Hogyan magyarázzam meg 4 éves lányomnak mi történik a temetésen?
Ha már muszáj veled mennie, akkor...
Először is: Ne lássa a halottat. Mindegy mit csinálsz, hogy ezt elkerüld, de semmi esetre se lássa meg.
Kb ennyi idős lehettem, amikor elvittek a dédim temetésére, emlékszem, nekem sem engedte anya, hogy megnézzem, pedig nagyon szerettem. Azt mondta, azért, hogy olyannak emlékezzek rá, amilyen volt.
Anyukám nekem elmondta a szokásos szöveget, hogy egy jobb helyre ment, ahol örökre boldog lesz - 95 évesen halt meg egyébként. Ez a magyarázat szerintem jó is, csak én erősködtem, hogy mi az a feltámadunk felirat (akkor már olvastam) a temető bejáratán, hogy akkor most a dédi fel fog-e támadni. Anya meg, mint jó ateista, köpni nyelni nem tudott, hiszen hazudni nem nagyon akart, bonyolult teológiai fejtegetésbe meg nem mehet bele egy temetés közepén (valszeg egy négyévessel máskor se). Szóval jobb híján azt mondta, hogy lehet. Én meg egy ideig vártam, hogy a dédi feltámadjon, aztán rájöttem, hogy az egész átverés, és nem fog soha feltámadni. Azt hiszem, akkor lettem visszavonhatatlanul szkeptikus és ateista.
Èn soha nem láttam halottat, szerencsére a mi rokonságunkba ez nem divat.
De neked végig kell gondolnod te mit gondolsz erröl, te miben hiszel, nektek mi a véleményetek a halálról magáról.
Ezt kell a gyerekkel is megbeszélni.
Èn amit teszek, hogy a gyerekeknek megpróbálom a halált természetesnek venni. Ha egy döglött bogarat találnak, az nem alszik, hanem igen is meghalt. A 4,5 évesem mindig azt akarja, hogy az alszik, de én akkor is mondom neki, hogy nem alszik hanem halott, elpusztult.
A legrosszabb ha a halál és az alvás egybe fonodik, az még egy felnöttben is félemet adhat, hogy mi van ha ö alszik és...
Nyitott koporsoval nem tudnék én sem mit kezdeni.
Baràtnő vagy bébiszitter?
Nem vinnék egy 4 évest temetésre. Nàlunk a majd 4 éves fiamat még a hàzikedvenc temetése is megviselte, pedig csak annyit mondtam, hogy meghalt, egy szebb helyre költözött.
Hát, lepontozhattok, de én elvittem az édesapám temetésére a fiamat.
Továbbmegyek, Apa otthon halt meg és látta is a kisfiam őt holtan. Akkor volt 4,5 éves. A temetés mondjuk nem nyitott koporsós volt.
Most 18 éves a fiam, emlékszik az eseményekre. Sem akkor, sem azóta nem okozott ez neki sérülést.
Hívő család vagyunk, mi eszerint közelítettük és magyaráztuk neki a a halált. (nagypapa elment a mennyországba, onnét figyel minket stb.)
1. vidd csak el, semmi baja nem lesz
2. előtte mondd el, hogy xy meghalt/mennybe ment/angyallá vált... amiben hiszel, és, hogy tőle búcsúztok
3. készítsd fel, hogy valószínű sokan fognak sírni, lehet te is, de NINCS BAJ, ez TERMÉSZETES, mert rossz, hogy meghalt xy
4. a halottat viszont NE nézze meg!
5. temetés: azért ássák el, hogy senki se bánthassa őt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!