Hogyan magyarázzam el 2,5éves lányomnak, hogy hová tűnt a dédipapó?
én azt mondanám amiben hiszek. ha hiszel a mennyben, mondd azt,hogy az angyalokkal van. ha nem, akkor levágja ő is, hogy te nem tudod, hogy hol van a dédipapa.
ha a reinkarnációban hiszel,akkor azt mondd,hogy most elment a lelke de másban tovább él...stb
de a lényeg szerintem inkább a tálalás, és nem az,hogy mit is mondasz.
részvétem
Szerintem is olyasféle magyarázatot mondj, amit te is magadénak tudsz érezni.
Egy 2.5 év körüli gyereknek nem kell kacifántos magyarázat, ha kérdez nyilván válaszolsz majd az ő szintjén, de ne bonyolítsátok túl a dolgot.
A lányom 2 éves volt, amikor a nagyim meghalt, akkor valami olyasmiben egyeztünk ki a gyerekkel a beszélgetések során, hogy a dédimamai az angyalkákhoz repült az égbe (mert már annyira fájt mindene a betegség miatt és ott jobb neki). És tisztáztuk, hogy nem, nem tud visszajönni... leginkább ez foglalkoztatta legjobban.
Most 3 éves a lányom, mostanra már kezdi jobban összefüggéseiben látni a világot, már kérdez, hogy de mi lett a testével, fájt-e a halál neki, csak betegen lehet-e meghalni, ő/mi/bárki meghalhat-e, stb. Minek ápoljuk a sírt, ha ő úgysincs ott igazából, tudja-e, ha éppen gondolunk rá v beszélünk róla ... egy közeli ismerős halála elevenítette fel benne a nagyival kapcsolatos dolgokat, ezért foglalkoztatja most ennyire a téma. De míg 2 évesen anygalkertnek hívta a temetőt, szép és érdekes helynek tartotta a sok szobor és virág miatt mostmár sírkertnek nevezi (olyan értelemben használja, hogy ahol sírni szokás) és szomorúnak találja.
Mindenképpen az igazat! Hallottam olyanról is, aki ilyenkor azt mondta a gyermeknek, hogy elutazott...szerintem ennél nincs rosszabb, mikor "hülyének nézik", mert csak gyerek.
Amit Te mondasz az jól hangzik, szép válasz. :)Elmesélheted, hogy ez az élet része, mindenki akinek lejár az ideje elvándorol az égbe, ahol az angyalokkal van, onnan vigyáz rád stb.
Igazítsd ahhoz, amiben hiszel, és legyél őszinte mindig a gyermekhez, meg fogja hálálni!:)
Részvétem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!