Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 'Túl lehet dicsérni' egy...

'Túl lehet dicsérni' egy másfél-kétéves gyermeket?

Figyelt kérdés
Férjemmel nem értünk egyet, hogy helyes-e az, hogy a 20 hónapos kisfiunkat mindenért megdicsérem. Úgy értem, például ha formabedobóval játszunk, és sikerül neki beletalálnia, megtapsolom, vagy lelkesen mondom, hogy nagyon ügyes, okos fiú. Ha nem sikerül valami neki, attól függetlenül megdicsérem (bár nem annyira lelkesen), nehogy elmenjen tőle a kedve. Gyakran mondom neki, hogy mennyire szépen játszik, biztat ha várat épít kockákból. Megtapsolom, ha ügyesen megy a motorral, vagy ha elesik és nem sír, akkor is lelkesedem, büszkén mondom neki, hogy milyen erős fiú. Ezzel az a célom, hogy az önbecsülését és a magabiztosságát fejlesszem. Lehet, hogy túlzásba viszem? Férjem szerint így túlságosan öntelt lesz felnőttkorában és a kisebb sikertelenségeket is nagy kudarcnak fogja megélni. Mi a véleményetek erről?
2015. márc. 13. 08:49
 1/9 anonim ***** válasza:
48%
Szerintem jól csinálod.
2015. márc. 13. 09:03
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem is túlzás az állandó tapsikolás... Ezt megtartanám a nagyobb dolgokra. Nem azt mondom, hogy a kis dolgokkal ne törődj, de ha hatodszorra is betalál egy formával a helyére, azért túlzás minden alkalommal tapsikolva örülni.

Egy okos, intelligens kisgyereknél nem szabad, hogy ez sokadszorra is olyan nagy szám legyen.

2015. márc. 13. 09:13
 3/9 anonim ***** válasza:
71%
Egyetértek a másodikkal. Ebben is meg kell találni az aranyközéputat. A gyerek próbálkozásait kell főleg dicsérni, nem olyan dolgokat, amik már jól mennek! Nem kell túlzásba esni!
2015. márc. 13. 09:17
 4/9 anonim ***** válasza:
71%
én is a 2-sel 3-sal értek egyet, engem az érdekelne minden rosszindulat nélkül, hogy amikor valami nem sikerül neki, akkor mégis mit dicsérsz?:)
2015. márc. 13. 09:22
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi idős korban nem.

Viszont 7-8 éves kortól, amikor a természetes nárcisztikusság kezd átalakulni, már érdemes a kitartást, szorgalmat dicsérni a képességek helyett.

Akkor már el lehet csúszni abba az irányba, amitől a férjed tart.

Nagyon leegyszerűsítve ne azt mondjátok, hogy de okos/szép/ügyes (bármi, ami "adottság"), hanem azt dicsérjétek, hogy nem adja fel, kitartóan dolgozik a céljaiért.

2015. márc. 13. 09:37
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, túl lehet dicsérni, de ez nem feltétlenül jelent rosszat. Régen nem így gondoltam, hanem úgy mint a férjed, de az élet rácáfolt. A barátnőm hasonlóan állt (áll) a gyereke minden megnyilvánulásához, ami elismerést érdemel, mint te. Nekem erről az volt a véleményem, hogy öntelt, beképzelt lesz a gyereke, hát nem így van, hanem elképesztően magabiztos, és ennek köszönhetően extra sikeres. Mindenbe bele mer vágni, és mindenben kiemelkedően teljesít, tudja, hogy meg tudja csinálni, és meg is csinálja, elképesztő egy gyerek, és egyáltalán nem hencegős, beképzelt vagy ilyesmi. Igazából arra nem tudok példát, hogy kudarc éri, mert semmit, de semmit nem él meg kudarcként.
2015. márc. 13. 10:05
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem túlzásba viszed. Nincs értelme ennyire tapsikolni mindennek. A férjednek igaza van. Az unaköcsém is egyetlen gyerek eddig a családban, mindkét nagyszülőnek eygetlen unokája, mindenki agyba főbe dícsérte állandóan, ha csak elfingotta magát. Most 6 éves és bár nagyon szeretem, kicsit beképzelt kölyök.
2015. márc. 13. 10:18
 8/9 anonim ***** válasza:
87%

Tényleg meg kell találni a koztes megoldást. Az elso lányomat anyósom, sogornom és a férjem mindég tapsikolta, orvendeztek, dícsérgette. Még akkor is ha csak hintáztatták. Kb. 2,5 éves lehetett, elmentunk a játszotérre és elkezdett hintázni. Majd megkérdezte tolem, hogy a nénik miért nem tapsolnak neki és nagyon elkeseredett. A szívem szakadt meg érte.

Szerintem is kell dícsérni a gyereket, de nem kell mindent túlzásba vinni.

2015. márc. 13. 10:42
 9/9 anonim ***** válasza:

Dettó :) Mindenért agyon van dícsérve. Mondjuk ha hülyeséget csinál, annak is megvan a következménye. Ettől függetlenül, óriási önbizalma van a gyerkőcnek. 3,5 éves már.

Próbáljuk a kudarcot úgy adaptálni benne, hogy az egy újabb lehetőség, hogy megoldja a feladatot, újra, helyesen. Ha nem megy, az sem baj, az erőfeszítés is dícsérendő. a "meg tudod csinálni" "próbáld újra, csak máshogy" "türelem" , "legalább próbáld meg, nem baj, ha nem sikerül" kapcsolatok szerintem nem vonhatnak maguk után kudarcérzést.

2015. márc. 13. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!