Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mit tegyek a ket eves fiammal?...

Mit tegyek a ket eves fiammal? (dac korszak)

Figyelt kérdés
Elso gyerek, imadva van. Szerencsere nincs elkapatva, nem igazan hisztis, nagyon keves a konfliktus. Ellenben az en fiam, aki eddig nagyon szofogado volt, most kb. kinevet, ha azt mondom valamire, hogy nem, es csinalja a dolgot tovabb. Nem nagy rosszalkodasokra kell gonolni, csak pl.: ne masszon az asztalra, ne nyomkodja a mosogepet... csupacsupa olyan dolog, amit azert tesz, mert kivancsi, nem azert mert ordogtolvalo lenne... Eddig ugy kezeltuk a helyzetet, hogy eltereltuk a figyelmet, megvedve magunka es ot az atrocitasoktol, de felek, hogyha most nem tanulja meg, hogy a nem az nem, kesobb a fejunkre no. Alljunk bele a konfliktusokba, vagy tereljuk tovabb a figyelmet... Mit csinaljunk? Turelmunk van, nem is rossz itthon a helyzet, csak ugy erezzuk, hogy most sok mulik azon, hogy hogyan dontunk... Tanitsuk meg neki a nemet (ha kell siras aran is), vagy tereljunk?
2015. márc. 24. 21:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Én azt vallom, hogy meg kell tanítani nekik a nemet is, nem lehet folyton hárítani. Mi is nagyon imádjuk a kisfiunkat, ő is 2 éves, de egyszerűen vannak olyan dolgok, amiket nem tehet meg. Ő ráadásul nem is olyan típus, hogy el lehetne terelni a figyelmét, képes percekig lovagolni ugyanazon a témán. Én próbálom szépen és nyugodtan elmagyarázni, hogyha nem lehet valami, és így ő sem mindig sírással reagál, hanem figyel. Próbálok határozott és szigorú lenni vele, ha a helyzet megköveteli, mert különben sokszor nevet csak azon, amit mondok, nem veszi komolyan.
2015. márc. 24. 22:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

És egyébként sokszor nem csak a dolgokra kíváncsiak, hanem arra is, hogy meddig mehet el a szüleinél. Hányszor van, hogy rászólok, ő folytatja, és közben néz engem, hogy mit reagálok... tesztel titeket is, és sok múlik azon, hogy mit engedtek meg neki most és hogyan reagáltok.

Szükségük van az ésszerű korlátokra, mert különben bizonytalanokká válnak.

- első voltam-

2015. márc. 24. 22:18
 3/11 A kérdező kommentje:
...es mit csinalsz, ha a tizedik nemre se reagal semmit? Elhozod? Kiabalsz? Leulteted valahova? Mi a megoldas? Mindig ugyanaz, pl.: van valami, amit ha mondasz neki, akkor tudja, hogy nincs mese, ennyi volt, hogy leulteted? Hogy csinaljuk? Bocsi, nagyon tanacstalanok vagyunk! :)
2015. márc. 24. 22:22
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én fiam is 2 éves múlt. Teljesen egyetértek az első válaszolóval. Azt figyeltem meg, hogy ha elfogadható magyarázatot adok, hogy éppen miért "nem", akkor simán elfogadja. Ha olyan dolgot csinál, amit veszélyes, akkor nagyon határozott vagyok, ha kell, arrébb viszem, hogy leakadjon a témáról. A rosszalkodásra nekem még nem kellett büntit kitalálnom, leültetni, vagy ilyesmi. A hisztire, vagy inkább (látszólag) ok nélküli nyavalygásra bekísérem az egyik szobába, és mondom, hogy kijöhet, ha abbahagyta, ajtót nyitva hagyom természetesen. Nem jó csak terelgetni, mert akkor nem tanulja meg, hogy mit lehet és mit nem. Ez neki is fontos!
2015. márc. 24. 22:38
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
En elhozom es megszidom emelt hangon. De nem a duhomet adom ki, hanem azt is neki szanom, az o okulasara es arra, h ezaltal erezzen ea a hatarokra. Nagyon nehez dolog ez, de muszaj neha szigorunak leni. Az en fiam is egyetlen gyerek, 19 hos kis tunder de latpm, h tobb sikon is folyamatosan tesztel
2015. márc. 24. 22:44
 6/11 anonim ***** válasza:

Szituációtól függ. Ha veszélyes dolgot próbált meg, akkor nem mondom kétszer, azonnal elhozom onnan. Próbálok nem kiabálni vele (bár ígyis megesik azért, rossz emberi berögzülés..), de határozottan magyarázni. Vegyük pl. hogy elcsen egy kanalat és ütögeti az ajtó üvegét vele. Rászólok, hogy hagyja abba. Folytatja. Rászólok megint. Ha nem hagyta abba, csak folytatja, akkor odamegyek és elveszem tőle. Lehet, hogy sírni fog érte, de nem biztos, mert sokszor csak azt teszteli, meddig mehet el. Megmondom persze, hogy miért vettem el, és mi az, amit lehet helyette csinálni. (Pl. van kalapálós játéka, azt ütögetheti). Ha már fáradt, akkor nagyobb hisztiket is le tud vágni, de mindig tartom magam ahhoz, hogy elmondjam, mit miért nem szabad, mi a problémám az adott cselekvéssel.

És bizony azt is szoktam mondani neki néha, ha nem fejez be valamit, akkor rácsapok a kezére. De ezt olyan esetekre tartogatom, ami tényleg veszélyesebb kategória, pl. tűzhelynél nyúkál, vagy a tűzhely gombjait csavargatja... szerencsére ezzel sokszor lehet rá hatni :)

2015. márc. 24. 22:48
 7/11 anonim ***** válasza:
36%
Én azt olvastam valahol és teljesen egyetértek vele, hogy pusztán a nem-ek helyett tanácsoljunk neki más alternatívákat, vagy mondjuk neki hogy inkább mit csináljon az helyett. Egy kicsi még nem tudja (honnan tudhatná) hogy amit csinál az nem jó, ha csak azt mondjuk hogy ezt nem, azzal még nem lesz kielégítve. Meg persze indokolni is kell, hogy pl. mért ne másszon az asztalra. Az hogy csak eltereljük a figyelmét, nincs megoldva semmi. Úgyis megpróbál mindent a kis felfedező.
2015. márc. 25. 06:31
 8/11 anonim ***** válasza:
33%
Előző vagyok. Én is próbáltam régebben, hogy 6x is elhúzom onnan, de persze visszament. Aztán megindokoltam hogy mi történik ha megteszi, és többet nem ment vissza. Értelmesek, megértik.
2015. márc. 25. 06:33
 9/11 anonim ***** válasza:
Igen, ez nagyon fontos! Ezért hangsúlyoztam én is mindig, hogy elmagyarázom, miért nem szabad. Nem csak a "nem-ek" röpködnek, indoklom is. Megérti. Mindig határozottan, de nem ordibálva, türelmesen elmondom, hogy mit miért nem lehet. Persze ha olyan van, akkor rögtön elhozom a helyszínről, de ettől még utána mondom is, hogy most mi volt, ami nem volt jó.
2015. márc. 25. 10:26
 10/11 A kérdező kommentje:
Lanyok, ma elkezdtuk a dolgot! Jon a nem, meg az irgumburgum (rendszerint nevetve elkezdi ismetelni), aztan megmagyarazom (ami sokszor mar onmagaban is eltereli a figyelmet), es ha meg mindig semmi (volt erre pelda ma a szeken allas es a wc tetejenek fel-le csapkodasa), akkor elhozom, es kicsit hangosabban odaszolok, hogy NEM SZABAD! mert blabla... ismetlek, felajanlom a tobbi jatekot, aztan ha nyoszorog, akkor nem hat meg, rahagyom (ez maradt ki eddig). Kicsit fura, es most mar nem merem olyan batran kijelenteni, hogy nem hisztis... Pontosabban ez szerintem nem az, egyszeruen akar valamit, amit nem lehet (nyilvan o nem feltetlen erti meg, hogy miert nem...) Kosoznom a tippeket! Ha elakadok, jelentkezem! :)
2015. márc. 25. 14:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!