Van itt olyan anyuka, akinek a gyereke FRUKTÓZérzékeny?
A gasztroenterológus, akihez járunk, azt mondta az anamnézis alapján, hogy fruktózérzékeny-gyanús a kisfiam. Egyelőre vissza kell fognunk a bevitelt, de nem tiltotta el tőle, csak figyeljük, hogy van-e változás. Közben más vizsgálatokat is csinált, várunk még eredményre (lisztérzékenység), és gondolom amikor megyünk vissza, akkor beszéljük majd meg, hogy változott-e valami a "diéta" alatt.
2 éves a fiam, mindig is hasfájós volt, de igazán hasfájós akkor lett, amikor tápszeres lett+ elkezdtem a hozzátáplálást. Akkoriban tejérzékenység vizsgálaton voltunk, de negatív lett. Aztán mindig vissza-visszajött a hasfájás, hol elmúlt, hol előjött. Sokszor úgy gondoltam, hogy a fogzás miatt, aztán most gondolkoztam el azon, hogy fogzáskor alig eszik, és ilyenkor szokott kapni gyümölcslevet. Korábban is gyanakodtam a gyümölcslére, de sosem voltam biztos ebben. Viszont ahogy az orvosunkkal átbeszéltük, tényleg lehet akár azzal összefüggés. SZerintem ha ezzel van problémája, akkor sem lehet olyan súlyos, mert pl. most nem kap gyümölcslevet, mézet, de ha megeszik pár gerezd almát, vagy 1 banánt, nincs semmi baja. Meg ugye egy csomó étel tartalmaz fruktózt, de inkább csak akkor fáj a hasa, ha több gyümölcsöt eszik, vagy gyümölcslevet is iszik.
Nálunk ami egyértelmű tünet, az a vissza-visszatérő hasfájás (puffadásos), illetve hogy nyugtalanul, keveset aludt. (Azért írom múlt időben, mert pont mióta jobban odafigyelünk, átalussza az éjszakát- pedig jön a foga..) A hangulata is elég ingadozó volt mindig is, ami persze a kialvatlanságból is adódott. A felkarján, combján ekcémaszerű száraz foltok vannak. Ezek persze bármilyen ételintoleranciára igazak lehetnek. (Viszont a súlya, termete teljesen normális, sőt, nagyobb a kortársainál. Emiatt mindig mosolyogtak is, hogy "ugyanmár neki mi baja lehetne.."
Viszont azt vettem észre, hogy amióta figyelek erre, hogy csak vizet igyon, nem kap minden nap gyümölcsöt és ha kap is, keveset, kerüljük a mézet, egyéb magas fruktóztartalmú ételt, azóta sokminden változott. Átalussza az éjszakát, sokkal nyitottabb (eddig ez is probléma volt, mindig nagyon félős volt), itthon is sokkal aktívabb, jobb kedvű.
Köszönöm szépen a válaszodat ismét!
Én is észrevettem a fiamon, hogy azóta nem olyan hisztis. Ő 2 éves, én még így hívtam nála a "dührohamokat". Tulajdonképpen ő már sokszor reggel ordítva kelt, gondoltam, hogy van valami baj, de azt hittem a fogzás miatt. Viszont az a gyanús, hogy most is jön a foga, kéri, hogy kenjük be, rágja a kezét egész nap, be van dagadva az ínye...mégsem kel fel éjszaka (max. cumit ha nem talál), mégsem kel reggel ordítva... Eddig napközben is hallhatóan nehezen, erőlködve pukizott, mostmár nem is hallom, legalábbis nem tűnik fel.
Kíváncsi leszek, nálunk mi lesz az eredmény.
Mit mesélt, milyen a fruktózmentes diéta? Nagyon nehéz tartani?
Sejtettem, hogy nehéz :/
Mi egyelőre csak mértékletes fogyasztásra lettünk intve, gyümölcsöket korlátozni kell, gyümölcslevet ne igyon, illetve egyéb magas fruktóztartalmú ételt kerüljön (pl. ketchup, majonéz...stb)
Kíváncsi leszek, nálunk mi lesz az eredmény, mert azért most még eszik, pl péksütit, felvágottat, úgy tudom, ezekben is lehet. Zöldséget is eszik (bár úgy tudom, ezekben párolva még tovább csökken, szóval ilyenből mi egyelőre nem csináltunk ügyet, hogy hagyma van a pörköltben- amennyit ő ebből elfogyaszt, nagyon csekély - de persze kemény diétánál nyilván erre is figyelni kell)
Én is tervezek neki szőlőcukrot venni, meg rizsszirupot is, mert a mézet szerette, de azóta nem kap.
Mi a joghurtot natúr joghurttal oldjuk meg, azt úgy tudom, kaphatnak! Esetleg ha ismerősödnél is beválik, pl. zabpelyhet keverni bele.
Nála kilégzéses vizsgálat volt? Azt tudod esetleg, hogy mi tart ezen hetekig, hogy megállapítsák az érzékenység mértékét?
Köszönöm a segítségedet! :)
Köszönöm szépen! Várom majd! :)
Nekünk a vérvétel eredményének kézhez kapása telik 5-6 hétbe, szóval kíváncsi leszek, ha fruktózra is nézik majd a fiamat, akkor mennyit kell várnunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!