Mit tegyek, hogy ne legyen ilyen falánk a gyerekem?
Nem, sajnos nem dramatizálom túl. Egyszerűen látom, hogy mik a következményei annak, hogyha egy gyerek korlát nélkül eszik (és nem az a bármennyit ehet vékony marad típus, vagy lerohangálja-gyerek).
A sétálóst úgy értettem, hogy nem futkos, nem szaladgál, nem szeret mászókázni, játszón homokozni szeret(ne, mert hideg van), ül a hintában vagy a nagy autóban.
Kifejezetten "céltalanul" sétálni utál.
Otthon sem szaladgál, mint sok más gyerek, a roongyerekekkel sem rohangál, ha ott vagyunk, ő ül, könyvet nézeget, pakol, főz, babázik stb.
Ilyen kicsinek sehol nincs sport, még úszni (pancsolni?) sem vették be, pedig elmentünk megkérdezni.
A labdázás abból áll, hogy kettőt rúg, vagy visszagurítja.
Kettes válaszoló, nem tudom, miért és miért csak téged pontoztak le, illetve egyáltalán miért kell lepontozni bármilyen értelmes, nem bántó, nem rosszindulatú, sőt segítő szándékú választ.
A gyereked mérete teljesen normális, kicsit magas a korához képest. Tényleg nem értem, hogy miért félted ennyire. Túlsúlyos voltál/vagy, vagy a férjed volt az? Az én szüleim is azok voltak. De sem én, sem pedig a testvérem nem lett az. Vagyis én gyerekként eléggé duci voltam. De iskolába kerültem, elkezdtem úszni és röplabdázni,na meg nőni és eltűnt rólam minden. Normális testsúlyom van. Hidd el, hogy nem az étel mennyisége okozza a túlsúlyt. A jó minőségű alapanyag a fontos és a rendszeres testmozgás. Nem nagy titok. Ezek betartásával annyit lehet enni, amennyi jólesik. Ne kínozd a gyerekedet az étel megvonásával, mert bajt okozhatsz vele. Később a rossz emlékei miatt étkezési zavarai lehetnek (anorexia, bulémia) vagy testképzavar, főleg ha még mondogatod is neki, hogy el fog hízni. Ezt te sem akarhatod.
A gyerekorvost egyébként kérdezted már? Mit mondott? És a védőnő? Amennyiben szerintük sincs okod a félelemre, jobb lenne ha mielőbb tudatosítanád ezt magadban. Ha nem megy, akkor kérj segítséget, keress fel egy pszichológust. Ha viszont a gyerekorvos szerint is aggódnod kell (amit ilyen méretekkel nem hiszek), akkor kérj tőle tanácsot a táplálkozással kapcsolatban és tekintsd tárgytalannak az előbbieket.
Kisgyermekes édesanya vagyok én is.
Mielőtt itt mindenféle diagnózisokra ragadtatod magadat a netes tanácsokat megfogadva, első körben azért a házi gyermekorvostól és a védőnőtől érdemes tanácsot kérni.
Ők ismernek benneteket, a gyermeket, a születése óta a súlygyarapodását stb.
Következő körben én anyaként azon gondolkodnék el, hogy LAKTATÓ, táplálkozási, anyagösszetételi szempontból TÁPLÁLÓ-e a főztöm.
Gondolok itt pl. olyanokra, hogy egy tányér gyorsan felszívódó, magas szénhidráttartalmú tészta helyett lehet-e opció a barnarizs (ugyanúgy szénhidrát, ami hasznos és fontos a fejlődő szervezet számára- de ez lassabban szívódik fel, így egyenletesebb, ideálisabb energiaelosztás érhető el vele, magasabb rosttartalom stb.)
Ugyanígy több fehérje, teljes kiőrlésű pékáru (otthon sütött poginál is ha felesben használsz sima és teljeskiőrlésű lisztet, pár kanál magot akár őrölve vagy csak beledobva a tésztába- máris tettél valamit).
Esetleg az étkezések ideje, elosztása lehetne optimálisabb?
Reggelire érdemes a szénhidrátbevitelből nagyobbat dobni, a tízórai lehet magasabb cukortartalmú gyümölcs is stb.
Van-e elég rost, zöldség elég az étrendben (főzelékfélék, nyers saláták is stb.)? Ezek sem könnyen emészthető, ám alacsony kalóriatartalmú és hasznos ételek.
Van-e nálatok érdelmes alternatívája az üdítőzésnek, édességezésnek? (pl. házi készítésű dolgok, gyümölcs vagy otthon kikavart túrókrém inkább- ezek laktatóbbak, gyakran még olcsóbbak is, mint a bolti túlárazott társaik).
Erről sokat lehet olvasni a neten, de egy normális háziorvos is segít, ha kérdezel- illetve ha ő nem is, tud beutalót adni dietetikushoz (van gyermekek számára is és NEM csak cukorbeteg gyermekekkel foglalkoznak, hanem tanácsadás is folyik és ingyenes, TB által támogatott szolgáltatás!)
Ha a bevitel oldal rendben van, akkor a gyermeked mozgását gondold végig- az nonszensz, hogy egy 2 éves kétszer visszagurítja a labdát :)
Futóbicikli, jön a jó idő, kis barátokkal órákigkint lehet lenni még bölcsi után is a játszótéren, hétvégén mehet a család kirándulni- lehet túrázni stb. Mi most az ovisommal tegnap épp várat néztünk, kardozott, támadást játszottak a kis barátjával és a friss levegőn nagyon elfáradtak.
Igen, ez tőled igényli a legnagyobb változást, mind a főzésben, mind a kimozdulásban- de a pozitív példamutatás már fél siker és ki az, akinek felnőttként mindez ne válna javára egészségileg és kapcsolatilag is?
Sok sikert.
Mint írtam, tudom, hogy nem kövér/duci/husi, de nem is szeretném, ha hamarosan az lenne.
Egyébként a férjem volt rendkívül elhízott: másfél évesen 20 kiló, mert ő is ilyen örökké evős volt, és náluk lehetett is enni bármennyit, még büszkék is voltak rá.
(Ha ritkán a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre, akkor most is ez van, volt már hányás is emiatt.)
Most pedig látom az ismerősöknél is, hogy nem egy gyerek igen duci, és a rokonok között is van, akik soha nem korlátozzák a gyerkeiket, és ott is túlsúlyosak.
Az orvossal beszéltem már erről, ő azt mondta, egyelőre rendben van a gyerek, figyeljek oda rá.
Az étkezés minőségével nincs gond, gyakori nálunk a teljes kiőrlésű pékáru, majdnem minden zöldséget és gyümölcsöt szeret. Sokszor kerül az asztalra főzelék, fele-fele arányban eszünk fehér/barna rizst. Szinte soha nem eszünk bő olajban sütött ételt, elég ritkák a tésztafélék.
Eszik salátákat, savanyúságot (és nem kenyeret a főzelék, hús stb. mellé) is, szereti a párolt zöldséget.
Gyümölcslé szülinapon, nagy ünnepkor van itthon, amúgy víz. Édesség alkalmanként, és az is inkább házi süti.
Kíváncsi vagyok, megírnátok, a ti gyerekeitek (akik hasonló korúak) mit és mennyit szoktak reggelizni/vacsorázni?
Miért lenne nonszensz, hogy nem szeret labdázni?
Amúgy órákig soha nincs, nem is volt el kint, elkezd nyűglődni, otthon viszont eljátszik a tesóval/velünk.
Én is elfogadom, hogy más gyerekének nem lehet pl. mesélni, nemhogy hosszan. Neki már nagyon hamar lehetett, több könyvet is végighallgatott egész kicsi kora óta :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!