Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy kezeled a helyzetet, ha...

Hogy kezeled a helyzetet, ha nagyon falánk gyereked van?

Figyelt kérdés
2014. dec. 5. 18:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Azért érdekes dolgok ezek. Pl a fiamnak viszonylag gyors az emésztése (a férjemnek is egyébként, meg az ő apukájának is, tehát valszeg örökletes), színizom az egész gyerek, már 2 évesen kockás volt a hasa, örökmozgó is... és rengeteget eszik. Nálam is többet, tehát a kb-re átlagos felnőttadagot simán eltünteti abból, amit szeret.

Az édességet szerencsére kevésbé eszi, de pl a gyümölcsöket imádja. És igen, ha van előtte mondjuk egy rakás mandarin, akkor addig eszi, amíg tart. Almát is imádja, napi minimum 4 szem az átlag (banánt nem szereti), és én megmondom őszintén, fel sem merült bennem, hogy ez gond lenne. Mert miért is lenne az? Ha van és szereti, miért ne ehetné? Gyümölcsöt eleve főétkezések között kínálok neki, nem effektíve kaja helyett, az édességet meg nem is szereti, max a sima piskóta jellegű cuccokat hajlandó megenni, vagy két kockányi csokit, ha nagy néha megkívánja. Mindenkinek más az ízlése, a felnőttek sem egyformák...

És igen, megreggelizik itthon, egy óra múlva az oviban tízóraizik (2x-es dagot), aztán esznek jócskán gyümölcsöt is, aztán ebédel + törvényszerűen repetázik, uzsiból a maradékot ő eszi meg és amint kilépünk az ovikapun éhen van halva. Itthon megint gyümölcsözik, és jócskán vacsorázik... de nem bánom. Egészséges, full izmos, arányos, jó kedélyű stb gyerek. Nagy a mozgáskapacitása,sportol is + gyors az emésztése, törvényszerű a nagy étvágy. (egyéb okból voltunk többféle kivizsgáláson és emésztőrendszeri problémája pl anyagcsere felszívódási zavara nincs). Makkegészséges!

És szerencsére nem önző, nem zabálja fel a többiek elől, van tesója is, tud osztozkodni. De ha a másik meghagyja elkunyizza, vagy ami más gyereknek bőven elég, az neki a fél fogára se... ez van. Nem vagyunk egyformák... nem kezelem sehogy az "étvágyát", megtanítottam az ezzel kapcsolatos társas normákra és ügyelek a kiegyensúlyozott táplálékbevitelre (értsd: előre elkérem a heti menütervet az oviban és úgy tervezem a vacsorafőzést, hogy arányos legyen az adott napokra a szénhidrát-fehérje(+zöldség)bevitel, figyelek, hogy minden nap legyen neki kellő mennyiségű tejtermék, friss z-gy stb.

2014. dec. 7. 23:30
 12/16 anonim ***** válasza:
és igen, a tejtermékeket is szereti,a sajtot különösen! És sokkal többet meg tud enni egyszerre, mint az a bizonyos előbb említett 10 dkg... de nem mindegy, hogy kap-e mellé mást, mi helyett eszi stb. Változatos formában szoktam nekik sajtot adni ( lányom is imádja), de natúran is, szendóféléhez szeletelve, vagy zöldséggel, salátával vagy alkalmanként akár hús helyett is feltétnek megcsinálva.. nagyon szeretjük. Ezzel sem értem mi a baj, ugyanúgy, mint ahogy a nagy mennyiségű gyümölcsevéssel.
2014. dec. 7. 23:37
 13/16 anonim ***** válasza:
Oda kellene figyelni arra is, hogy azok a gyerekek, akik feltűnően sokat esznek és mégse híznak, lehet, hogy cukorbetegek vagy lisztérzékenyek :( Az ilyen tünetekkel orvoshoz kellene menni!
2014. dec. 8. 07:03
 14/16 anonim ***** válasza:
előző kettő kommentes vagyok. írtam fentebb, hogy voltunk gasztro-s kivizsgáláson, és minden okés a gyerekkel. egész egyszerűen lemozogja-lesportolja! nem aggódom miatta, (legfeljebb, hogy kamaszkorában kizabál a fizetésemből...)
2014. dec. 8. 11:34
 15/16 anonim ***** válasza:
Nem is neked tanácsoltam, hanem a többieknek!
2014. dec. 8. 13:36
 16/16 anonim ***** válasza:
A lányom ugyanolyan mint ahogyan a 7-es hozzászóló leírta. 15 hónapos, és addig tudna enni, amíg minden elfogy amit elé teszek. Így porciózva adom és a konyhapulton nem tartunk ételt, már gyümölcsöt sem. Ha vendégségbe megyünk akkor problémáink vannak, mert a vendéglátó mosolyog, hogy eeejeeej, miért tiltjuk, hadd egye..., úgysem értik meg. Anyósom nem értett velünk egyet a korlátozásban, egyszer úgy döntöttem hogy oké, éppen vendégségben voltunk náluk ebédelni, anyós adta...adta neki ebéd után a pogácsákat, sütiket, hagytam, mert anyós is csak akkor tanulja meg ha saját kárát látja. A lányom sugárban hányt. Sajnos anyósom is csak ebből tanul. Hát most elhiszi hogy nem túlzás amit mondunk az evésről. Hozzáteszem, a lányom ordított születése óta, ezért 3 nap után megkapta a cumit.. Most már tudom hogy azért ordított, mert nem ömlött az elején annyira a tejecske, amennyire ő szerette volna. Amíg rendesen be nem indult, addig szenvedtünk, azt hittem kevés a tejem, közben meg pár hét után rájöttünk hogy csak azt szívja ki ami ömlik, amikor lehet habzsolni. Vannak ilyen típusú gyerekek, és ez is van olyan rossz, mint az a gyerek aki nem akar enni. Mindenesetre én nem fogom hagyni hogy elhízzon, még ha furán is néz rám mindenki, hogy nem adok cukrot a lányomnak (anyósnál ha van ott rábízom mit ad neki, majd megtanulja), hogy kekszből a korpovitot eheti és a kölesgolyót egyelőre. Kevés tésztát de sok zöldséget, gyümölcsöt kap, pl. a natúr joghurtot nagyon szereti gyümölccsel, és a sajtot rozskenyérrel, lilahagymával. Segít az is, hogy terhességi cukros vagyok, így most mindenki azt eszi amit én főzök, amit én eszek. Nincsenek illúzióim, örökké nem tudom megvonni a csokitól, stb..., de szeretném ha megismerné a valós ízeket, és szeretné is őket. Szomszéd kislány 2 évesen nutellás kenyeret vacsorázik, és egész nap kekszet és gumicukrot majszolgat. A gyümölcsöt félretolja. nagyon rossz evő volt mindig, az anyja örült hogy valamit megeszik a gyerek. Hát ennyi, bocsi kicsit zavaros és hosszú lettem.
2014. dec. 8. 20:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!