam, mert már a sírás folytogatott.
( Hozzáteszem, nem egy mázsás vagyok, max 10 kg plusz van rajtam, nem vagyok igénytelen, csinosan öltözködöm, de ha nem így lenne, a gyerekemnek akkor is gondolom, hogy engem kellene a legszebbnek tartania, mert en vagyok az anyukája.)
Nektek volt mar hasonló "élményetek"? Nektek nem esett rosszul? Hogy reagáltátok le?
Kedves Utolsó!
En sem voltam soha ilyen, szamomra is elképesztő, hogy a sajat gyerekem becsmérel. Szerintem direkt meg akrart bantani, vagy valami dolgozik benne, en erre gondolok, persze ez akkor sem mentség.
Sosem neztem anyukámat kritikusan, nem volt egy topmodell, de nekem ő volt a legszebb a világon, de sohasoha eszembe sem jutott volna, hogy megbántsam, de ha mégis, akkor is volt bennem tisztelet.
Gondolom, valami vagy valaki bántotta őt és szimplán rajtad vezette le.
Igenis lássa rajtad, hogy megbántott. Máson is ezt fogja látni, ha ilyeneket mond, ez egy természetes reakció, nem kell leplezni. Egy dolog az értelmi oldaláról megfogni a dologot és elmagyarázni, hogy ezt nem szabad, de hiába monodd neki, hogy ez bántó, hogya egyszer nem ezt látja rajtad.
Ez a hatéves kislány bosszús volt. Miattad volt bosszús. Valami nem úgy történt, ahogy ő elképzelte, vagy szerette volna. (Valami nem lett megvéve, amit szeretett volna, vagy valami közös tevékenység nem úgy valósult meg, ahogy ő szerette volna, vagy valahová nem lett elengedve, vagy csak nem kapott elég figyelmet tőled, mert te telefonáltál éppen, valami hasonló.) És mivel bosszús volt miattad, szerette volna elérni, hogy te is bosszús legyél.
Beletrafált...
"A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban a lényünkkel nevelünk. A nevelés: titkos metakommunikáció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat - de éli a nyugalmadat és derűdet is - ha valódi."
>Müller Péter<
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!