Ha a gyerek hatéves korára nem tud szépen enni, az a szülei hibája?
Hat éves a gyerek, és kínszenvedés vele minden étkezés. Csámcsog, szürcsöl, nyög, böfög evés közben, alig lehet mellette megmaradni az asztalnál. Hiába szólok rá, tovább folytatja, mert állítása szerint "elfelejti", hogyan kell normálisan enni.
Ez a szülei hibája, vagy pedig életkori sajátosság? Mennyire várható el egy hatévestől, hogy normálisan egyen?
" Csámcsog, szürcsöl, nyög, böfög evés közben "
-nem e lehetne róla telefonnal fölvenni egy videót ,azt irány a Youtube,szívesen megnéznénk ,fiú e lány e
Nem akarok megbántani senkit, de ebbe az életkorba már nem fér bele. Sőt már kisebb korban is észrevehető, ha átveszi a gyerek a szülő evési szokásait. Nálunk két kisgyerek van a családban, a bátyám kisfia, és a férjem húgának a kislánya. Észrevettem, hogy a kisfiúra már azért is rászólt az anyja, ha szürcsölt hangosan, viszonylag elég szépen eszik késel és villával 6 éves korára. Egyedül a kakaót issza még "hangosan" reggel.
A kislány most kicsit több, mint 4 éves, de valami iszonyat csúnyán eszik. Alapból túlsúlyos, úgy néz ki, mint egy micheline baba, és a szülei is túlsúlyosak. Szó szoros értelmében csámcsog, és nyámmog, minden egyes falatnál szinte mondja, hogy "nyám-nyám-nyám". Borzalom. És nyitott szájjal rág! Sosem szólnak rá, sőt megfigyeltem, hogy az anyja is így eszik, sőt! Anya ha eljön, evőeszköz nélkül belemarkol az ételbe és úgy tömi a szájába.
Igen is ez a szülő hibája, a gyerek tőle tanulja az evési szokásokat. Azért felejti el, mert meg sem tanulta.
Egyébként a férjemnél is észrevettem, hogy időnként nyitott szájjal rág, szóval ez náluk valami közös családi öröklődés. Nem akarom ezért örökké csesztetni, de néha rászólok. A kis unokahúga pedig pont így eszeik, szóval biztos lehetsz benne, hogy nem életkori sajátosság.
És én mit tehetek, ha a szülei nem szólnak rá? Havi 1-2 alkalommal találkozom csak a gyerekkel, de szó szerint felfordul a gyomrom a közös étkezésekkor, annyira gusztustalan amit művel.
Én hiába kérem, hogy szépen egyen, képen röhög és gusztustalankodik tovább.
Na itt árultad el mi a gond valójában. Ha ügyetlenül eszik, de ez láthatóan zavarja, akkor valami idegrendszeri gond van a háttérben. (gond a finommotorikával, koordinációs készséggel).
Mivel röhög ezen az egészen, ezért valószínű direkt csinálja figyelemfelhívás céljából. Nem hibást kell keresni, hanem a probléma mögé látni és így segíteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!