Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Kidobnátok/kidobtátok volna a...

Kidobnátok/kidobtátok volna a csokrot a helyemben, mert van benne egy szál liliom? Felelőtlenség megtartani másfél éves kisfiam mellett?

Figyelt kérdés
Kaptam a testvéremtől születésnapomra egy gyönyörű csokrot, amiben van egy szál fehér liliom. Intenzív illata van, és mint ismeretes altató hatású. A testvérem ezt nem tudta. Én nem láttam gondot, hogy itt van, de jöttek sógoromék is ünnepelni, és hatalmas balhét csapott, hogy miért van egy ilyen mérgező növény a lakásban, meg akarjuk ölni a fiunkat. Addig fajultak a dolgok, míg kérte a testvérem is, hogy dobjuk ki. De látszott rajta, hogy bántja nagyon az egész. Én ragaszkodtam hozzá, hogy nem. Egyrészt a fiam nem éri el olyan helyen van, másrészt egy nyamvadt száltól nem fogunk elaludni, főleg, hogy nem ott van a csokor, ahol alszunk. Harmadrészt pedig a bátyám pszichés beteg, nem tud dolgozni, rengeteg lelki problémával küzd, a kis spórolt pénzéből vette ezt a csodaszép csokrot, és láttam rajta, hogy bántja, hogy ennyire nagy bajt okozott, és hasztalan sőt veszélyes dolgot vett. A végén a sógorom már a testvéremet támadta, hogy látszik, hogy gyagyás, semmirekellő, hogy ilyen ajándékot hoz. A férjem végül megkérte a testvérét, hogy menjen el, erre semmi szükségünk. De utána is felhívott, hogy reméli kidobtuk a virágot, mert többet ér nekünk egy csokor, meg a hülye bátyám kis lelkivilága mint a fiunk élete és hétfőn első dolga lesz jelenteni a gyámügynek, hogy meg akarjuk mérgezni a fiunkat. Szerintetek tényleg ennyire veszélyes egy darab virág? Vagy én vagyok túl laza? A gyámügy ugye nem fog ezzel érdemben foglalkozni?
2015. jan. 25. 19:42
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
91%

Hát én még a büdös életben nem hallottam arról, hogy a liliom altató hatású, pláne, hogy mérgező. Nem is értem, mérgező beszívni az illatát, vagy megenni? Ha evés szempontjából mérgező, akkor az egész csokorra kiakadhatott volna a sógorod, egyik virágot sem ajánlatos a kicsinek lelegelni, de ahogy írtad is, olyan helyen van, ahol nem érheti el. Ha az illatára gondol, és esetleg mérgező, akkor sem hiszem, hogy egy szál virágtól bármi baja lehetne a kicsinek. Ennyi erővel be kéne tiltani, nem árulhatnák virágboltokban.

Amúgy hatalmas bunkóság volt ez a sógorodtól. Egyszerűbb lett volna finoman félrehúzni téged, és négyszemközt megbeszélnie veled az aggályait. Nekem ebből inkább az jött le, hogy jelenetet akart rendezni, és éppen talált rá valami indokot.

A gyámügy meg hangosan fog röhögni a telefonba, elképzelem a beszélgetést:

- Jó napot kívánok! Miben segíthetünk?

- Szeretnék feljelentést tenni kiskorú gyermek veszélyeztetése miatt.

- Értem, mi lenne az indok?

- A lakókörnyezet nem megfelelő a gyermek számára.

- Értem. Konkrétan? Kicsi a hely? Nincs fűtés? Beázás, penész, omladozó falak?

- Nem, nem, ez mind rendben van. De LILIOM van az egyik szobában!

- Ööööö, elnézést?

- Nem értik? A gyermek édesanyjának a testvére virágcsokrot hozott ajándékba a látogatáskor, amiben egy mérgező hatású növény található!

- A liliom?

- Igen, egy egész szál liliom!

-...........Uram, a nagybácsitól a virág kedves gesztus volt, Ön viszont kérem, kezeltesse magát. Bocsánat, le kell tennem, ma van az asszony születésnapja, és még vennem kell neki egy csokorra valót ebből az "életveszélyes" növényből. Ez a kedvence, megismerkedésünk óta ezzel lepem meg mindig.

2015. jan. 25. 20:01
 12/28 anonim ***** válasza:
26%

Fontosnak akart látszani, kicsit eltúlozta, a gyámügy része marhaság.

Egyébként a liliomoknak van majdnem 100 fajtája (melyik a tiéd?), ezek között valóban van pár igen mérgező, és csak mérgező is. Általában minden részük mérgező, megéve. A mérgeket testtömegkilogramm szerint adják meg, mennyi a határ, tehát gyereknél kevesebb is mérgező. Így a virágportól is lehet tartani, valóban nem szokták (a régi öregek tanácsára pl.) zárt térben tartani. LEgtöbbször csak fejfáját okoz, nem elaltat. Ne aludjatok a csokorral.

2015. jan. 25. 20:03
 13/28 anonim ***** válasza:
88%
Nehogy kidobd! Tévhit, hogy a liliom illata mérgező. Abból alakult ki, hogy az illata bódító és sokaknál fejfájást okoz ezért nem tanácsos a hálószobában tartani. Nagyon szép, előkelő növény. "Az északi germán mitológia szerint egy angyal liliomszállal ajándékozta meg a frank királyt, Chlodvigot, amikor az áttért a keresztény hitre, és ezért lett a liliom a francia királyok címernövénye.Bibliában is több helyütt említik, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét." Hogyha mérgező lenne, akkor a virágkötő szakma "életveszélyes" lenne.
2015. jan. 25. 20:08
 14/28 A kérdező kommentje:
Én nem vitatkozok a sógorommal, mert félek, hogy megütne. Ezért a férjem tette helyre, és küldte el. Nem tudom, hogy milyen liliom, nagy, fehér, szép, mezei virágosnál lehet kapni és liliom illata van. :-) Természetesen nem esszük meg, ahogy a domestost sem, a mosóport sem (azokért mégsem kiabál a sógorom, még). Nem is alszunk vele egy légtérben. Ezért nem is értettem a sógoromat, mintha azt látta volna, hogy a fiam marékszám eszi a szirmait annak a szegény virágnak. Természetesen a testvéremnek mondtam, hogy ne vegye magára, nem tett semmi rosszat. Az egyedüli, amit el szeretnék kerülni, hogy akár még csak emiatt is aktánk legyen a gyámügyön, aztán magyarázkodhatunk a védőnőnél, gyerekorvosnál.
2015. jan. 25. 20:08
 15/28 anonim ***** válasza:
90%

Holnap felnyomom magam a Gyámügynél, ugyanis tele van a virágágyásom liliommal, a gyerekek játszótere mellett közvetlenül! Még jó, hogy még nem bújt ki, álmában tudom megölni:-)

Viccet félretéve, nagymamám is azt mondta, nem szabad liliomCSOKROT a hálószobába vinni. Imádom az illatát, többféle nő nálam, a konyhába be szoktam vinni pár szálat. Nálunk senki feje nem fájdul meg tőle.

Viszont kedves sógorod viselkedése felháborító! Már maga az, hogy nálatok jelenetet rendez is sértő, de hogy egy olyan embert bánt, aki kedves, jószándékú és BETEG, na az elfogadhatatlan. Nem vagyok egy agresszív alkat, de kivágtam volna, mint macskát.....

2015. jan. 25. 20:14
 16/28 anonim ***** válasza:
88%
Gyámügy, védőnő, körberöhögi. Nem lesz aktátok. Csak fenyegetőzik, főszerepet játszik a saját drámájában. Amennyiben még fenyeget, mondd meg, hogy nem szeretnél többet találkozni vele. A liliom ártatlan, de egy ilyen sógor nagyon mérgező tud lenni. Szóval a mérgezőt tessék kidobni.
2015. jan. 25. 20:24
 17/28 anonim ***** válasza:
89%

Megnyugtatlak én is, az orvosi szakirodalom nem tud liliom általi mérgezésről.

Vannak kultúrák, ahol ma is csemege a sült liliomhagyma.

Valóban lehet bódító hatása, nagy mennyiségben, zárt helyiségen, az arra érzékeny embereknél.

Gyönyörű virág, ennek ellenére én sem szeretem az erős, tolakodó illata miatt.

Csak hozzáfűzném, a nagymamám kedvence volt a liliom. A temetésére ötven szálat kötöttek a koszorúra, a gyászszertartás zárt térben volt. Jelentem, mindenki él, a virágos is, aki kötötte.

Nehogy kidobd a gyönyörű csokrodat, de még a liliomot se! Szegény testvéredet sajnálom csak, amiért ilyen gonoszul bánt vele a tuskó sógorod! Örülj a virágodnak és boldog születésnapot! :)

2015. jan. 25. 20:25
 18/28 anonim ***** válasza:
91%

Kedves Kérdező! Utolsó kommentedre annyit reagálnék, hogy egy ilyen "akta" nem akta, hanem vicc, és nem származik károd belőle.

Minket is felnyomtak, mondván, veszélyes kutyát tartunk a 2 hónapos gyerek mellett, ráadásul szabadon. Ki is jöttek, mert minden bejelentést ki kell vizsgálniuk. A vizsgálat leginkább abból állt, hogy össze vissza dajkálták a 2,5 hónapos pulikölykünket, merthogy miatta jelentettek fel minket.

Akta lett, mert muszáj, szerintem külön dobozban tartják a vicces estek között, és tananyag lett:-)

Ezt a részét fogd fel lazán!

2015. jan. 25. 20:25
 19/28 anonim ***** válasza:
78%
Nekem a nagymamám szokta mindig éjszakára kivinni a liliomot a szobából, azt szokta mondani, hogy a liliomnak sok oxigénre van szüksége, ezért okoz fejfájást, mert lszívja előlünk :)))
2015. jan. 25. 20:34
 20/28 anonim ***** válasza:
90%

elképzeltem ahogy a TEC emberei kúsznak a lépcsőházatokban, egészen az ajtóig mígnem felpattannak és berúgják az ajtót majd rátok vetik magukat míg a gyámügy kimenti a gyereketeket a LILIOM SZAGTÓL!!!

aztabüdösk@rvaélet! szegény testvéred! a sógorodat be kéne záratni!!!

eszembe nem jutna kidobni!

2015. jan. 25. 20:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!